Ootmarsum heeft zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen tot een soort "merknaam". De historische kern en het fraaie landschap genieten in binnen- en buitenland grote bekendheid. Jaarlijks komen er veel toeristen naar toe. Ze vinden er een veelheid aan mogelijkheden voor een aangenaam recreatief verblijf. De vele winkeltjes en horecagelegenheden dragen daartoe bij. In de laatste jaren groeit de reputatie van Ootmarsum als kunststad met vele galerieën. De gemeente streeft er naar om de stad Ootmarsum in kwalitatief opzicht verder te ontwikkelen als toeristisch centrum van Oost-Nederland, waarbij er voor wordt zorggedragen dat de leefbaarheid in Ootmarsum in stand blijft.
Figuur 4. Globale huidige ruimtelijke en functionele structuur Ootmarsum (bron: concept Structuurvisie Dinkelland)
In figuur 4 zijn de verschillende gebieden van Ootmarsum weergegeven. In het rood het historisch stadshart met het kernwinkelgebied. Het winkelgebied van Ootmarsum bevindt zich van oudsher in de binnenstad, gelegen tussen de Westwal en de Oostwal. Ook momenteel bevinden zich hier de meeste vestigingen van detailhandel en aanverwante voorzieningen als publiekstrekkende dienstverlening en horeca. Recent is echter ten noorden van het oude centrum, aan de Meijerij, een nieuwe winkelconcentratie ontwikkeld die is ingevuld met een vrijwel compleet aanbod van winkels in de dagelijkse sector (levensmiddelen en persoonlijke verzorging).
In donkergrijs de historische bebouwingstructuur die, met uitzondering rondom het centrum, redelijk overeenkomt met de hedendaagse ontsluitingswegen van Ootmarsum. De twee belangrijkste ontsluitingswegen van Ootmarsum zijn de Nieuwe Almelosestraat-Rondweg-Denekamperstraat (N349) en de Almelosestraat-Oldenzaalsestraat-Rossummerstraat (N736).
In het lichtgrijs de bestaande woonwijken. Het overgrote deel van de bebouwing in Ootmarsum heeft een woonfunctie. Het behoud van de woonfunctie is een belangrijk uitgangspunt voor dit bestemmingsplan. De bestaande woningen in het plangebied worden dan ook positief bestemd. Bij de woningen worden mogelijkheden geboden voor het bouwen van aan- en uitbouwen en bijgebouwen, welke als geheel ook wel bijbehorende bouwwerken worden genoemd.
In het paars de bestaande bedrijventerreinen. Deze bedrijventerreinen zullen in een afzonderlijk bestemmingsplan worden geactualiseerd. Aan de oost- en westzijde van de stad bevinden zich ook enkele grote sportterreinen c.q. recreatiegebieden (geelgroene gebieden in figuur 4). Aan de randen van het centrumgebied en de overige delen van de stad zijn er relatief grote groenvoorzieningen. Hier komt wel veel groen voor, vooral in de vorm van grotere groenstroken. Het groen heeft zowel een recreatieve als een ecologische functie.