direct naar inhoud van 3.9 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Veegplan, Andelst-Zetten
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0148ZTTNvgplan2013-ONHE

3.9 Archeologie en cultuurhistorie

Bij ingrepen waarbij de ondergrond wordt geroerd, dient te worden aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet worden aangetast. Archeologisch onderzoek zal moeten worden uitgevoerd indien sprake is van een hoge of middelhoge trefkans, of indien het plangebied niet is gekarteerd.

In artikel 5 van het Verdrag van Valletta (Malta) wordt gewezen op de noodzaak van een vroegtijdige interactie tussen plannenmakers en archeologen bij het voorbereiden en ontwikkelen van plannen. Alleen zo kan het gemeentelijk bodemarchief op een juiste wijze bij de belangenafweging worden meegenomen. De Archeologische beleidsadvieskaart dient als onderlegger voor deze interactie. Er gaat een signaalfunctie van uit en er wordt in het kort op aangegeven wat de te ondernemen stappen zijn.

Het plangebied is, op grond van de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden gelegen binnen een gebied met een verschillende archeologische verwachtingswaarden. Om de archeologische waarden ter plaatse van het plangebied te beschermen zijn de verwachtingswaarde vertaald naar een viertal dubbelbestemmingen. Hierbij gaat het om:

  • AWV categorie 3, rood = Waarde – Archeologische verwachting 1
  • AWV categorie 4, oranje = Waarde – Archeologische verwachting 2
  • AWV categorie 5, geel = Waarde – Archeologische verwachting 3
  • AWV categorie 6, licht groen = Waarde – Archeologische verwachting 4

Waarde - Archeologische verwachting 1 t/m 4 (dubbelbestemming)

De voor Waarde - Archeologische verwachting 1 tot en met 4 aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen (artikel 3 tot en met 15), mede bestemd voor het behoud en de bescherming van te verwachten archeologische resten in de bodem. Deze gebieden worden eveneens beschermd door middel van een verplichting tot het overleggen van een archeologisch onderzoek bij bouwaanvragen en omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden.

De onderzoeksplicht geldt bij bouwaanvragen en andere werken waarvoor een omgevingsvergunning ten behoeve van het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden noodzakelijk is onder de bestemming:

  • Waarde - Archeologische verwachting 1 (zeer hoge verwachtingswaarde) vanaf 50 m2 en bij roering van de grond op een diepte groter dan 0,3 meter;
  • Waarde - Archeologische verwachting 2 (hoge verwachtingswaarde) vanaf 100 m2 en bij roering van de grond op een diepte groter dan 0,3 meter;
  • Waarde - Archeologische verwachting 3 (middelmatige verwachtingswaarde) vanaf 500 m2 en bij roering van de grond op een diepte groter dan 0,3 meter;
  • Waarde - Archeologische verwachting 4 (lage verwachtingswaarde) vanaf 2.500 m2 en bij roering van de grond op een diepte groter dan 0,3 meter.

Binnen de bestemmingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij deze dubbelbestemming kan worden toegevoegd of verwijderd. Dit kan blijken uit archeologisch onderzoek ter plaatse op basis waarvan inzichten gewijzigd kunnen zijn en een aanpassing van deze dubbelbestemming noodzakelijk kan zijn. Op de navolgende afbeeldingen is de archeologische verwachtingswaarde opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0148ZTTNvgplan2013-ONHE_0014.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0148ZTTNvgplan2013-ONHE_0015.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0148ZTTNvgplan2013-ONHE_0016.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1734.0148ZTTNvgplan2013-ONHE_0017.jpg"

Beeldbepalende panden, Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten

In het plangebied zijn meerdere beeldbepalende panden (MIP) gelegen. Deze panden worden beschermt middels de aanduiding bijgebouwen uitgesloten (-bg). In het plangebied liggen een aantal rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Erfgoedplan - Sleutel tot de schatkist

Uit het Erfgoedplan van de gemeente Overbetuwe komt naar voren dat Herveld-Andelst bekend staat om de hoge archeologische waarden van het gebied. Het gaat hierbij met name om nederzettingen, grafvelden een mogelijke Romeinse weg en zelfs een heuse villa uit de Romeinse tijd. Ook andere tijdperken zijn hier vertegenwoordigd, waaronder de IJzertijd en Vroege Middeleeuwen. Ook hier zijn de kernen vrijwel geheel gelegen in de zone met een middelhoge en hoge archeologische verwachtingwaarde. Onderstaande kaart is een uitsnede van de Archeologische Beleidsadvieskaart.

Conclusie

Omdat voorliggend bestemmingsplan een conserverend karakter heeft en dus niet
wordt voorzien in ontwikkelingen waarvoor de grond wordt geroerd, is een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. Tevens is een conserverend bestemmingsplan in overeenstemming met het gemeentelijk beleid gericht op het behoud van cultuurhistorische waarden. Hiermee vormen archeologie en cultuurhistorie geen belemmeringen voor de uitvoerbaarheid van onderhavig bestemmingsplan.