Plan: | Heteren-Centrum |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.0043HTRNhtrncentru-ONHE |
Zoals hierboven aangegeven, wordt het streekplan aangemerkt als structuurvisie in het kader van de Wro. De provincie ziet er op toe dat haar beleid ook inderdaad in bestemmingsplannen wordt vastgesteld, waarbij zij een reactieve rol vervult. Een en ander vraagt om een nadere vertaling van het streekplanbeleid. Die vertaling is in Gelderland neergelegd in de Wro-agenda.
Binnen het Streekplan Gelderland ligt Heteren binnen het multifunctioneel gebied. Het multifunctioneel gebied beslaat het grootste deel van de provincie Gelderland en omvat de steden, dorpen en buurtschappen buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctionele platteland.
Vitaliteit van de multifunctionele gebieden wordt bevorderd door planologische beleidsvrijheid voor samenwerkende gemeenten, onder andere gericht op vitale steden en dorpen. Elke regio heeft namelijk buiten een stedelijk netwerk of een regionaal centrum, vele verspreid liggende steden, dorpen en buurtschappen die tezamen het voorzieningenniveau bepalen. In en bij deze bebouwde gebieden moet de regionale behoefte aan 'dorps' wonen geaccommodeerd kunnen worden.
Daarom wordt met de ontwikkeling van ruimtelijk programma geïnvesteerd in de ontwikkeling van de groene en recreatieve omgevingskwaliteit. Tevens moeten samenwerkende gemeenten zich richten op nieuwe economische dragers, waardoor werkgelegenheid buiten de landbouw wordt geboden. Deze nieuwe economische dragers kunnen vooral worden geaccommodeerd in en bij bestaande kernen.
Naast de ligging van de kern Heteren in het multifunctioneel gebied, ligt Heteren in "bebouwd gebied 2000" en "waardevol landschap". In het provinciaal planologisch beleid is op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing gericht. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied, waarbij het behoud van karakteristieke elementen en het zorgvuldig omgaan met open ruimten centraal staat.
De transformatieopgave in het landelijk gebied is gericht op "de vernieuwing van centrumdorpse milieus". Een van de aspecten die daarbij een rol kan spelen, is de herstructurering van de woningvoorraad. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de vergrijzende samenleving en het vinden van aansluitingen op de wensen van de moderne woonconsument.
In Gelderland is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in aanleg: een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden en natuurrijke cultuurlandschappen.
Door de vergroting van natuurgebieden, de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden en de aanleg van ecologische verbindingszones ontstaat het beoogde samenhangende netwerk. Het verwevingsgebied van de EHS grenst in het noorden aan de kern Heteren. Tussen de kern Heteren en het verwevingsgebied van de EHS is een dijk gelegen.
Het bestemmingsplan Heteren Centrum voldoet aan de doelstellingen van het streekplan. Zo wordt het voorzieningenniveau uitgebreid en wordt door de herstructurering ook woningbouw bevorderd. Deze ontwikkelingen vergroten de vitaliteit van Heteren.
Aangezien de ontwikkeling Heteren Centrum buiten de contouren van de EHS ligt, zijn er geen negatieve gevolgen voor de uitvoerbaarheid van voorliggend bestemmingsplan.
Op 15 december 2010 is de Ruimtelijke Verordening door Provinciale Staten vastgesteld. Hiermee stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.
De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen.
De verordening bepaalt dat nieuwbouw voor wonen en werken voor het overgrote deel binnen het bestaand bebouwd gebied plaatsvindt.
Onderhavig plan past binnen het geschetste beleidskader. De plannen dragen bij aan een centrumontwikkeling. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte binnen het bestaande bebouwde gebied.