Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Saasveld
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.SAABPSAASVELD-0401

2.3 Ruimtelijke structuur

Het ruimtelijke beeld van het plangebied wordt bepaald door de samenhangende lijnen en velden van de wegenstructuur, de groen- en waterstructuur en de bebouwingsstructuur en de oriëntatiepunten in het gebied. Tezamen vormen deze het ruimtelijk raamwerk. De verschillende structuren in bebouwing en groenvoorziening worden hieronder beschreven.
 
Bebouwing
Saasveld is een esnederzetting met een losse structuur zonder dorpskern. De bebouwing ligt rondom de es aan slingerende wegen en heeft in dit landschap een min of meer verspreid karakter. Waar de landelijke wegen samenkomen zijn concentraties van bebouwing ontstaan, vaak rond groene open ruimten of een brink. In loop der tijd zijn deze diffuus gelegen bebouwingsconcentraties door verschillende uitbreidingslocaties aan elkaar gegroeid tot, welliswaar in ruime opzet, een dichte kern.
 
Figuur 3. R.K. St.Plechelmuskerk 
 
Groenvoorziening
Saasveld is gelegen in een kleinschalig essenlandschap in een kenmerkend Twents coulissenlandschap. In de nabijheid van het plangebied ligt het oudste natuurreservaat van Twente, het Molenven. Dit natuurgebied is één van de belangrijkste bosreservaten van Nederland en het is een reservaat waar de natuur volledig haar gang mag gaan. Omgewaaide bomen, dood hout en dergelijke: het wordt hier niet opgeruimd. Het reservaat bestaat voor een groot deel uit moerasbos en verboste heide.