Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Denekamp Kern
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.DENBPDENEKAMPKERN-0402

2.3 Huidige ruimtelijke en functionele structuur

In de huidige ruimtelijke structuur van Denekamp is de ontstaansgeschiedenis als historisch esdorp nog enigszins herkenbaar in de historisch gegroeide radiale wegenstructuur, waarbij wegen uit de verschillende richtingen bijeenkomen in het centrum. Daarnaast is een aantal oudere gebouwen in het dorp zodanig waardevol dat ze zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Een overzicht van de gebouwen waar het om gaat is opgenomen in Bijlage 1 van deze plantoelichting.
 
Figuur 4. Globale huidige ruimtelijke en functionele structuur Denekamp (bron: concept Structuurvisie Dinkelland, mei 2008)
Figuur 4. Globale huidige ruimtelijke en functionele structuur Denekamp (bron: concept Structuurvisie Dinkelland, mei 2008)
 
Het overgrote deel van de bebouwing in Denekamp heeft een woonfunctie. Na 1950 vindt een forse toename van de woonbebouwing in Denekamp plaats. De eerste uitbreidingen liggen rondom het huidige centrumgebied, latere uitbreidingen zijn vooral in noordoostelijke richting gesitueerd. De naoorlogse uitbreidingen bestaan voornamelijk uit rijwoningen, twee-onder-één-kap-woningen en vrijstaande woningen. Aan de noordoostzijde van het dorp zijn in de jaren 90 van de vorige eeuw ook twee bedrijventerreinen gerealiseerd (Kloppendijk en Sombeekweg). In figuur 4 zijn de verschillende gebieden in Denekamp weergegeven. In donkergrijs de historische bebouwingstructuur, in lichtgrijs de bestaande woonwijken en in paars de bestaande bedrijventerreinen. Aan de zuidzijde van het dorp bevinden zich ook enkele grote sportterreinen c.q. recreatiegebieden (geelgroene gebieden in figuur 4).
Vooral als gevolg van de voormalige verkeersfunctie van de wegen in het centrumgebied, komt in het centrum van Denekamp relatief weinig groen voor. Aan de randen van het centrumgebied en de overige delen van het dorp is de situatie anders.
Hier komt wel veel groen voor, vooral in de vorm van grotere groenstroken (zie figuur 4, groene gebieden). Het groen heeft zowel een recreatieve als een ecologische functie.
 
Vanuit het oogpunt van voorzieningen is Denekamp zeer compleet. Het aanbod aan voorzieningen is groot. Zo zijn er in het dorp talrijke winkels,waaronder een aantal supermarkten, horecavoorzieningen, scholen,
sportvoorzieningen, huisartsen, het gemeentehuis en voorzieningen ten behoeve van het openbaar vervoer. Het centrumgebied (rood aangegeven in figuur 4) vervult daarbij de meeste maatschappelijke, culturele en sociaal-economische functies. Zowel de bevolking van Denekamp zelf als de omliggende dorpen maken gebruik van deze voorzieningen.
 
Na de aanleg van de randweg in 2004 ontstond de mogelijkheid het centrumgebied van Denekamp autoluw te maken. Het centrum heeft sindsdien een grondige herstructurering ondergaan. Hier zal verder op in worden gegaan in hoofdstuk 3.3.1.
 
In het centrumgebied en in het overige deel van het dorp is ook een aantal bedrijven gevestigd. De betreffende bedrijven zijn over het algemeen kleinschalig van omvang. Op een aantal plaatsen wordt de woonfunctie gecombineerd met een aan-huis-gebonden-beroep, met detailhandel of met een bedrijfsfunctie.