Plan: | Structuurvisie ''Moerdijk 2030'' |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401 |
Strategische Visie
De gemeente heeft gekozen voor een interactief proces voor het opstellen van de structuurvisie. Het opstellen van de Strategische Visie was reeds een belangrijke aanzet daartoe. De Strategische Visie is tot stand gekomen door onder meer vier bijeenkomsten waarin raadsleden gezamenlijk een inventarisatie hebben gemaakt van de kernkwaliteiten, knelpunten en de toekomstwensen van de gemeente Moerdijk. Daarnaast heeft er een expert meeting plaatsgehad, alsmede een uitgebreide interactieve publieke consultatie, waarbij iedere betrokken burger en/of belangenvertegenwoordiger zijn of haar zegje heeft kunnen doen over de toekomst van de gemeente. De raadsleden hebben beide bijeenkomsten bij kunnen wonen als toehoorder zodat zij wat zij gehoord en/of gezien hebben, hebben kunnen afwegen in het definitief maken van de Strategische Visie. De Strategische Visie vormt zoals gezegd de basis voor de structuurvisie.
Ruwe Schets
De gemeente is vervolgens het eigenlijke structuurvisieproces begonnen met het opstellen van een zogenaamde 'Ruwe Schets': een kaartbeeld van de gehele gemeente, dat integraal op hoofdlijnen de inhoud van de Strategische Visie en het (overig) vigerend beleid weergeeft. Aan de hand van de Ruwe Schets is de gemeente intern en extern in gesprek gegaan.
Rekening houdend met de beperkingen van de zeer ambitieuze planning hebben verschillende gedachtewisselingen en interviews plaatsgehad met:
Ruimtelijk raamwerk
De volgende stap is geweest het opstellen van een conceptueel ruimtelijk raamwerk (zie hoofdstuk 3). Het ruimtelijk raamwerk biedt een kader waarbinnen (nieuwe) ontwikkelingen kunnen plaatshebben en vormt derhalve een belangrijke basis voor de structuurvisie. Het raamwerk is gebaseerd op de in deel B van deze structuurvisie opgenomen onderbouwing, die bestaat uit:
Het ruimtelijk raamwerk geeft op abstracte wijze weer welke fysieke elementen en structuren, waarden en wensen per sector en sectoroverstijgend van belang zijn. Het geeft ook de eigenheid en identiteit van de gemeente en de dorpen weer. Juist daarbij spelen de gedachten, idealen, wensen en ideeën die er leven binnen de bevolking van Moerdijk een belangrijke rol.
De resultaten van de gedachtewisselingen zijn dan ook meegenomen bij het opstellen van het ruimtelijk raamwerk.
Structuurvisie
Ten slotte is het ruimtelijk raamwerk verder uitgewerkt tot de eigenlijke structuurvisie (zie hoofdstuk 4). Daarbij zijn ook nieuwe, nog niet in beleid opgenomen, maar wel gewenste ontwikkelingen verwerkt. Het ruimtelijk raamwerk en de concept ontwerp-structuurvisie zijn ook weer besproken met de externe klankbordgroep en met de raadsleden.