direct naar inhoud van 4.9 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Bedrijventerreinen Smilde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.BedrterrSML-VST1

4.9 Archeologie en cultuurhistorie

De gemeente Midden-Drenthe is ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan bezig met het formuleren van archeologisch beleid. Sinds 2010 beschikt de gemeente al wel over een archeologische verwachtings- en beleidskaart. Hierop staat voor de hele gemeente aangegeven wat de te verwachten archeologische waarde is. Vooruit lopend op het beleid wordt in onderhavig bestemmingsplan rekening gehouden met de archeologische waarde zoals deze is aangegeven op de kaart.

Evert Hendriksweg

Binnen het deelgebied Evert Hendriksweg komen twee waarden voor, te weten middelhoge verwachtingswaarde en lage verwachtingswaarde.

  • Voor nagenoeg het gehele deelgebied geldt een middelhoge verwachtingswaarde: Werkzaamheden in gebieden met een hoge en middelhoge verwachting met een oppervlakte van meer dan 1000 m2 worden gekoppeld aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Het gaat om het totaal aan te verstoren bodemoppervlak binnen een plangebied of bouwvlak van een samenhangend project dat niet opgedeeld kan worden in deeluitwerkingen. Terreinen kleiner dan 1000 m² zijn vrijgesteld van archeologisch onderzoek, tenzij binnen een afstand van 50 meter een AMK-terrein aanwezig is.
  • In het noordelijke deel van het deelgebied is sprake van een lage verwachtingswaarde: Er geldt een algemene vrijstelling van archeologisch onderzoek voor gebieden met een lage archeologische verwachting.

In navolgende afbeelding is voor dit deelgebied een uitsnede opgenomen van de verwachtingswaardekaart van de gemeente Midden-Drenthe.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.BedrterrSML-VST1_0019.jpg" Afbeelding 4.2: Archeologische verwachtingswaardekaart gemeente Midden-Drenthe (bron: Gemeentelijke archeologische verwachtingswaardekaart)

Leemdijk

Voor geregistreerde terreinen van archeologische waarde (AMK terreinen) geldt dat in principe gestreefd dient te worden naar duurzaam behoud. In deze terreinen is de aanwezigheid van archeologische resten een zekerheid en kan elke bodemingreep leiden tot verstoring van archeologische resten. Binnen het deelgebied komt een geregistreerd terrein, te weten "terreinen van archeologische waarde", voor. Van deze terreinen is bekend dat ze waardevolle archeologische resten bevatten, maar ze zijn nog niet gewaardeerd. Het gebied dat is aanmerkt als Celtic Fields heeft dezelfde beschermingsstatus als een AMK terrein.

  • Het noordwestelijk deel van het deelgebied valt buiten de aanduiding Celtic Fields. Hiervoor kan derhalve een lage verwachtingswaarde worden aangehouden.
  • Ten aanzien van AMK terreinen geldt geen vrijstelling van onderzoek in relatie tot de oppervlakte die mogelijk wordt verstoord. Uitzondering hierop zijn kleine bodemingrepen tot 30 cm welke zijn vrijgesteld van een onderzoeksverplichting.
  • Ten aanzien van het deel met een lage verwachtingswaarde geldt een algemene vrijstelling van archeologisch onderzoek.

Aangezien onderhavig bestemmingsplan conserverend van aard is en niet voorziet in nieuwe bodemverstorende activiteiten, is nader archeologisch onderzoek in het kader van de bestemmingsplanprocedure niet noodzakelijk. Wel is het ter bescherming van de eventuele archeologische waarden noodzakelijk op de verbeelding en in de regels een zogenaamde "dubbelbestemming Archeologie" op te nemen.

In navolgende afbeelding is voor dit deelgebied een uitsnede opgenomen van de verwachtingswaardekaart van de gemeente Midden-Drenthe.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.BedrterrSML-VST1_0020.jpg"

Afbeelding 4.3: Archeologische verwachtingswaardekaart gemeente Midden-Drenthe (bron: Gemeentelijke archeologische verwachtingswaardekaart)

4.9.1 Conclusie

Op basis van de archeologische verwachtings- en beleidskaart van de gemeente geldt voor het plangebied een zodanige verwachting dat het noodzakelijk is ten tijde van het uitvoeren van werkzaamheden archeologische onderzoek uit te voeren. Door het opnemen van dubbelbestemmingen worden de aanwezige archeologische waarden beschermd.