Plan: | Structuurvisie ''Moerdijk 2030'' |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401 |
Wat is het doel van een plan-m.e.r.-procedure?
Het doel van een plan-m.e.r.-procedure is de milieugevolgen van een plan in beeld te brengen voordat er een besluit over genomen wordt. Zo kan het milieubelang volwaardig meegewogen worden in de besluitvorming door het bevoegd gezag. De plan-m.e.r.-procedure is bedoeld voor strategische afwegingen op de verschillende overheidsniveaus. Bij de rijksoverheid kan het bijvoorbeeld gaan over tracés voor hoogspanningsverbindingen door heel Nederland, op gemeentelijk niveau over locaties voor woningbouw, bedrijventerreinen en recreatieve voorzieningen.
Wanneer is een plan-m.e.r.-procedure verplicht?
Een plan-m.e.r.-procedure is wettelijk verplicht bij een plan als:
Procedure plan-m.e.r.
Als een plan-MER moet worden opgesteld in het kader van de structuurvisie, valt ingevolge artikel 7.11a en verder van de Wm de procedure uiteen in zeven stappen:
- gelijktijdige terinzagelegging (artikel 7.26a Wm);
- inspraak/zienswijzen tegen structuurvisie en plan-MER (artikel 7.26a Wm)
- eventueel: toetsing Commissie m.e.r. (artikel 7.26b Wm);
Drempelwaarden
De categorieën van gevallen waarvoor een plan-m.e.r.-procedure moet worden gestart, zijn opgenomen in bijlage C en D behorende bij het Besluit m.e.r.. Op de C-lijst staan de projecten die altijd al m.e.r.-plichtig waren. Op de D-lijst staan de projecten die normaal gesproken slechts m.e.r.-beoordelingsplichtig waren, maar door de invoering van de SMB-richtlijn voor onder andere structuurvisies plan-m.e.r.-plichtig zijn geworden.
Ten aanzien van de drempelwaarden in het Besluit m.e.r. heeft het Europees Hof op 15 oktober 2009 geoordeeld dat Nederland de criteria uit de diverse m.e.r.-richtlijnen niet goed heeft vertaald in de nationale regelgeving. Zo wordt de omvang, aard en ligging van de projecten niet voldoende meegewogen in ons Besluit m.e.r.. Dit betekent dat bij de beantwoording op de vraag of een plan-MER moet worden gemaakt niet zonder meer kan worden uitgegaan van de in bijlagen C en D opgenomen drempelwaarden.
Plannen
Reeds in de Strategische Visie en de bestuursovereenkomst Moerdijk MeerMogelijk is een aantal plannen genoemd die mogelijk plan-m.e.r.-plichtig zijn, te weten:
Ook de mogelijke doorgroei van glastuinbouw in de Spiepolder (ten zuidoosten van Zevenbergen) en ten noorden van de N285 (ten oosten van Zevenbergen) zou mogelijk plan-m.e.r.-plichtig kunnen zijn.
Voor een aantal ontwikkelingen, zoals de realisatie van het LPM, is al een plan-MER gemaakt (in het kader van de provinciale structuurvisie). Voor een aantal projecten is dit niet het geval. Hoewel op dit moment nog niet helemaal duidelijk is wat de aard en de omvang van deze projecten is, is de kans aanwezig dat voor één van deze plannen of wellicht voor alles tezamen een plan-MER moet worden opgesteld. Indien uit nadere studie blijkt, dat dit het geval is, zal de structuurvisie op dit onderdeel partieel of integraal worden herzien.