direct naar inhoud van 4.1 Uitgangspunten & doelstellingen van het project
vastgesteld
NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401

4.1 Uitgangspunten & doelstellingen van het project

4.1.1 Het voormalige plan in 1998

Circa 12 jaar geleden is voormalig eigenaar de heer Eric Meurs begonnen met de ontwikkeling van een plan voor een hotel op het binnenterrein van Bavelds Dennen. De gemeente Denekamp heeft destijds besloten om medewerking te verlenen aan zijn plan om een horecagelegenheid met hotelgedeelte te realiseren. Op basis van het bestemmingsplan "Bavelds Dennen, partiële herziening 1997" is in 1998 vergunning verleend. De vergunning gaf uitbreidingsmogelijkheden voor circa 75 hotelkamers of circa 36 hotelappartementen met een oppervlakte van 1800 m2.

Het aangevraagde bouwplan van destijds betrof een massaal gebouw dat bestond uit 3 etages, met relatief kleine kamers (22-26 m2). De bouwmogelijkheden die op basis van deze vergunning mogelijk zijn, komen stedenbouwkundig gezien absoluut niet overeen met de schaal en opzet van het bungalowpark. De massale opzet die mogelijk is op basis van de vergunning zou afbreuk doen aan het bungalowpark en de ruimtelijke structuur van omliggend plangebied

Het plan destijds is nooit daadwerkelijk uitgevoerd zoals aangevraagd. Er is inmiddels een nieuw plan ontworpen door de architect Piet Boon dat veel beter aansluit bij de ruimtelijke karakteristiek van het (omliggende) plangebied.

4.1.2 Het ontwerp van Piet Boon
4.1.2.1 Exclusiviteit, innovatief, kwaliteit en luxe

Met het nieuwe plan voor de hotel lodges, ontworpen door Piet Boon, wil men iets bijzonders creëren. Geen standaardhuisje of prefabbungalow, maar een spraakmakend en innovatief plan waarin kwaliteit en luxe belangrijke factoren zijn. Het nieuwe plan sluit hiermee aan bij de huidige trends en ontwikkelingen in de verblijfsrecreatieve sector. Ook sluit het plan hiermee goed aan bij de architectuur van restaurant Fox (metamorfose ook ontworpen door Piet Boon). De huidige trend is dat toeristen minder gevoelig zijn voor voor prijs en op zoek zijn naar kwaliteit en vrijheid. Toekomstige gasten kunnen bijvoorbeeld bij de huur van een lodge een kok inhuren die zorgt dat het eten klaar staat als de gasten arriveren. Het nieuwe plan behelst het realiseren van 3 enkele en 4 geschakelde hotel lodges. In totaal worden er dus 11 hotel lodges gerealiseerd. De thema's water, weide en bos staan centraal binnen het ontwerp en zullen terugkomen in de inrichting. De lodges zijn luxe bungalows op basis van hotelfaciliteiten. Dezelfde service in hotels kan ook in de lodges besteld worden. De hotel lodges zijn geschikt voor kleinere groepen van 6 personen en voor groepen van 12 personen. Hiermee is het plan ook is passend bij de groeiende vraag naar meerpersoonsverblijven in de gemeente Dinkelland en de recreatiesector in het algemeen. Een drietal hotel lodges worden aan en nabij het water gesitueerd. De rest in de zuidpunt van het binnenterrein.

4.1.2.1.1 Inhoudsmaat lodges

De lodges krijgen een inhoud van 350 m3. De geschakelde lodges krijgen hiermee een inhoud van 700 m3 (2x 350 m3). De maximale inhoud van vakantiebungalows op basis van gemeentelijk beleid bedraagt 300 m3. Dit betekent dat binnen onderhavig plan gekozen wordt voor een grotere inhoud dan het gemeentelijke beleid. Het plan is overigens niet in strijd met het provinciale beleid zoals verwoord in de Omgevingsverordening en Omgevingsvisie. Hier wordt in 5.2 nader op ingegaan.

De voorgenoemde grotere inhoud vloeit voort uit trends en ontwikkelingen vanuit de markt. De recreant wordt namelijk, door eerder en/of elders opgedane ervaringen steeds bewuster en veeleisender. Hoge eisen worden gesteld aan kwaliteit en variatie van voorzieningen. Een gevoel van ruimte is hierbij belangrijk. Het standaardaanbod alleen voldoet niet langer; consumenten willen een bijzondere ervaring opdoen. Hierbij is het voor regio’s dus zeer belangrijk om zich te onderscheiden van andere regio’s. Dat er grote vraag is naar een grotere vakantiewoningen, blijkt ook uit een marktonderzoek van de provincie. Een paar jaar geleden heeft de provincie een marktonderzoek uitgevoerd waarin geconcludeerd werd dat er vraag is naar grotere vakantiewoningen. Om aan te sluiten bij trends en ontwikkelingen vanuit de huidige en toekomstige recreant, is een grotere inhoudsmaat benodigd.

Ook ontwerper Piet Boon laat ruimte terugkomen in zijn ontwerp en probeert hiermee aan te sluiten bij de trends en ontwikkelingen vanuit de toeristisch-recreatieve markt. Het ontwerp van Piet Boon is er namelijk op gericht om een gevoel van ruimte creëren: een grote keuken en living waar men samen kan zijn. Ruimten waarin mensen zich thuis voelen en tot rust komen. Kleinere hotel lodges zouden afbreuk doen aan het concept en filosofie zoals Piet Boon dat nastreeft. Resumerend kan gesteld worden dat een realistisch en eigentijds concept neergezet wordt, dat aansluit bij de wensen van de huidige toerist. Hiermee is het voorgenomen plan ook toekomstgericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0008.png"

Figuur 4.1: nieuw te realiseren hotel lodges op het binnenterrein van Bavelds Dennen

4.1.2.2 Ruimtelijke kwaliteit

Belangrijk uitgangspunt van het plan is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijke kwaliteit is een begrip waarvoor geen scherpe definitie bestaat. Over het algemeen wordt ruimtelijke kwaliteit gedefinieerd als 'het totaal van toekomstwaarden, gebruikswaarden en belevingswaarden'.

Met het realiseren van de hotel lodges wordt geprobeerd het binnenterrein een kwaliteitsimpuls te geven, waarvan uiteindelijk het gehele park kan profiteren. Stedenbouwkundig sluit het plan uitstekend aan bij de omgeving door de hotel lodges qua schaal en maatvoering aan te laten sluiten bij de rest van het bungalowpark. Onderstaande beschrijving van het ontwerp in relatie tot ruimtelijke kwaliteit zoals beschreven door Piet Boon geeft dit weer. Tot slot wordt er ook nog eens aandacht besteed aan het aspect 'duurzaamheid'. Er worden immers milieuvriendelijke materialen gebruikt. Het plan tracht toekomstwaarden, gebruikswaarden en belevingswaarden in zijn totaliteit te verbeteren.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0009.png"

Figuur 4.2: Gebruik van duurzame materialen

"Bij dit ontwerp is het de strakke voorgevel die opvalt, de smaakvolle eenvoud laat niets zien van de verrassende, bijna mediterrane sfeer die het vakantiehuis aan de achterkant uitstraalt. De veranda met haar doorlopende houten vloer naar binnen toe bepaalt het karakter. Deze plaats nodigt de gebruikers van deze vakantiewoning uit tot ontspannen en leidt hen af van een hectisch bestaan. Hier kun je helemaal jezelf zijn, met familie of vrienden.

Het ontwerp zet zich af van zijn omgeving maar gaat hier tegelijk ook weer geheel in op. Door gebruik te maken van markante lijnen in de voorgevel en verassende elementen en lijnen uit de hedonistische behoefte van deze tijd worodt dit een bijzonder object dat zich duidelijk onderscheid van de vele vakantiehuisjes of boerderijtjes binnen het Nederlands vakantieaanbod.

De voorkant van het pand en de tuinen zijn bewust sober, strakke vormen van beplanting die voor de gevels groeit om zo één te worden met de groene omgeving. Simpel stucwerk, kleine vensters, gepotdekselde gevels en staal voor het kozijnwerk.

Het dondergrijze zinken dak en de strak vormgegeven schoorstenen met buitenhaarden vormen een beeldbepalend silhouet. Hier is het waar het leven zich afspeelt, men verblijft er om te genieten en komt er tot rust.

Voor de indeling is gekozen voor een grote keuken en living waar je samen kunt zijn, binnen en buiten worden bepaalde elementen oversized zoals de binnen- en buitenhaard en de plafondhoogtes van 3,2 m. Dit gebeurt om een gevoel van ruimte te realiseren. Geen hoeken in de living maar ruime vensters, de doorlopende vloer geeft de gast het gevoel één te zijn met de omgeving."

- Piet Boon -

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0010.png"

Figuur 4.3: inrichting ontwerp Piet Boon

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0011.png"

Figuur 4.4: ontwerp hotel lodge type A

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0012.png"

Figuur 4.5: ontwerp hotel lodge type B

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0013.png"

Figuur 4.6: ontwerp hotel lodges type A2

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIPBBAVELDSDENNEN-0401_0014.png"

Figuur 4.7: ontwerp hotel lodges type B2

4.1.2.3 Milieuvriendelijkheid

Milieuvriendelijkheid vormt een belangrijke aspect binnen het voorgenomen plan. Het streven is het behalen van een green key certificering en een energielabel A+. Hiervoor wordt in het ontwerp gebruik gemaakt van hoogwaardig isolatiemateriaal, recyclebaarheid en het gebruik van natuurlijke materialen. Afvalscheiding en gescheiden afwatering van regen- en rioolwater draagt tevens bij aan de milieuvriendelijkheid van het plan.

4.1.2.4 Gefaseerde uitvoering

Het plan zal gefaseerd worden uitgevoerd, maar wel binnen een planperiode van 10 jaar. De eerste 2 lodges worden na goedkeuring van het plan zo snel mogelijk gerealiseerd. Dit betreffen de beide lodges direct aan het water.

4.1.3 De doelstelling

Het realiseren van bovenstaande moet uiteindelijk leiden tot een kwaliteitsverbetering van het binnenterrein van Bavelds Dennen ten behoeve van het toerisme. Hiermee hoopt men ook een positieve draai te kunnen geven aan de uitstraling van het gehele park en daarmee de recreatieve aantrekkingskracht van de gemeente Dinkelland.