4.7 Water
Het aspect water is de afgelopen jaren steeds meer op een integrale wijze benaderd. Sinds 2003 is wettelijk vastgelegd dat over ruimtelijke plannen vooroverleg met het betrokken waterschap dient plaats te vinden en dat ruimtelijke plannen een waterparagraaf moet bevatten waarin de effecten van ruimtelijke ingrepen op de waterhuishouding worden aangegeven.
De basisprincipes van het waterbeleid van zowel rijk, provincie, waterschap als gemeente zijn: meer ruimte voor water en het voorkomen van afwenteling van waterproblematiek in ruimte of tijd. Daarbij staan twee drietrapsstrategieën centraal:
• Waterkwantiteit: vasthouden, bergen, afvoeren;
• Waterkwaliteit: schoonhouden, scheiden, zuiveren.
Het aspect water speelt in Denekamp een zeer ondergeschikte rol. Binnen het plangebied van dit bestemmingsplan bevinden zich geen waterlopen, beken of waterpartijen die bijdragen aan het stedelijk waterbeheer. Bovendien biedt dit bestemmingsplan hoofdzakelijk een conserverende regeling. Het plan maakt geen toename aan verharding en bebouwing mogelijk ten opzichte van de vorige planologische regelingen. Extra compenserende maatregelen zijn dan ook niet nodig. Uitgangspunt van het bestemmingsplan is de bestaande adequate en gescheiden afvoer van afval- en regenwater te handhaven.
Het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt voor overleg ook toegezonden aan het Waterschap Regge en Dinkel.