De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor de uitoefening van agrarische veehouderijbedrijven en kwekerijen. Tevens is onder voorwaarden medegebruik van de gronden in de vorm van evenementen toegestaan.
Binnen het plangebied is bebouwing ten behoeve het agrarisch bedrijf niet mogelijk. Bebouwing mag enkel binnen het bouwvlak plaatsvinden. De weidegronden aan de rand van de kern, met uitlopers naar het centrum van de kern zijn bestemd als agrarisch.
Deze bestemming heeft betrekking op de bestaande volwaardige bedrijven. Kleinere nutsvoorzieningen van ondergeschikte aard (< 15 m2), zoals schakelkasten, zijn omgevingsvergunningvrij en kunnen door het hele plangebied gerealiseerd worden. Daar waar bij de bedrijven bedrijfswoningen voorkomen, zijn deze op de verbeelding aangeduid. De huidige omvang van de bedrijven is op de verbeelding vastgelegd.
Bij recht zijn bedrijven tot en met milieucategorie 2 van de VNG-bedrijvenlijst toegestaan in een aantal gevallen is sprake van een bedrijf dat valt in een zwaardere milieucategorie dan 1 of 2. Ter bescherming van omliggende woonfuncties zijn deze "zwaardere" bedrijven specifiek aangeduid. Hierdoor kan er, wanneer er sprake is van bedrijfsbeëindiging, zich ter plaatse alleen eenzelfde bedrijf of een bedrijf uit een lichtere milieucategorie vestigen. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kunnen deze aanduidingen verwijderd worden, waardoor zich alleen nog maar bedrijven van milieucategorie 1 of 2 kunnen vestigen.
De diverse voorzieningen en bedrijfsactiviteiten in Lattrop dragen bij aan de leefbaarheid. Uitgangspunt ten aanzien van deze voorzieningen is dan ook het behoud ervan. In een aantal gevallen komen de woon- en bedrijfsfunctie vlak naast elkaar voor. Uitgangspunt ten aanzien van deze bedrijvigheid is dat de milieuhygiënische situatie ten opzichte van omliggende woonbebouwing niet mag verslechteren. Het voorgaande wil niet zeggen dat binnen het plangebied helemaal geen nieuwe bedrijvigheid wordt toegestaan. Bij bestaande woningen worden mogelijkheden geboden voor kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en/of aan-huis-verbonden beroepen.
In het zuiden van het plangebied op de overgang van het dorp naar het omringende buitengebied komt een bosgebied voor. In lijn met de gebiedssystematiek die in het bestemmingsplan Buitengebied is gehanteerd, is voor deze gebieden de bestemming “Bos” opgenomen. Ter bescherming van de aanwezige waarden zijn binnen deze bestemming geen gebouwen toegestaan en geldt een vergunningenstelsel voor onder meer het verwijderen van bomen en beplanting en het aanbrengen van oppervlakteverharding.
Deze bestemming ligt op de monumentale molen: de Oortmanmolen aan de Hoonhorst. Binnen de bestemming is, naast de molenfunctie, ruimte voor educatieve en dagrecreatieve functies. Rondom de molens is de gebiedsaanduiding “vrijwaringszone - molenbeschermingszone” opgenomen. Deze beschermt de zone rond de molen voor hoge bouwwerken die de windvang kunnen belemmeren. Hierbij wordt opgemerkt dat de molen in een bestaand dorpsgebied staat. Rondom de molens zijn geen nieuwe, hoge gebouwen en bouwwerken voorzien.
De voorkomende winkels zijn specifiek bestemd als “Detailhandel”. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor detailhandel op de begane grond en wonen op de verdieping. Ter plaatse van de aanduiding bedrijfswoning is zowel op de begane grond als op de verdieping een bedrijfswoning toegestaan. Vanaf de tweede bouwlaag of hoger is wonen binnen deze bestemming bij recht toegestaan. Tevens is het onder voorwaarden toegestaan om een deel van de woning te gebruiken voor een aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit.
De gronden binnen de bestemming groen zijn bestemd voor onder andere groenstroken en speelvoorzieningen. Bij recht zijn alleen bouwwerken geen gebouwen zijnde toegestaan. De plaatsing van speeltoestellen of kunstwerken is onder voorwaarden mogelijk. Onder deze bestemming vallen ook voet- en fietspaden en parkeervoorzieningen. Tevens is onder voorwaarden medegebruik van de gronden in de vorm van evenementen toegestaan.
De gronden binnen de bestemming Horeca zijn bestemd voor horeca in de categorieën 1, 2 en 3 en wonen, met dien verstande dat wonen uitsluitend op de verdieping is toegestaan. Binnen de bestemming is onderscheid gemaakt tussen ‘lichte’ (categorie 1),‘zware’ (categorie 2) en ‘zwaardere’ (categorie 3) horecabedrijven. Categorie 3 komt overeen met discotheek/zalencentrum. Horeca in categorie 2 en 3 is uitsluitend toegestaan daar waar dit als zodanig op de verbeelding is aangeduid. Ter plaatse van de aanduiding bedrijfswoning is zowel op de begane grond als op de verdieping wonen toegestaan.
De gronden binnen de bestemming maatschappelijk zijn bestemd voor maatschappelijke doeleinden. Gebouwen met een maatschappelijke functie, waaronder de kerken, de scholen en de gebouwen met een sociaal/culturele en/of medische functie, zijn onder de bestemming “Maatschappelijk” gebracht. Daar waar de maatschappelijke functie gecombineerd wordt met een andere functie, is deze specifiek aangeduid.
De sportvelden in de kern aan de oostrand, centraal gelegen ten oosten van de Dorpsstraat en ten noorden van de Disserolweg vallen onder de bestemming “Sport”. De bebouwing op deze terreinen bestaat uit kleed- en opslagruimtes en verenigingsgebouwen met kantines. Rondom de aanwezige bebouwing is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven. Buiten het bouwvlak mag bij afwijking tribunes en gebouwtjes ten behoeve van onderhoud worden opgericht.
De gronden binnen de bestemming Verkeer zijn bestemd voor wegen en straten en alle daarbij horende voorzieningen ten behoeve van het bestemmingsverkeer. Binnen de bestemming Verkeer zijn uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde toegestaan.
De bestemming “Wonen” is een verzamelbestemming voor alle in het plangebied voorkomende vrijstaande en aaneengeschakelde woningen en de bijbehorende aan- en uitbouwen en bijgebouwen (bijbehorende bouwwerken) met bijbehorende tuinen en erven. De bestemming is primair een conserverende regeling voor de woningen, met tegelijk ruimte voor kwalitatieve verbeteringen. De toegestane goot- en bouwhoogtes van de woningen zijn op de verbeelding vastgelegd. Deze zijn afgestemd op de bestaande situatie. Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen gelden bebouwingsbepalingen die betrekking hebben op de oppervlakte (maximaal 85 m²), de situering en de hoogte. Voor wat betreft de situering zijn, ter bescherming van het straatbeeld, de bebouwingsbepalingen erop gericht bebouwing aan de voorzijde van de woning te voorkomen. In verband met de bescherming van belangen van buren (privacy, lichttoetreding) gelden ook bij het oprichten van bijbehorende bouwwerken achter de (voorgevel van) woningen eisen ten aanzien van oppervlakte, hoogte en situering. Binnen de woonbestemming wordt ruimte geboden voor een aan-huisverbonden- beroep, dan wel kleinschalige bedrijfsmatige activiteit. Het gaat om kleinschalige beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten die in ruimtelijk en functioneel opzicht ondergeschikt zijn aan de woonfunctie en daardoor verantwoord zijn in woongebieden. Hierbij kan gedacht worden aan klassieke ‘vrije’ beroepen (arts, advocaat,notaris) maar ook aan beroepen als makelaar of accountant of bedrijfsmatige activiteiten als een kapper of een schoonheidsspecialist. Om de ruimtelijke en functionele ondergeschiktheid aan de woonfunctie te waarborgen gelden criteria ten aanzien van de aard en omvang van de activiteiten. De woonbestemming biedt ook ruimte voor mantelzorg bij woningen. Ten eerste in de vorm van inwoning, daarnaast ook, via afwijking, in de vorm van (tijdelijke) bewoning van vrijstaande bijgebouwen. Bestaande bijgebouwen kunnen tot een oppervlakte van maximaal 75 m2 worden vergroot ten behoeve van mantelzorg. Voorwaarde is wel dat de noodzaak van de mantelzorg (op medische gronden) hierbij wordt aangetoond.