Plan: | Slijk-Ewijk, Dorpsstraat 40 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.0133SLEWdorpsstr40-ONHE |
Sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) op 1 september 2007 is de verantwoordelijkheid ten aanzien van het bodemarchief gedecentraliseerd naar de gemeente. De provincie Gelderland blijft hierbij bestemmingsplannen (en afwijkingen hierop) toetsen op archeologie en cultuurhistorie, maar gaat er daarbij wel vanuit dat de gemeente zijn eigen taak naar behoren zelfstandig zal uitvoeren. De gemeente Overbetuwe heeft voor haar gemeentelijk grondgebied een erfgoedplan12 en een archeologische beleidsadvieskaart13 vervaardigd. Het erfgoedplan beoogt versterking van de plaats en betekenis van cultuurhistorie als factor in het ruimtelijk beleidsproces.
Op basis van de informatie uit het erfgoedplan en de archeologische beleidsadvieskaart is in het vigerende bestemmingsplan 'Slijk-Ewijk' voor een deel van het plangebied van dat bestemmingsplan (waaronder het perceel Dorpsstraat 40) een dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen. Dit betekent dat bij bodemverstorende ingrepen met een oppervlakte groter dan 100 m² een archeologische onderzoek uitgevoerd dient te worden.
Omdat de voorgestane ontwikkeling die met onderhavig bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt een bodemverstorende ingreep met een oppervlakte groter dan 100 m² betreft, heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden.14 Hieronder worden enkel de conclusies weergegeven. De volledige rapportage is een separate bijlage bij deze bestemmingsplantoelichting.
Conclusie
Uit het met de guts verrichte onderzoek blijkt dat de top van de bodem rond de centraal binnen het plangebied gelegen schuur, uit een dik pakket recent vergraven klei bestaat. Op de overige delen van het plangebied zijn op gelijke hoogte zandige oeverwal-afzettingen aangetroffen die bestaan uit zandige klei en grof zand.
Ondanks de zeer hoge boordichtheid van ongeveer vijftig boringen per hectare en het naboren van deze afzettingen met een edelmanboor met een diameter van 12 cm, zijn binnen het plangebied geen relevante archeologische indicatoren aangetroffen.
Gezien de diepe verstoring ter plaatse van de voorgenomen bouwlocatie (de locatie van de huidige schuur) en het ontbreken van relevante archeologische iindicatoren, geven de resultaten van het onderzoek geen aanleiding om archeologisch vervolgonderzoek te adviseren. Evenmin zijn tijdens het onderzoek archeologische resten aangetroffen waarmee tijdens de verdere planvorming of bij de uitvoering van de geplande werkzaamheden rekening zou moeten worden gehouden.
In het archeologisch onderzoek is alleen het gebied direct rondom de bestaande schuur onderzocht, het deel van het perceel waarop de bestaande woning is gesitueerd, is niet onderzocht.De dubbelbestemming ' Archeologie' dient voor het niet onderzochte deel van het plangebied behouden te blijven.
Mochten tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden aangetroffen worden dan geldt conform artikel 53 van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg een meldingsplicht bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of het door hem vertegenwoordigd bevoegd gezag, de gemeente Overbetuwe.