Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Denekamp Kern
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.DENBPDENEKAMPKERN-0402

6.3 Bestemmingen

 

6.3.1 Toelichting op de bestemmingen

Agrarisch - Bedrijf
Aan de oostzijde van het dorp komt nog één volwaardig agrarisch bedrijf voor. Deze is met de bijbehorende bedrijfswoning onder de agrarische bestemming gebracht. Het gaat om een grondgebonden bedrijf. De bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen deze bestemming zijn zo veel mogelijk afgestemd op de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven in het buitengebied van Dinkelland.Op onderdelen is de regeling beperkter vanwege de ligging nabij woonomgeving met dorps karakter.
 
Agrarisch - Cultuurgrond
Aan de dorpsrand liggen diverse (voormalige) agrarische percelen, met nu veelal een bescheiden hobbymatig agrarisch gebruik. Deze onbebouwde gronden zijn bestemd als agrarische cultuurgrond. Ook het (voormalige) glastuinbouwbedrijf aan de Diekmanweg is onder deze bestemming gebracht. Op deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd. Voortzetting van het hobbymatig agrarisch gebruik is mogelijk. Binnen de bestemming is sprake van één bestaand gebouw, dat als opslagplaats voor langlaufmaterialen dient. Dit gebouw is specifiek aangeduid.
 
Bedrijf
Deze bestemming heeft betrekking op de bestaande volwaardige bedrijven buiten het kernwinkelgebied en de bijbehorende bedrijfswoningen. De huidige omvang van de bedrijven is op de verbeelding vastgelegd. In een aantal gevallen is sprake van een bedrijf dat valt in een zwaardere milieucategorie dan 1 of 2 volgens de VNG-bedrijvenlijst. Ter bescherming van omliggende woonfuncties zijn deze ‘zwaardere’ bedrijven specifiek aangeduid. Hierdoor kan er, wanneer sprake is van bedrijfsbeëindiging, zich ter plaatse alleen eenzelfde bedrijf of een bedrijf uit een lichtere milieucategorie vestigen (door het verwijderen van de specifieke aanduiding waarvoor
een wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 van de Wro is opgenomen).
 
Bedrijf - Nutsvoorziening
In het plangebied komt een aantal nutsvoorzieningen voor, zoals transformatorgebouwen en gasdrukstations. Deze voorzieningen voor het openbaar nut zijn onder de bestemming “Bedrijf – Nutsvoorziening” gebracht. Kleinere nutsvoorzieningen van ondergeschikte aard (< 50 m²), zoals schakelkasten, zijn vergunningsvrij en kunnen door het hele plangebied gerealiseerd worden.
 
Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen
Deze bestemming heeft betrekking op het benzinestation aan de Oldenzaalsestraat. Naast de verkoop van motorbrandstoffen is binnen deze bestemming ook de verkoop van weggebonden artikelen mogelijk. Het vulpunt, het opslagpunt en de afleverzuil voor LPG zijn vanwege het externe veiligheidsaspect specifiek aangeduid. De plaatsgebonden risicocontour van 45 meter rondom het LPG-station is aangegeven met de gebiedsaanduiding ‘veiligheidszone lpg’. Binnen deze zone zijn geen risicogevoelige functies toegestaan. Mocht de verkoop van LPG op dezelocatie worden beëindigd, dan kunnen de aanduidingen op de verbeelding
verwijdert worden.
 
Bos
Vooral op de overgang van het dorp naar het omringende buitengebied komen enkele bosgebiedjes voor. In lijn met de gebiedssystematiek die in het bestemmingsplan Buitengebied is gehanteerd, is voor deze gebieden de bestemming “Bos” opgenomen. Ter bescherming van de aanwezige waarden zijn binnen deze bestemming geen gebouwen toegestaan en geldt een vergunningenstelsel voor onder meer het verwijderen van bomen en beplanting en het aanbrengen van oppervlakteverharding.
 
Centrum
Deze verzamelbestemming is opgenomen voor een groot deel van de gronden met bebouwing in het kernwinkelgebied van Denekamp. In de bestemmingsomschrijving komt de diversiteit aan gebruik tot uitdrukking: zowel detailhandel (niet zijnde perifere / grootschalige detailhandel en/of supermarkten), dienstverlenende bedrijven, (lichte) horecabedrijven, als maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan. Binnen de bestemming zijn deze functies vrij uitwisselbaar. Dit betekent dat een pand waar nu een bedrijf in is gevestigd, over een aantal jaren als winkel kan worden gebruikt. De vrije uitwisselbaarheid geldt niet voor woningen, de ‘zwaardere’ horecagelegenheden en grootschalige en perifere detailhandel en supermarkten. Grootschalige en perifere detailhandel
als bouwmarkten en tuincentra zijn binnen het kernwinkelgebied uitgesloten. Dit geldt ook voor supermarkten, met uitzondering van de bestaande supermarkten die specifiek aangeduid zijn. Ook voor zwaardere horecabedrijven (categorie 2) zoals eetcafés, restaurants
en hotels geldt de vrije uitwisselbaarheid niet. Dit omdat deze bedrijven met name in de avonduren veel bezoekers aantrekken, wat
kan leiden tot overlast. Via toepassing van een wijzigingsbevoegdheid, is de vestiging van de horacavormen wel mogelijk.
Ook het gemeentehuis heeft een centrumbestemming. Binnen deze bestemming is het restaurant aangeduid en is er een uitwisselbaarheid van andere functies mogelijk. De functie van het gemeentehuis is middels een aanduiding “specifieke vorm van maatschappelijk - openbare dienstverlening” vastgelegd.
 
Wonen is in het kernwinkelgebied (bij recht) toegestaan vanaf de tweede bouwlaag of hoger. Wanneer er op de begane grond (eerste bouwlaag) wordt gewoond, is dit met een specifieke aanduiding ‘wonen’ aangegeven. Verdwijnt de woonfunctie op de begane grond, dan kan de aanduiding worden verwijderd. Via toepassing van een wijzigingsbevoegdheid, kan de aanduiding ook worden aangebracht.
In het centrumgebied mag de woonfunctie worden gecombineerd met een aan-huis-verbonden-beroep of aan-huis-verbonden-bedrijfsmatige activiteiten met mantelzorg. Zie voor een verdere omschrijving onder “Wonen”.
 
Cultuur- en Ontspanning 1
Deze bestemming ligt op het belevingsmuseum en landschapscentrum Wonderryck Twente aan de Oldenzaalsestraat. Binnen de bestemming is naast de museale functie, ruimte voor educatieve functies en activiteiten gericht op vermaak en ontspanning en naar de aard daarbij behorende toeristische, recreatieve en culterele activiteiten. Daarnaast is het ook mogelijk om ondergeschikt aan deze bestemming horeca- en detailhandelsactiviteiten uit te oefenen 
  
Cultuur- en Ontspanning 2
Deze bestemming ligt op de twee monumentale molens in Denekamp: de Borgelinkmolen aan de Lattropperstraat en de Nieuwe of Sint Nicolaasmolen aan de Ootmarsumsestraat. Binnen de bestemming is, naast de molenfunctie, ruimte voor educatieve en dagrecreatieve functies. Rondom de molens is de gebiedsaanduiding “vrijwaringszone - molenbeschermingszone” opgenomen. Deze beschermt de zone rond de molens voor hoge bouwwerken die de windvang kunnen belemmeren. Hierbij wordt opgemerkt dat beide molens in een bestaand dorpsgebied staan. Rondom de molens zijn sowieso geen nieuwe, hoge gebouwen en bouwwerken voorzien.
 
Detailhandel
De voorkomende winkels buiten het kernwinkelgebied, zijn specifiek bestemd als “Detailhandel”. Daar waar sprake is van een bedrijfswoning, is deze eveneens positief bestemd door de aanduiding ‘bedrijfswoning’. Vanaf de tweede bouwlaag of hoger is wonen binnen deze bestemming bij recht toegestaan. Wanneer er op de begane grond gewoond wordt, is dit met een aanduiding (‘wonen’) aangegeven. Verdwijnt de woonfunctie op de begane grond, dan kan de aanduiding ook worden verwijderd. Tot slot zijn een aantal specifieke functies binnen detailhandel op de verbeelding aangegeven. Het betreft onder meer een schildersbedrijf waar
verf wordt verkocht.
 
Groen
De openbare groengebieden zijn als “Groen” bestemd. Nieuwe gebouwen zijn binnen deze bestemming niet toegestaan. De plaatsing van speeltoestellen of kunstwerken is wel mogelijk. Onder deze bestemming vallen ook voet- en fietspaden en parkeervoorzieningen.
 
Horeca
De bestaande horecagelegenheden buiten het kernwinkelgebied zijn specifiek bestemd. Daar waar sprake is van een bedrijfswoning, is ook deze positief bestemd. Door het onderbrengen in een aparte bestemming is uitbreiding van het aantal horecagelegenheden buiten het kernwinkelgebied uitgesloten. Binnen de bestemming is onderscheid gemaakt tussen ‘lichte’ (categorie 1) en ‘zwaardere’ (categorie 2) horecabedrijven. De mogelijke hinder van deze bedrijven voor de omringende woonomgeving rechtvaardigt dit onderscheid.
 
Kantoor
De in het plangebied voorkomende kantoren zijn onder de bestemming “Kantoor” gebracht.
 
Maatschappelijk
Gebouwen met een maatschappelijke functie, waaronder de kerken, de scholen en de gebouwen met een sociaal/culturele en/of medische functie, zijn onder de bestemming “Maatschappelijk” gebracht. Daar waar de maatschappelijke functie gecombineerd wordt met een andere functie, is deze specifiek aangeduid. Aan de Brink 3 is geen sprake van meerdere maatschappelijke functies, hier is met een aanduiding specifiek aangeduid dat er uitsluitend één huisartsenpraktijk is toegestaan. 
 
Maatschappelijk - Begraafplaats
De begraafplaatsen in het dorp is dienovereenkomstig bestemd.
 
Sport
De sportvelden in het dorp aan de zuidwestrand (sportcomplex en voetbalvelden) en in het zuidoostelijke deel (ijsbaan, tennisvereniging en schietvereniging), vallen onder de bestemming “Sport”. De bebouwing op deze terreinen bestaat uit kleed- en opslagruimtes en verenigingsgebouwen met kantines. Rondom de aanwezige bebouwing is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven. De jongerenontmoetingsplek bij de ijsbaan en schietvereniging is specifiek aangeduid.
 
Verkeer
De bestemming “Verkeer” is opgenomen voor alle openbare wegen in het dorp. Voor een deel hebben deze wegen een doorgaande functie, voor een deel bestaan ze uit woonstraten. Ook de bijbehorende groenen
parkeervoorzieningen en garageboxen (specifiek aangeduid) vallen onder deze bestemming, evenals de bijbehorende bouwwerken.
 
Water
De in het plangebied aanwezige waterpartijen zijn als “Water” bestemd. Het specifiek bestemmen van dit water komt voort uit de ruimtelijke betekenis ervan.
 
Wonen
De bestemming “Wonen” is een verzamelbestemming voor alle in het plangebied voorkomende vrijstaande en aaneengeschakelde woningen en de bijbehorende aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De bestemming is primair een conserverende regeling voor de woningen, met tegelijk ruimte voor kwalitatieve verbeteringen. Rondom de woningen zijn bouwvlakken gelegd waarbij met de aanduiding ‘maximum aantal aaneen te bouwen wooneenheden’ het aantal bestaande woningen is vastgelegd.
Deze aanduiding is alleen bedoeld voor rijen woningen. Vrijstaande en twee onder één kap woningen kunnen in een bouwvlak zonder aanduiding worden opgericht. Bij twee onder één kap woningen dient geschakeld te worden met de hoofdbouw en niet met de bijbehorende bouwwerken. In de systematiek van dit bestemmingsplan hebben vrijstaande woningen een bouwvlak van 10 meter bij 15 meter toegekend gekregen, in deze bouwvlakken is het dus niet mogelijk om een twee onder één kap woning te realiseren.
Ook de toegestane goot- en bouwhoogtes van de woningen zijn op de verbeelding vastgelegd. Ook deze zijn afgestemd op de bestaande situatie.
 
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen gelden bebouwingsbepalingen die betrekking hebben op de oppervlakte (maximaal 85 m²), de situering en de hoogte. Voor wat betreft de situering zijn de bebouwingsbepalingen erop gericht - ter bescherming van het straat- en bebouwingsbeeld - bebouwing aan de voorzijde van de woning te voorkomen. In verband met de bescherming van belangen van buren (privacy, lichttoetreding) gelden ook bij het oprichten van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen achter de (voorgevel van) woningen eisen ten aanzien van oppervlakte, hoogte en situering.
 
Binnen de woonbestemming wordt ruimte geboden voor een aan-huisverbonden-beroep, dan wel (middels een afwijking) kleinschalige bedrijfsmatige activiteit. Het gaat om kleinschalige beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten die in ruimtelijk en functioneel opzicht ondergeschikt zijn aan de woonfunctie en daardoor verantwoord zijn in woongebieden. Hierbij kan gedacht worden aan klassieke ‘vrije’ beroepen (arts, advocaat, notaris) maar ook aan beroepen als makelaar of accountant of bedrijfsmatige
activiteiten als een kapper of een schoonheidsspecialist. Om de ruimtelijke en functionele ondergeschiktheid aan de woonfunctie te
waarborgen gelden criteria ten aanzien van de aard en omvang van de activiteiten.
 
De woonbestemming biedt ook ruimte voor mantelzorg bij woningen. Ten eerste in de vorm van inwoning, daarnaast ook, via afwijking, in de vorm van (tijdelijke) bewoning van vrijstaande bijgebouwen. Bestaande bijgebouwen kunnen ook worden vergroot ten behoeve van mantelzorg. Voorwaarde is wel dat de noodzaak van de mantelzorg (op medische gronden) hierbij wordt aangetoond.
 
Leiding - Gas
Voor de ondergrondse hoofdgastransportleiding die door het noordelijk deel van het plangebied loopt is een dubbelbestemming opgenomen. Deze is gericht op de bescherming van de buisleiding. Hiertoe geldt aan weerszijden van de leiding een beheersstrook waar niet zonder meer gebouwen mogen worden gebouwd of grondwerkzaamheden mogen worden verricht.
 
Leiding - Water
Ook de ondergrondse hoofdwaterleiding die van oost naar west door het midden van het plangebied loopt is met een dubbelbestemming bestemd. De bestemming is gericht op de bescherming van de waterleiding. Hiertoe geldt aan weerszijden van de waterleiding een beheersstrook waar niet zonder meer gebouwen mogen worden gebouwd of grondwerkzaamheden mogen worden verricht.
 
Waarde - Archeologie
Voor de archeologisch waardevolle gebieden binnen de historische kern van Denekamp is de dubbelbestemming “Waarde - Archeologie” opgenomen. Binnen deze gebieden dient, conform het beleidsadvies bij de gemeentelijke archeologische beleidskaart, bij ingrepen groter dan 100 m² en een diepte van meer dan 50 cm archeologisch onderzoek te worden verricht.

6.3.2 Wijzigingsbevoegdheden ontwikkelingslocaties

Het plan bevat voor ieder van de in paragraaf 5.3.2 beschreven ontwikkellocaties een wijzigingsbevoegdheid die de mogelijkheid biedt de bestemmingen te wijzigen binnen de in de regels aangegeven grenzen. Voor een dergelijke wijziging bestaan aparte procedureregels. Op de verbeelding bij het plan zijn de ontwikkellocaties aangeduid met de zes verschillende wijzigingsgebieden.
 
De aanduiding
‘wro-zone - wijzigingsgebied 1’
is van toepassing op de locatie Zandkuil II waar de bestemming “Bos” / "Wonen" kan worden omgezet in de bestemming Wonen ten behoeve van de bouw van twee woningen. Voorwaarde voor toepassing van de wijzigingsbevoegdheid is dat de nieuwe woningen landschappelijk goed worden ingepast.
 
De
aanduiding ‘wro-zone - wijzigingsgebied 2a’
is van toepassing op de locatie van het (voormalige) glastuinbouwbedrijf aan de Diekmanweg. De bestemming Agrarisch - Cultuurgrond kan op deze locatie worden gewijzigd naar een bestemming “Wonen”. De regels geven nadere voorwaarden voor deze functiewijziging, onder andere met betrekking de toegestane bouwhoogte.
 
De
aanduiding ‘wro-zone - wijzigingsgebied 2b’
is van toepassing op de locatie Diekmanweg/Brandlichterweg. De bestemming Agrarisch - Cultuurgrond kan op deze locatie worden gewijzigd naar een bestemming “Maatschappelijk”. De regels geven nadere voorwaarden voor deze functiewijziging, onder andere met betrekking de toegestane bouwhoogte.
 
De
aanduiding ‘wro-zone - wijzigingsgebied 3’
is van toepassing op de onbebouwde gronden in het noordelijke deel van Denekamp, direct ten zuiden van het kruispunt van de Sombeekweg met de Achterom. Via wijziging is het mogelijk de bestemming “Agrarisch - Cultuurgrond” voor deze gronden te wijzigen in de bestemming Wonen ten behoeve van de bouw van maximaal vijf woningen.
 
Voor de weide grenzend aan de parkeerplaats aan de Vledderstraat, is de
aanduiding ‘wro-zone - wijzigingsgebied 4’
opgenomen. Via deze wijzigingsbevoegdheid kan de weidegrond omgezet worden naar de bestemming ‘Verkeer’, om een nieuwe parkeerplaats mogelijk te maken.
 
Voor het garagebedrijf aan de Noordhornsestraat, ten noorden van de Eurowerft, de aanduiding
‘wro-zone - wijzigingsgebied 5’
opgenomen. Het pand kan omgezet worden naar een centrumfunctie.
 
Voor het braakliggende terrein aan de Vledderstraat is de
aanduiding ‘wro-zone - wijzigingsgebied 6’
opgenomen. Hier kan via de wijzigingsbevoegdheid invulling gegeven worden aan deze ontwikkellocatie. Er is de mogelijkheid opgenomen om hier centrumfuncties en woningen mogelijk te maken.

6.3.3 Toelichting bijbehorende bouwwerken hoekperceel en overschrijding voorgevelrooilijn

Bijbehorende bouwwerken hoekperceel
 
Voor hoekpercelen is een regeling opgenomen indien er sprake is van twee voorgevels onder voorwaarden mogelijk is om voor de voorgevel die logischerwijs niet als voorgevel kan worden aangemerkt een bijbehorend bouwwerk te bouwen. Dit is alleen mogelijk indien de voorgevelrooilijn van de aangrenzende percelen niet wordt overschreden.
Onderstaand figuur maakt dit duidelijk.
   
   
 
Overschrijding voorgevelrooilijn
Het straatbeeld wordt met name bepaald door de voorgevelrooilijn. Uitbouwen aan de voorzijde van de woning doorbreken dit straatbeeld, hetgeen in beginsel ongewenst is. Een uitzondering hierop geldt voor het bouwen van erkers, luifels, balkons en ingangspartijen, mits deze van beperkte omvang zijn. Onderstaande voorbeelden illustreren de mogelijkheden voor erkers.