Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: NL.IMRO1774.WEEBPWEERSELOKERN
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.WEEBPWEERSELOKERN-0403

5.2 Beheer


5.2.1 Ruimtelijke structuur

 
Bij de bescherming van de ruimtelijke structuur spelen vooral de verbeelding en de regels een belangrijke rol. Via de bouwvlakken op de verbeelding en de bouwregels in de regels, is de situering en hoofdvorm van de bestaande bebouwing in Weerselo vastgelegd.
Bij de bescherming van de bebouwde ruimtelijke structuur spelen ook de gemeentelijke Welstandsnota en de Monumentenwet 1988 een rol. Bij wijziging van de bebouwing moet rekening gehouden worden met hetgeen in de Welstandsnota is vastgelegd. Op grond van de Monumentenwet 1988 geldt onder meer een verbod op het slopen van monumentale bebouwing en een vergunningsplicht voor het veranderen en/of vernieuwen van een beschermd monument.
 
Naast bebouwing bestaat de ruimtelijke structuur van Weerselo ook uit wegen, beken en groengebieden. Ook hiervoor geldt dat het bestemmingsplan gericht is op behoud.

5.2.2 Functionele structuur

Wonen
Functionele structuur Het overgrote deel van de bebouwing in Weerselo heeft een woonfunctie. Het behoud van de woonfunctie is een belangrijk uitgangspunt voor dit bestemmingsplan. De bestaande woningen in het plangebied worden dan ook positief bestemd. Bij de woningen worden mogelijkheden geboden voor het bouwen van aan- en uitbouwen en bijgebouwen.
 
Voorzieningen en bedrijven
De diverse voorzieningen en bedrijfsactiviteiten in Weerselo dragen bij aan de leefbaarheid. Uitgangspunt ten aanzien van deze voorzieningen is dan ook het behoud ervan. In het bestemmingsplan krijgen ze met het oog hierop een positieve bestemming.
 
In een aantal gevallen komen de woon- en bedrijfsfunctie vlak naast elkaar voor. Uitgangspunt ten aanzien van deze bedrijvigheid is dat de milieuhygiënische situatie ten opzichte van omliggende woonbebouwing niet mag verslechteren. De milieuzonering in de Basiszoneringslijst van de VNG is hierbij richtinggevend (zie ook paragraaf 4.4). Dit betekent dat de bedrijven uit milieucategorie 3 en hoger uit de VNG-lijst specifiek zijn vastgelegd. Op deze wijze is uitsluitend dat bedrijfstype of bedrijven uit de lichtere categorieën
1 en 2 mogelijk. Voor de ongewenste situaties ten aanzien van milieuhinder (of beeldkwaliteit) is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt bij bedrijfsbeëindiging een lichtere vorm van bedrijvigheid toe te staan. Het voorgaande wil niet zeggen dat binnen het plangebied helemaal geen nieuwe bedrijvigheid wordt toegestaan. Bij bestaande woningen worden mogelijkheden geboden voor kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en/of aan-huis-verbonden beroepen.