direct naar inhoud van 4.9 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Bedrijventerreinen Beilen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.BedrterreinBeilen-VAS1

4.9 Archeologie en cultuurhistorie

4.9.1 Archeologie

De gemeente Midden-Drenthe is ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan bezig met het formuleren van archeologisch beleid. Sinds 2010 beschikt de gemeente over een archeologische verwachtings- en beleidskaart. Hierop staat voor de hele gemeente aangegeven wat de te verwachten archeologische waarde is. Vooruit lopend op het beleid wordt in onderhavig bestemmingsplan rekening gehouden met de archeologische waarde zoals deze is aangegeven op de kaart.

In navolgende afbeelding is een uitsnede weergegeven van de verwachtings- en beleidskaart van de gemeente Midden-Drenthe. Op de kaart is het plangebied voorzien van een bruine, roze, gele, blauwe en blauw geruite markering. Dit komt overeen met essen, een hoge verwachting, een middelhoge verwachting, beekdalen en verstoorde gebieden. Tevens is in het deelgebied Hanekampen mogelijk een pingoruïnie gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.BedrterreinBeilen-VAS1_0017.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.BedrterreinBeilen-VAS1_0018.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.1731.BedrterreinBeilen-VAS1_0019.jpg"  

Afbeelding 4.3: Archeologische verwachtingskaart gemeente Midden-Drenthe (bron: Gemeentelijke archeologische verwachtingswaardekaart)

In het gemeentelijke beleid is aangegeven op welke wijze omgegaan dient te worden met de verwachtingen.

  • Voor essen geldt dat terreinen die kleiner zijn dan 1.000 m² zijn vrijgesteld van archeologisch onderzoek, tenzij binnen een afstand van 50 meter een AMK-terrein aanwezig is. Ook grondbewerkingen tot 30 cm zijn vrijgesteld.
  • Werkzaamheden in gebieden met een hoge en middelhoge verwachting met een oppervlakte van meer dan 1.000 m2 en dieper dan 30 cm worden gekoppeld aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Het gaat om het totaal aan te verstoren bodemoppervlak binnen een plangebied of bouwblok van een samenhangend project dat niet opgedeeld kan worden in deeluitwerkingen.
  • Werkzaamheden in beekdalen met een oppervlakte van meer dan 1.000 m2 en dieper dan 30 cm worden gekoppeld aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Het gaat om het totaal aan te verstoren bodemoppervlak binnen een plangebied of bouwblok van een samenhangend project dat niet opgedeeld kan worden in deeluitwerkingen.
  • Werkzaamheden met een oppervlakte van meer dan 100 m2 in mogelijke pingoruïnes worden gekoppeld aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Het gaat om het totaal aan te verstoren bodemoppervlak binnen een plangebied of bouwblok van een samenhangend project dat niet opgedeeld kan worden in deeluitwerkingen.
  • Voor verstoorde gebieden geldt een algemene vrijstelling van onderzoek.
  • Behoud in situ of ex situ staat voorop. Werkzaamheden in historische kernen met een oppervlakte van meer dan 100m² worden gekoppeld aan een omgevingsvergunning. Dit geldt ook voor de bufferzone van 50 meter die om de historische kern ligt.

Aangezien onderhavig bestemmingsplan overwegend conserverend van aard is en niet voorziet in nieuwe bodem verstorende activiteiten, is nader archeologisch onderzoek in het kader van de bestemmingsplanprocedure niet noodzakelijk. Wel is het ter bescherming van de eventuele archeologische waarden noodzakelijk op de verbeelding en in de regels een zogenaamde "dubbelbestemming Archeologie" op te nemen.

4.9.2 Cultuurhistorie

Naast de in het plangebied voorkomende archeologische waarden, zijn er in het plangebied geen cultuurhistorische waarden aanwezig welke planologisch beschermd moeten worden.

4.9.3 Conclusie

Op basis van de archeologische verwachtingswaardekaart van de gemeente geldt voor het plangebied een zodanige verwachting dat het noodzakelijk is ten tijde van het uitvoeren van werkzaamheden van een bepaalde omvang archeologische onderzoek uit te voeren. Door het opnemen van dubbelbestemmingen worden de eventuele archeologische waarden beschermd. Aan de gronden met een middelhoge tot hoge verwachting is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3' toegekend. Aan het gebied waar mogelijk een pingoruïne is gelegen is de bestemming Waarde - Archeologie 2 toegekend.