Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: NL.IMRO1774.WEEBPWEERSELOKERN
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.WEEBPWEERSELOKERN-0403

6.2 Bestemmingen


6.2.1 Toelichting op de bestemmingen

In deze paragraaf wordt een korte toelichting gegeven op de inhoud van de bestemmingen in dit bestemmingsplan. 
Agrarisch
Aan de zuidoostzijde van het dorp komen nog enkele volwaardige agrarische bedrijven voor. Deze zijn, met de bijbehorende bedrijfswoningen, onder een agrarische bestemming gebracht. Onder deze bedrijven valt ook een kwekerijbedrijf. Deze is specifiek op de verbeelding aangeduid. Wanneer dit bedrijf stopt, kan de aanduiding door middel van een wijzigingsbevoegdheid van de verbeelding verwijderd worden. De bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen deze bestemming zijn zo veel mogelijk afgestemd op de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven in het buitengebied van Dinkelland. Op onderdelen is de regeling beperkter vanwege de ligging binnen de bebouwde kom.
 
Ten zuidoosten en noordwesten van het dorp liggen diverse agrarische percelen. Deze onbebouwde gronden zijn bestemd als agrarische cultuurgrond. Op diverse plaatsen komen veldschuren voor. Omdat op deze gronden geen gebouwen mogen worden gebouwd, zijn deze veldschuren specifiek aangeduid. Binnen de regeling is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bij het verdwijnen van een veldschuur de aanduiding te verwijderen. Binnen deze bestemming komt een ijsbaan voor. Deze ijsbaan is op de verbeelding aangeduid. Ook voor de ijsbaan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de aanduiding te verwijderen.
 
Bedrijf
Deze bestemming heeft betrekking op de bestaande volwaardige bedrijven. Daar waar bij de bedrijven bedrijfswoningen voorkomen, zijn deze op de verbeelding aangeduid. De huidige omvang van de bedrijven is op de verbeelding vastgelegd.
 
Bij recht zijn bedrijven tot en met milieucategorie 2 van de VNGbedrijvenlijst toegestaan. In een aantal gevallen is sprake van een bedrijf dat valt in een zwaardere milieucategorie dan 1 of 2. Ter bescherming van omliggende woonfuncties zijn deze ‘zwaardere’ bedrijven specifiek aangeduid. Hierdoor kan er, wanneer er sprake is van bedrijfsbeëindiging, zich ter plaatse alleen eenzelfde bedrijf of een bedrijf uit een lichtere milieucategorie vestigen. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kunnen deze aanduidingen verwijderd worden, waardoor zich alleen nog maar bedrijven van milieucategorie 1 of 2 kunnen vestigen.
 
Bedrijf - Nutsvoorziening
In het plangebied komt één nutsgebouwtje voor. Deze voorziening voor het openbaar nut is onder de bestemming ‘Bedrijf - Nutsvoorziening’ gebracht. Kleinere nutsvoorzieningen van ondergeschikte aard (< 50 m2), zoals schakelkasten, zijn omgevingsvergunningvrij en kunnen door het hele plangebied gerealiseerd worden.
 
Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen
Deze bestemming heeft betrekking op het benzinestation aan de Holtwijkerstraat. Op dit station wordt ook LPG verkocht. Naast de verkoop van motorbrandstoffen is binnen deze bestemming ook de verkoop van weggebonden artikelen mogelijk.
 
Het vulpunt, het opslagpunt en de afleverzuil voor LPG zijn vanwege het externe veiligheidsaspect specifiek aangeduid. De veiligheidszones rondom deze punten zijn met de gebiedsaanduiding veiligheidszone lpg’ op de verbeelding aangegeven. Binnen deze zone zijn geen risicogevoelige functies toegestaan.
 
Bos
Op een tweetal plaatsen in het dorp komen bosgebiedjes voor. In lijn met de gebiedssystematiek die in het bestemmingsplan Buitengebied is gehanteerd, is voor deze gebieden de bestemming ‘Bos’ opgenomen. Ter bescherming van de aanwezige waarden zijn binnen deze bestemming geen gebouwen toegestaan. Bovendien is er een omgevingsvergunning benodigd voor onder meer het verwijderen van bomen en beplanting en het aanbrengen van oppervlakteverharding.
 
Detailhandel
De voorkomende winkels in het plangebied zijn onder deze bestemming gebracht. Vanaf de tweede bouwlaag of hoger is wonen binnen deze bestemming bij recht toegestaan. Wanneer er op de begane grond gewoond wordt, is dit met een aanduiding aangegeven. Verdwijnt de woonfunctie op de begane grond, dan kan de aanduiding ook worden verwijderd.
 
Groen
De openbare groengebieden zijn als ‘Groen’ bestemd. Nieuwe gebouwen zijn binnen deze bestemming niet toegestaan. De plaatsing van speeltoestellen of kunstwerken is wel mogelijk. Onder deze bestemming vallen ook voet- en fietspaden en parkeervoorzieningen.
 
Ter plaatse van het voormalige woonwagenerf is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze bestemming te wijzigen in de bestemmingen Maatschappelijk’ en/of ‘Wonen’.
 
Horeca
De bestaande horecagelegenheden zijn specifiek bestemd. Vanaf de tweede bouwlaag is wonen toegestaan. Daar waar ook op de eerste bouwlaag
gewoond wordt, is een aanduiding op de verbeelding opgenomen.
 
Door het onderbrengen in een aparte bestemming, is uitbreiding van het aantal horecagelegenheden uitgesloten. Binnen de bestemming is onderscheid gemaakt tussen ‘lichte’ (categorie 1) en ‘zwaardere’ (categorie 2) horecabedrijven. De zwaardere horecabedrijven zijn specifiek aangeduid. De mogelijke hinder van deze bedrijven voor de omringende woonomgeving rechtvaardigt dit onderscheid. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kan deze aanduiding verwijderd worden, waarna op die locatie alleen nog lichte horecabedrijven zijn toegestaan.
 
Kantoor
De in het plangebied voorkomende kantoren zijn onder de deze bestemming gebracht. Bij de kantoren is wonen vanaf de tweede bouwlaag toegestaan. 
 
Maatschappelijk
Gebouwen met een maatschappelijke functie, waaronder kerken, scholen, huisartsen en gebouwen met een sociaal / culturele en/of medische functie zijn onder de bestemming ‘Maatschappelijk’ gebracht. Binnen deze bestemming komt ook een woonzorgcentrum voor. Deze is op de verbeelding specifiek aangeduid. 
 
Sport
Het sportcomplex in het dorp valt onder deze bestemming. Naas de sportfunctie is binnen deze bestemming ondergeschikte horeca ten dienste van de sportfunctie toegestaan.
 
Verkeer
De bestemming ‘Verkeer’ is opgenomen voor alle openbare wegen in het dorp. Voor een deel hebben deze wegen een doorgaande functie, voor een deel bestaan ze uit woonstraten. Ook de bijbehorende groen- en parkeervoorzieningen en garageboxen (specifiek aangeduid) vallen onder deze bestemming, evenals de bijbehorende bouwwerken. Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. 
 
Water
De in het plangebied aanwezige beken zijn als ‘Water’ bestemd. Deze beken hebben een belangrijke functie in de ruimtelijke kwaliteit van Weerselo. Daarnaast hebben ze een waterhuishoudkundige functie. Dit rechtvaardigt een specifieke bestemming. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Voor diverse werkzaamheden aan of in de beken is een omgevingsvergunning nodig. Het reguliere onderhoud valt buiten deze omgevingsvergunning. 
 
Wonen
De bestemming ‘Wonen’ is een verzamelbestemming voor alle in het plangebied voorkomende vrijstaande en aaneengeschakelde woningen en de bijbehorende aan- en uitbouwen en bijgebouwen. Bij recht zijn vrijstaande en halfvrijstaande woningen toegestaan. Indien er meerdere woningen geschakeld zijn, is dit specifiek aangeduid. De bestemming is primair een conserverende regeling voor de woningen, met tegelijk ruimte voor kwalitatieve verbeteringen. Rondom de woningen zijn bouwvlakken gelegd. Ook de toegestane goot- en bouwhoogtes van de woningen zijn op de verbeelding vastgelegd. Ook deze zijn afgestemd op de bestaande situatie. Voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken, gelden bebouwingsbepalingen die betrekking hebben op de oppervlakte, de situering en de hoogte. Ter bescherming van het straat- en bebouwingsbeeld zijn de bebouwingsbepalingen erop gericht, bebouwing aan de voorzijde van de woning te voorkomen. In verband met de bescherming van belangen van buren (privacy, lichttoetreding) gelden ook bij het oprichten van bijbehorende bouwwerken achter de (voorgevel van) woningen eisen ten aanzien van oppervlakte, hoogte en situering. Binnen de woonbestemming wordt ruimte geboden voor een aan-huisverbonden beroep, dan wel, middels een afwijking, kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Het gaat om kleinschalige beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten die in ruimtelijk en functioneel opzicht ondergeschikt zijn aan de woonfunctie en daardoor verantwoord zijn in woongebieden. Hierbij kan gedacht worden aan klassieke ‘vrije’ beroepen (arts, advocaat, notaris) maar ook aan beroepen als makelaar of accountant of bedrijfsmatige activiteiten als een kapper of een schoonheidsspecialist. Om de ruimtelijke en functionele ondergeschiktheid aan de woonfunctie te waarborgen, gelden criteria ten aanzien van de aard en omvang van de activiteiten. De woonbestemming biedt ook ruimte voor mantelzorg bij woningen. Ten eerste in de vorm van inwoning, daarnaast ook, via afwijking, in de vorm van (tijdelijke) bewoning van vrijstaande bijgebouwen. Bestaande bijgebouwen kunnen ook worden vergroot ten behoeve van mantelzorg. Voorwaarde is wel dat de noodzaak van de mantelzorg (op medische gronden) hierbij wordt aangetoond.
 
Ter plaatse van Erve Reestman is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bouwvlakken toe te voegen. Hierdoor kan het aantal woningen hier uitgebreid worden tot vijf.
 
Leiding - Water
De ondergrondse hoofdwaterleiding is met een dubbelbestemming bestemd. De bestemming is gericht op de bescherming van de waterleiding. Hiertoe geldt aan weerszijden van de waterleiding een beheerstrook waar niet zonder meer gebouwen mogen worden gebouwd of grondwerkzaamheden mogen worden verricht. Hiervoor is een omgevingsvergunning benodigd.