direct naar inhoud van 4.5 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Hooghalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Hooghalen-VST1

4.5 Archeologie en cultuurhistorie

Het plangebied en haar omgeving heeft een rijke historie, al voor het begin van de jaartelling hebben er mensen gewoond. Vanaf die tijd is het gebied altijd bewoond geweest. De trefkans op archeologische vondsten in de bodem is daarom middelhoog tot hoog, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.Hooghalen-VST1_0008.png"

Fragment archeologische verwachtings- en beleidskaart Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe heeft de archeologische waarden op een 'archeologische verwachtings- en beleidskaart van de gemeente Midden-Drenthe' vastgelegd. Hieruit blijkt dat voor de kern zelf een archeologisch terrein geregistreerd is, dit is een AMK-terrein met een hoge archeologische waarde. Rond dit gebied is een bufferzone van 50 meter aangegeven.

Bovendien valt een groot deel van de kern binnen gebieden waar een middelhoge of een hoge verwachtingswaarde voor archeologische vondsten is. In het plangebied zijn bovendien waardevolle pingoruïnes en essen bekend. Deze vallen onder gebieden met een verwachting voor archeologische waarden.

Omdat het bestemmingsplan de herbouw van bestaande woningen niet uitsluit is voor de gebieden met een archeologische waarde en/of verwachtingswaarde een specifieke regeling opgenomen in dit bestemmingsplan. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen AMK-terreinen, terreinen met een (middel)hoge verwachtingswaarde en bekende pingoruïnes, beekdalen en essen. De onderzoeksvereisten voor de verschillende gebieden varieert, naarmate de waardering anders is. De oppervlakte en diepte van de bewerking van de gronden met een bepaalde (verwachtings)waarde bepalen de noodzaak van onderzoek. Voor een AMK-terrein geldt een vrijstelling van onderzoek voor ontwikkelingen tot 100 m2. Bij gebieden met een (middel)hoge verwachtingswaarde, beekdalen en essen is dit 1.000 m2 en bij pingoruïnes 100 m2.

Naast de archeologische trefkans in de bodem zijn in het plangebied cultuurhistorisch waardevolle elementen aanwezig. Het gaat daarbij om zowel gebouwde als landschappelijke elementen. Rijksmonumenten vallen onder de gebouwde waardevolle elementen, monumentale bomen en een waardevolle houtwal onder de landschappelijk waardevolle elementen. Rijksmonumenten worden beschermd via de Monumentenwet en hoeven daarom in dit bestemmingsplan geen specifieke regeling. Dit geldt niet voor de monumentale bomen en de waardevolle houtwal. Deze hebben in dit bestemmingsplan dan ook een specifieke regeling.