direct naar inhoud van 1.2 Werkwijze
Plan: Buitengebied Rijssen-Holten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPB2011000-0401

1.2 Werkwijze

Bij de start van het planproces is een ambtelijke projectgroep geformeerd, die, namens het college van burgemeester en wethouders, het bestemmingsplan heeft voorbereid. De ambtelijke werkgroep heeft de perceelgerichte inventarisatie uitgevoerd. Daarnaast zijn conceptteksten voor de toelichting, de planregels en de conceptverbeelding en de plankaart (verbeelding) meerdere malen in de werkgroep besproken.

Verder is in het kader van de watertoets meerdere malen overleg gevoerd met de drie waterschappen: Waterschap Regge en Dinkel, Waterschap Groot Salland en Waterschap Rijn en IJssel.

Daarnaast is er een klankbordgroep samengesteld. De leden hiervan zijn vertegenwoordigers van LTO Noord - afdeling Rijssen-Holten, Platform Recreatie en Toerisme, IVN, milieuraad, KWR, Kamer van Koophandel, Overijssels Particulier Grondbezit (OPG), lid wijkpanel Rijssen en een lid wijkpanel Holten. De uitgangspunten van het bestemmingsplan buitengebied zijn voorgelegd aan de klankbordgroep.

Individuele belanghebbenden zijn benaderd door het sturen van een nieuwsbrief naar alle bekende adressen in het buitengebied. Tevens is er een inloopmiddag/avond gehouden. Voor dit voorbereidingstraject is gekozen omdat het voorliggende bestemmingsplan, net als alle andere actualisatieplannen binnen de gemeente, conserverend van aard is. Er is bijvoorbeeld bewust gekozen de agrarische bedrijven bij recht geen verdere uitbreidingsmogelijkheden te geven dan op basis van de vigerende bestemmingsplannen mogelijk was. Reden hiervoor is dat de meeste bedrijven op dit moment op slot zitten, vanwege het op rijksniveau nog niet volledig uitgekristalliseerd zijn van de stikstofaanpak. Voor activiteiten die leiden tot een stikstoftoename in Natura 2000-gebieden, worden momenteel geen vergunningen afgegeven in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. Het is de bedoeling om deze situatie met behulp van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vlot te trekken. De gemaakte afspraken komen uiteindelijk in de beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden te staan.

Daarnaast speelt, als het gaat om de agrarische bouwpercelen, ook mee dat in het kader van het bestemmingsplan ook nog een m.e.r.-procedure (milieueffectrapportage-procedure) wordt doorlopen.

Naast het bestemmingsplan, dat conserverend van aard is, is de gemeente Rijssen-Holten ook bezig met het opstellen van een kadernota voor het landelijk gebied. De kadernota zal wel ontwikkelingsgericht zijn. Inmiddels is een visie op hoofdlijnen opgesteld. Daarin is als hoofddoelstelling geformuleerd: "Het bieden van de ruimtelijke kaders aan een leefbaar platteland, waarbinnen gebiedseigen functies tot hun recht komen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn. Allemaal binnen de randvoorwaarden van groen, rust en ruimte". Ten behoeve van de kadernota is een klankbordgroep ingesteld. De bedoeling is dat de kadernota een zelfstandig product blijft. Initiatieven die niet passen binnen het bestemmingsplan, maar wel passen binnen de kadernota, zullen via een aparte bestemmingsplanherziening mogelijk worden gemaakt en geen onderdeel zijn van dit bestemmingsplan.