Plan: | Bedrijventerreinen Smilde |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1731.BedrterrSML-VST1 |
In het plangebied komen diverse hoofdfuncties voor. In deze paragraaf wordt nader ingegaan op deze te onderscheiden functionele functies, te weten bedrijven, detailhandel en wonen.
Het plangebied biedt medio 2012 ruimte aan circa 50 bedrijven. Een veel gebruikte methode om de invloed van bedrijven op de omgeving in beeld te brengen is de methode die door de VNG in de brochure "Bedrijven en Milieuzonering" wordt beschreven.
Milieuzonering zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven een passende locatie in de nabijheid van gevoelige functies krijgen en dat nieuwe gevoelige functies op een verantwoorde afstand van bedrijven gesitueerd worden. De publicatie is niet direct bedoeld om bestaande situaties te beoordelen. Desalniettemin geven de richtafstanden ook in een bestaande situatie een indicatie van afstanden die ter voorkoming van hinder voor omwonenden uit een oogpunt van goede ruimtelijke ordening gewenst zijn, zo blijkt uit jurisprudentie (vgl. ABRvS 10 september 2008, nr. 200704707/1). Derhalve zijn de door de VNG gestelde richtafstanden als basis gebruikt voor de bestemmingssystematiek in onderhavig bestemmingsplan.
In de publicatie is voor verschillende bedrijfstakken de effectafstand op woningbouw voor de indicatoren "geur", "stof", "geluid" en "gevaar" in beeld gebracht. Op basis hiervan zijn bedrijfstakken ondergebracht in categorieën, waarbij aan iedere categorie een afstand is gekoppeld. In deze systematiek is categorie 1 het lichtst en categorie 6 het zwaarst. Doorgaans zijn op reguliere bedrijventerreinen bedrijven gevestigd tot en met categorie 4.
Binnen het plangebied zijn enkele grootschalige volumineuze detailhandelsvestigingen (handel in ABC-goederen) aanwezig.
Binnen het plangebied komen woonfuncties voor in de vorm van bedrijfswoningen.
In deze paragraaf wordt per deelgebied ingegaan op de functionele structuur.
Evert Hendriksweg
Evert Hendriksweg betreft een bedrijventerrein uit de jaren 90 en is deels afgeschermd van de omgeving middels beplanting. In dit deel van het plangebied zijn onder andere aan garagebedrijf, een sloperij en een aannemer gevestigd. In het deelgebied zijn nog enkele percelen onbebouwd.
Het terrein kenmerkt zich door de relatief kleinschalige uitstraling, passend bij het dorpse karakter van Smilde. De bebouwing bestaat veelal uit bedrijfshal met een plat dak of een kap met een flauwe helling.
De in dit deelgebied voorkomende woningbouw betreft bedrijfswoningen ten dienste van bedrijven. Het gebruik van dergelijke woningen is kennelijk noodzakelijk voor de exploitatie van het bedrijf.
Leemdijk
Het bedrijventerrein Leemdijk betreft een terrein uit de jaren 70 en is in overwegende mate afgeschermd van de omgeving middels beplanting. In dit deelgebied zijn onder meer klussenbedrijven, detailhandelsbedrijven en constructiebedrijven gevestigd.
De bedrijfsbebouwing kent een zodanige onderlinge afstand waardoor een ruim opgezet bedrijventerrein is ontstaan. Dit wordt versterkt doordat tussen de bedrijfsbebouwing enkele percelen zonder bebouwing zijn gelegen. Bovendien ontstaat hierdoor een afwisselend beeld.
De hoofdvorm van de bebouwing bestaat veelal uit een hal met plat dak of een kap met een flauwe helling. De stijl van de bebouwing is overwegend industrieel en eenvoudig.
De in het gebied voorkomende woningbouw betreft bedrijfswoningen ten dienste van de bedrijven.