4.8 Archeologie
Voor het aspect archeologie vormt de
Wet op de archeologische monumentenzorg
het wettelijk kader. Kern van deze wet is dat wanneer de bodem wordt verstoord, de archeologische resten intact moeten blijven. Naast het inventariseren van de te verwachten archeologische waarden, moet het bestemmingsplan, indien nodig, een bescherming bieden voor archeologisch waardevolle gebieden.
In mei 2008 heeft de gemeenteraad de nota Archeologiebeleid gemeente Dinkelland vastgesteld. Dit beleid bestaat onder meer uit een archeologische verwachtings- en advieskaart en geeft voor het grondgebied van de gemeente de verwachtingswaarde voor archeologische resten aan. Aan de op het kaartmateriaal vlakdekkend aangegeven verwachtingszones (zie figuur 6) zijn beleidsadviezen gekoppeld.
De gehele kern Weerselo maakt op de archeologische beleidskaart deel uit van het dekzandlandschap. Daarbinnen onderscheidt de kaart vier zones.
Voor het oostelijk deel van het plangebied (donkerbruine gebieden in figuur 6) is de verwachtingswaarde hoog. Bij ontwikkelingen groter dan 2.500 m2 is hier archeologisch onderzoek benodigd. Voor het westelijk deel van het plangebied (oranje en gele gebieden in figuur 6) is de verwachtingswaarde respectievelijk middelmatig (onderzoeksplicht bij ingrepen groter dan 5.000m2) en laag (vrijstelling van onderzoek).
Figuur 6. Kaartfragmenten van de archeologische beleidskaart
Vertaling naar het bestemmingsplan
Voor de archeologische waardevolle gebieden binnen de historische kern van Denekamp is de bestemming "Waarde - Archeologie" opgenomen. Binnen deze gebieden dient - conform het beleidsadvies bij de archeologische beleidskaart - bij ingerpen groter dan 100 m2 en een diepte van meer dan 50 cm archeologisch onderzoek te worden verricht.
Voor overige ingrepen is via "artikel 30 overige regels" het archeologiebeleid (mei 2008) van de gemeente Dinkelland van toepassing.
OPLETTEN OF HET ARTIKELNUMMER OVEREENKOMT!!!!!