direct naar inhoud van 1.3 Mer-procedure
Plan: Kustwerk Nieuwvliet
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-VG02

1.3 Mer-procedure

PlanMER, mer-beoordeling en MER
De Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994 (Besluit mer) maken onderscheid in:

  • een mer-plicht voor plannen (planMER);
  • een mer-plicht voor projecten (MER);
  • een mer-beoordelingsplicht voor projecten.

Mer-beoordelingsplicht van dit project
In onderdeel D van het Besluit mer staat dat onder andere voor de aanleg van permanente kampeer- en caravanterreinen (activiteit 10) een mer-beoordelingsplicht geldt indien sprake is van terrein met een omvang van 10 ha of meer, dat is gelegen in gevoelig gebied.

De voorgenomen ontwikkeling zorgt voor een uitbreiding van het oppervlak verblijfsrecreatie met meer dan 25 ha of 10 ha of meer dat is gelegen in gevoelig gebied (Nationaal Landschap West Zeeuws-Vlaanderen) en is dus mer-beoordelingsplichtig.

Vrijwillig MER

Doel van een mer-beoordeling is om te beoordelen of bijzondere omstandigheden van het project aanleiding geven om een MER op te stellen. De initiatiefnemer kan echter ook ervoor kiezen om de mer -beoordeling achterwege te laten en uit eigen beweging een MER op te stellen. De initiatiefnemer heeft in dit geval ervoor gekozen om een vrijwillig MER op te stellen. De overwegingen hierbij zijn:

  • Plan Kustwerk is gelegen in het Nationaal Landschap West Zeeuws-Vlaanderen. Met de realisatie van plan Kustwerk wordt, ten opzichte van de huidige planologische situatie, circa 25,5 hectare aan nieuw recreatiegebied en 360 nieuwe recreatiewoningen gerealiseerd in het Nationaal Landschap West Zeeuws-Vlaanderen. De impact van het plan op de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap moet, los van de noodzaak om al dan niet een MER op te stellen, goed worden onderzocht. Een MER waarborgt dat dit op een zorgvuldige wijze zal gebeuren.
  • Een tweede reden voor het opstellen van een MER is gelegen in de omstandigheid dat momenteel in het Nationaal Landschap West Zeeuws-Vlaanderen meerdere plannen voor verblijfsrecreatie worden ontwikkeld. Om te komen tot een goede en zorgvuldige afweging van alle effecten, met name ten aanzien van het aspect verkeer, is ervoor gekozen om een MER op te stellen waarin deze samenhang wordt meegenomen.

Doel mer-procedure

Doel van de mer-procedure is om het milieubelang, naast andere belangen, een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over activiteiten met mogelijk (nadelige) gevolgen voor het milieu. In het MER wordt informatie gegeven over de te verwachten effecten van de voorgenomen activiteit en mogelijke alternatieven op het fysieke milieu, natuurlijke elementen en relaties en op landschappelijke en cultuurhistorische waarden.

Overzicht procedurestappen

Op 20 mei 2010 heeft de raad van de gemeente Sluis besloten om medewerking te verlenen aan de realisatie van plan Kustwerk. Als eerste stap in de planologische procedure is de startnotitie M.E.R. voor plan Kustwerk door de initiatiefnemer in procedure gebracht. De startnotitie mer is van 3 juni tot en met 14 juli 2010 ter inzage gelegd. Op basis van het advies van de onafhankelijke Commissie mer, heeft de gemeenteraad van Sluis op 21 april 2011 het Advies Reikwijdte & Detailniveau voor dit MER vastgesteld. In tabel 1.2 zijn de procedurestappen van mer en bestemmingsplan in onderlinge samenhang weergegeven. Van belang is dat de inspraak over dit MER tegelijkertijd met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan plaatsvindt. Het MER vormt namelijk een bijlage bij het ontwerpbestemmingsplan. Het MER dient in de planologische procedure ter onderbouwing van dit bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-VG02_0002.jpg"

Tabel 1.2. Overzicht procedures in onderlinge samenhang