Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Denekamp Kern
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.DENBPDENEKAMPKERN-0402

1.3 Opgave voor het bestemmingsplan

Omdat Denekamp een bestaand en reeds ingericht dorp is, heeft dit bestemmingsplan hoofdzakelijk een conserverend karakter. In het plan worden de feitelijke situatie c.q. de bestaande bebouwing en functies vastgelegd.
 
Het primaire doel van het plan is te komen tot één actueel bestemmingsplan voor Denekamp, met eenduidige en handhaafbare regels die behoudend zijn ten opzichte van waardevolle elementen en daarnaast ook voldoende ruimte bieden voor gewenste, nieuwe, ontwikkelingen. Denekamp vormt het bestuurlijke centrum van de gemeente Dinkelland. Voor het centrumgebied van Denekamp heeft de gemeenteraad in oktober 2007 de
Structuurvisie Centrumgebied Denekamp
vastgesteld. Directe aanleiding voor deze visie is de gewijzigde verkeerssituatie in het dorp door de aanleg van de oostelijke randweg. Hierdoor ontstond de mogelijkheid het centrum autoluw te maken. De structuurvisie geeft inzicht in de ontwikkelingsmogelijkheden van het centrumgebied en benoemd een aantal concrete veranderings- en ontwikkellocaties. Een aantal van deze projecten is reeds uitgevoerd, zoals het nieuwe centrumplein, de herinrichting van de Grotestraat, Eurowerft en Oldenzaalsestraat. Voor zover de (her)ontwikkelingsprojecten reeds zijn uitgevoerd en/of concreet in voorbereiding zijn, zijn ze in dit bestemmingsplan meegenomen c.q. vertaald in een juridisch-planologische regeling.
 
Momenteel wordt gewerkt aan de
Structuurvisie Dinkelland
. Deze visie bevat een integrale ruimtelijke en functionele toekomstvisie voor de gemeente Dinkelland. Feitelijk betreft de Structuurvisie een actualisering en integratie van het bestaande beleid. Naast een integrale beleidsvisie bevat de visie ook de positionering van de gemeente Dinkelland in de regio Twente.
 
Digitaal bestemmingsplan
Dit bestemmingsplan komt tot stand onder het regime van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het bijbehorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Het plan is opgesteld conform de voorwaarden uit de SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen) zoals de wet deze voorschrijft. Om het plan geschikt te maken voor digitale uitwisseling, is het voorzien van IMRO-coderingen. Het bestemmingsplan voldoet daarmee ook aan de vormvereisten voor digitale beschikbaarheid die sinds 1 januari 2010 gelden.
 
Flexibiliteitsbepalingen
Uitgangspunt is om de kleinschalige ontwikkelingen op perceelsniveau, waarvoor dit bestemmignsplan de ruimte biedt, zo veel mogelijk bij recht in het bestemmingsplan op te nemen. Door het opnemen van flexibiliteitsbepalingen kan van deze "bij recht'-regels worden afgeweken, waarbij per geval een afweging wordt gemaakt of het verlenen van medewerking gewenst is. Bij de flexibiliteitsbepalingen gaat het in hoofdzaak om afwijkingen en wijzigingsbevoegdheden. De procedure is daarbij afgestemd op de zwaarte van de ingreep. Zo zijn de concrete veranderings- en ontwikkellocaties in het centrumgebied meegenomen via een (zware) wijzigingsbevoegdheid. Het vergroten van de oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken op een woonperceel is mogelijk via (lichte) afwijking.