Het ruimtelijke beeld van het plangebied wordt bepaald door de samenhangende lijnen en velden van de wegenstructuur, de groen- en waterstructuur en de bebouwingsstructuur en de oriëntatiepunten in het gebied. Tezamen vormen deze het ruimtelijk raamwerk. De verschillende structuren in bebouwing en groenvoorziening worden hieronder beschreven.
Rossum is een kerkdorp en kenmerkt zich door de ruimtelijke opzet. Ontwikkelingen op grotere schaal ten behoeve van de woningbouw vonden eerst plaats in de jaren zestig. De structuur is te typeren als een wat strakkere en meer compacte opzet en een rechthoekige stratenpatroon. De ruimtelijke opzet van het dorp is globaal in vieren te delen. Te weten:
- de bebouwing rondom de driehoekige structuur van het oorspronkelijke stratenpatroon met als belangrijkste element, het rijksmonument, de R.K. St.Plechelmuskerk;
- de uitbreidingswijk in het zuidoosten, de wijk Oranjebuurt;
- de uitbreidingswijk in het zuidwesten, de wijk Rossumer Esch;
- de bebouwing in het noorden van de kern tegen de Ootmarsumsestraat, provinciale N736. Deze bebouwing onderscheid zich door zijn enigszins geisoleerde ligging, maar in belangrijkere mate nog door zijn functie. Waar de overige delen een overwegende woonfunctie heeft, is bedrijvigheid in dit gebied de voornaamste functie.