direct naar inhoud van 4.7 Water, afvalwater en grondwater
Plan: Hoogersmilde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1

4.7 Water, afvalwater en grondwater

4.7.1 Algemeen

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. Op basis van de waterparagraaf wordt een wateradvies aangevraagd bij waterschap Reest en Wieden. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.

4.7.2 Waterrelevant Beleid

De belangrijkste beleidsdocumenten waarin de waterhuishoudkundige doelstellingen zijn beschreven zijn 4e Nota Waterhuishouding, Anders omgaan met water: Waterbeleid 21e eeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), Beleidslijn Grote Rivieren en de Nota Ruimte. Voor de gemeente is dit aanvullend nog het Waterplan Midden-Drenthe.

4.7.3 Watertoetsproces

De gemeente Midden-Drenthe heeft het Waterschap Reest en Wieden ingelicht over dit bestemmingsplan. Het Waterschap heeft de gemeente op de hoogte gesteld van de waterhuishoudkundige aspecten binnen dit bestemmingsplan. Omdat het in dit plan gaat om een vastlegging van de bestaande situatie is er geen sprake van negatieve effecten op de waterhuishouding of de waterkwaliteit. Hieronder worden enkele relevante waterthema's behandeld die spelen voor Hoogersmilde en die kansen bieden voor het water binnen het plangebied. De thema's zijn afkomstig uit het Waterplan Midden-Drenthe.

Waterbeheer in het stedelijk gebied is gericht op de ‘beleving’ van het water

Door de beleving van het water centraal te stellen wordt richting gegeven aan de manier waarop met water in stedelijk gebied moet worden omgegaan. Door een goed beheer van het water, zal het door de mensen als positief ervaren worden.

De beleving van het water kan worden verbeterd door een betere toegankelijkheid van het water, het vergroten van de zichtbaarheid van het water en een beter beheer (het uiterlijk) van het water.

Uit de ECO-scan komt naar voren dat het stedelijk water over het algemeen een goede ecologische kwaliteit heeft. Het water heeft in potentie echter een nog betere kwaliteit. Bijvoorbeeld door de invloed van overstorten te verminderen, bodemslib te verwijderen, oevers natuurvriendelijker in te richten of de doorstroming te verbeteren.

Recreatief gebruik van het water

Het oppervlaktewater kan gebruikt worden om te zwemmen, te spelevaren en te vissen. Deze (neven)functie van water is in de gemeente Midden-Drenthe onderbelicht. Bij herinrichting, nieuwbouwplannen of renovatie wordt in toenemende mate aandacht besteed aan maatregelen om recreatief gebruik mogelijk te maken. Dit komt ook weer ten goede aan een positieve beleving van water.

Afvalwater

Het beleid voor het afvalwater is vastgelegd in het vigerende verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan (vGRP). Afvloeiend stedelijk hemelwater valt daar ook onder. Grootschalige rioolrenovaties zijn op korte termijn (<15 jaar) niet te verwachten gezien de leeftijd en visuele kwaliteit van de riolering. Afkoppelmogelijkheden worden nog onderzocht in een te maken afkoppelplan. Op korte termijn wordt het hemelwater in de Mr. Martin Alewijnstraat en Adriaan Pauwstraat afgekoppeld in combinatie met werkzaamheden van de woningbouwvereniging.

Grondwater

Het gemeentelijk grondwaterbeleid is in ontwikkeling.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.Hoogersmilde-VST1_0015.png"

Afbeelding 13: Afkoppelkansen Hoogersmilde