direct naar inhoud van 4.9 Archeologie
Plan: Elst, Woongebied Linge- en Lanenbuurt
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0153ELSTwstaam2013-ONHE

4.9 Archeologie

Beleidskader

Als gevolg van het Verdrag van Valletta, dat in 1998 door het Nederlandse parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de gewijzigde Monumentenwet 1988, stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, de Vijfde Nota Ruimtelijke ordening en het Structuurschema Groene Ruimte 2.

Doelstelling van het Verdrag van Valetta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.

De gemeente Overbetuwe heeft in het verlengde daarvan haar eigen archeologiebeleid opgesteld, waarin het wettelijk en beleidsmatig kader behandeld wordt. Bij dit archeologiebeleid is ook een beleidskaart opgesteld die de zonering van de verschillende archeologische (verwachtings)waarden aangeeft. Per zone is vastgelegd onder welke voorwaarden ontwikkelingen mogelijk zijn en wanneer daarvoor eerst archeologisch onderzoek vereist is.

Onderzoek

In figuur 4.2 is een uitsnede van de archeologische beleidskaart opgenomen die de zonering van het plangebied weergeeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0153ELSTwstaam2013-ONHE_0007.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0153ELSTwstaam2013-ONHE_0008.png"

Figuur 4.2 Uitsnede archeologische beleidskaart

Uit de archeologische beleidskaart blijkt dat er verschillende archeologische verwachtingswaarden gelden binnen het plangebied. Ten behoeve van de verschillende uitwerkingsplannen die zijn vastgesteld, is er specifiek archeologisch (veld)onderzoek uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn (niet geheel) betrokken bij deze archeologische beleidskaart. De onderzoeken zijn uitgevoerd specifiek voor de bouwwerkzaamheden ter realisatie van de Linge- en Lanenbuurt. Bij nieuwe (omvangrijke) grondroerende werkzaamheden dient alsnog rekening te worden gehouden met de archeologische verwachtingswaarden. Op basis van deze onderzoeken kan de verwachtingswaarden worden bijgesteld.

Voor de gebieden van de Lingestrip en de Lingebuurt is gebleken uit archeologisch onderzoek dat er geen archeologische verwachtingswaarden aanwezig zijn. De realisatie van de Lanenbuurt heeft plaatsgevonden onder archeologische begeleiding. Op basis van het uitgevoerde archeologische onderzoek en de archeologische begeleiding kan de archeologische verwachtingswaarde voor het gebied niet worden geschrapt: bij (omvangrijke) grondroerende werkzaamheden dient nog steeds rekening te worden gehouden met de archeologische verwachtingswaarden..

Conclusie

Gezien de resultaten van de archeologische onderzoeken en de archeologische begeleiding, staat het aspect archeologie de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan niet in de weg. Er zijn echter wel dubbelbestemmingen opgenomen om de archeologische verwachtingswaarden te beschermen, bij eventuele toekomstige (grootschalige) grondroerende werkzaamheden.