direct naar inhoud van 7.3 Retrospectieve toets
Plan: Bedrijventerreinen Smilde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.BedrterrSML-VST1

7.3 Retrospectieve toets

7.3.1 Algemeen

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging en/of veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van onder andere ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.

Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht. Conform de vigerende regeling wordt per bedrijf één bedrijfswoning bij recht toegestaan.

In een aantal gevallen wordt in het kader van uniformering van bestemmingsplannen en overeenkomstig het gemeentelijke handboek "Handboek Bestemmingsplannen" afgeweken van de mogelijkheden zoals die bestaan op basis van de vigerende situatie. Daarnaast wordt in het kader van de actualisatie van het bestemmingsplan gestreefd naar een eenduidig regime ten aanzien van hoogtematen, bebouwingspercentages en gebruiksmogelijkheden per deelgebied.

7.3.2 Deelgebieden

Evert Hendriksweg

Het bestemmingsplan voor het deelgebied Evert Hendriksweg is conserverend van aard en heeft in beginsel niet tot doelstelling nieuwe ontwikkelingen toe te staan. De doelstelling is de heersende situatie in het plangebied juridisch vast te leggen. Het toekomstig gebruik voorziet daarom niet in nieuwe ontwikkelingen.

De bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn zoveel mogelijk overgenomen conform de vigerende bestemmingsplannen waarbij uiteraard rekening is gehouden met de aan te houden richtafstanden tussen de bedrijven en gevoelige functies in de omgeving. Daar waar planologische verantwoord, zijn de bouw- en gebruiksmogelijkheden uitgebreid. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat de vigerende plannen dermate op leeftijd zijn, dat er bijvoorbeeld ten aanzien van de bedrijvenlijst een inhaalslag heeft moeten plaatsvinden.

Leemdijk

Ook voor het deelgebied Leemdijk geldt dat het voorliggende bestemmingsplan conserverend van aard is. In het deelgebied zijn geen grootschalige ontwikkelingen voorzien waardoor het mogelijk is de bouw- en gebruiksmogelijkheden zoveel mogelijk over te nemen van het vigerende bestemmingsplan.

7.3.3 Functies

Bouwhoogten

Binnen het plangebied gelden momenteel twee bouwhoogten, te weten een bouwhoogte van 10 meter in het deelgebied Evert Hendriksweg en een bouwhoogte van 12 meter in het deelgebied Leemdijk. Deze bouwhoogten zijn overgenomen omdat dit de huidige bedrijven afdoende ontwikkelingsmogelijkheden geeft. De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in beperkte mate verruimd. De verruiming van de bouwhoogte leidt ertoe dat bedrijven blijvend kunnen ontwikkelen.

Bebouwingspercentages

Het bebouwingspercentage voor beide deelgebieden bedraagt 100%. Door het opnemen van bouwregels, zoals het bouwen achter de bouwgrens, is het in de vigerende situatie niet mogelijk het gehele perceel te bebouwen. Deze bouwmogelijkheden zijn onder enige aanpassing overgenomen in het voorliggende bestemmingsplan.

Milieucategorie

In deelgebied Evert Hendriksweg is milieucategorie 1 t/m 3 toegestaan en in deelgebied Leemdijk zijn, overeenkomstig het groene boekje van de VNG-uitgave 'Bedrijven en milieuzonering' de categorieën 1 t/m 3.2 toegestaan (zie bijlage 6). Aangezien een ruimtelijk plan op grond van de provinciale omgevingsverordening maximaal mag voorzien in bedrijvigheid in categorie 3.2 (hindercontour van 100 meter) betreft dit de hoogst toegestane categorie in voorliggend bestemmingsplan.

In het vigerende bestemmingsplan voor het deelgebied Leemdijk is een zonering aangebracht. Een vergelijkbare systematiek is gehanteerd voor beide deelgebieden in voorliggend bestemmingsplan.