3.5 Conclusie
De in dit bestemmingsplan opgenomen kwaliteitsverbetering van De Branding, sluit aan op de hiervoor genoemde beleidsuitgangspunten. Vanuit het beleidskader zijn daarbij de volgende aandachtspunten van belang.
- Voldaan moet worden aan bepalingen over het Kustfundament uit het Barro.
-
1. In dit bestemmingsplan worden geen activiteiten mogelijk gemaakt die een belemmering vormen voor het uitzicht op de vrije horizon vanaf de gemiddelde hoogwaterlijn met de blik op zee. Dit bestemmingsplan heeft immers geen betrekking op gronden die vallen binnen de gemiddelde hoogwaterlijn
-
2. De primaire waterkering bevindt zich buiten het plangebied en wordt zodoende niet in dit bestemmingsplan opgenomen.
-
3. Aangezien de gronden in dit bestemmingsplan deel uitmaken van de beschermingszone voor de primaire waterkering wordt ervoor zorg gedragen dat in de planregeling de instandhouding en versterking van het zandige deel van het kustfundament en het onderhoud, de veiligheid en mogelijkheden voor versterking van de primaire waterkering rekening wordt gehouden.
- In de regeling wordt gewaarborgd dat geen permanente bewoning kan ontstaan. De VVE zorgt voor een duurzaam beheer en onderhoud van het complex.
- Het bestemmingsplan mag op grond van artikel 2.5 van de Verordening Ruimte van de provincie Zeeland geen nieuwe woningen mogelijk maken. Hier wordt aan voldaan doordat de beoogde appartementen uitsluitend voor recreatief gebruik worden bestemd in dit bestemmingsplan.
- Het beoogde programma van De Branding (recreatieve appartementen en een commerciële ruimte) past in het gemeentelijke beleidskader dat wordt gevormd door de het Gebiedsplan Natuurlijk Vitaal, de Structuurvisie Goed Leven, de Schilvisie Cadzand-Bad en het Ontwikkelingsplan Natuurlijk Stijlvol. Met dit plan wordt invulling gegeven aan de beleidsmatig zeer gewenste kwaliteitsverbetering van het toeristisch-recreatieve product in Cadzand-Bad.
- De ontwikkeling bouwt voort op de mogelijkheden die het huidige bestemmingsplan biedt wat betreft de functionele mogelijkheden. Het voorliggende bestemmingsplan verruimt enkel de bouwmogelijkheden aan de voorzijde, teneinde de gewenste hoogwaardige architectonische uitstraling van het nieuwe complex mogelijk te maken. Aan de zeezijde wordt de begrenzing van het bouwvlak uit het geldende bestemmingsplan aangehouden.
- Zowel qua maximale bouwhoogte als qua bouwvlak wijkt het plan voor De Branding af van de stedenbouwkundige randvoorwaarden uit (bijlage 10 van) het Ontwikkelingsplan Natuurlijk Stijlvol. Aan de toename van de bouwmassa van het plan voor De Branding liggen echter goede redenen ten grondslag. De grotere bouwmassa van het nieuwe appartementencomplex sluit zo beter aan met die van het gerenoveerde Strandhotel. Op deze wijze ontstaat vanaf het Duinplein bezien een beter samenhangend bebouwingsbeeld. Daarnaast is een groter bouwvlak nodig voor de (gedeeltelijk) ondergrondse parkeervoorziening en wordt een betere afscherming bereikt van het aangrenzende appartementencomplex Deurloo vanaf het Duinplein. De bouwgrens aan de zeezijde wordt evenwel gerespecteerd.
- Voor wat betreft de overige aspecten past het plan voor De Branding binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden uit (bijlage 10 van) het ontwikkelingsplan. Deze randvoorwaarden worden, voor zover planologisch relevant, in dit bestemmingsplan vertaald in een juridisch-planologische regeling.
-
1. De bouwhoogte van de gebouwen (ten hoogste 27 m, met peil gemeten vanaf het Duinplein) wordt in dit bestemmingsplan vastgelegd. Aangezien vereist is dat twee bouwlagen in de kap worden gerealiseerd, wordt in dit bestemmingsplan een goot- en een bouwhoogte vastgelegd.
-
2. Vastgelegd wordt dat het parkeren voor de bewoners uitsluitend in de parkeerkelder mag plaatsvinden. Het aantal parkeerplaatsen voldoet daarbij aan de parkeernormen uit het ontwikkelingsplan. Dit wordt in hoofdstuk 4 nader onderbouwd.
-
3. De mogelijkheden voor de invulling van de commerciële ruimte worden in dit bestemmingsplan verankerd en begrensd.
-
4. Op het openbare terrein zijn bijgebouwen (bergingen, nutskasten) en open opslag niet toegestaan.
- Het winkelprogramma voor Cadzand-Bad is toebedeeld aan het Duinplein (weerszijden) en de Rode Wielingen. Tevens worden voorzieningen aan de 'overkant van het Duinplein' (ten opzichte van de winkelstrip) wenselijk geacht (zijde van De Branding en Strandhotel). Vandaar dat op de begane grond van De Branding een beperkt programma aan detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening beschikbaar is (350 m²). Dit wordt in de planregeling opgenomen. Onder voorwaarden kan de oppervlakte naar 500 m2 worden verhoogd.
In hoofdstuk 4 wordt nader ingegaan op hoe voldaan wordt aan de voorgeschreven parkeernormen. De wijze waarop de andere randvoorwaarden vanuit het beleidskader in de juridisch-planologische regeling zijn vertaald, wordt beschreven in hoofdstuk 5.