direct naar inhoud van 4.1 Beschrijving herontwikkeling Woldpoort
Plan: Woldpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.00003669-VA02

4.1 Beschrijving herontwikkeling Woldpoort

4.1.1 Inleiding

De gemeente Steenwijkerland is bezig met de herontwikkeling van Woldpoort. Door de herontwikkeling van Woldpoort wordt de overgang tussen de oude stad en het gebied Steenwijkerdiep in belangrijke mate vormgegeven en versterkt. Hiertoe zijn enkele bouwplannen ontwikkeld. De nieuwe bebouwingselementen die qua vorm, oppervlakte, hoogte en structuur aansluiten op de binnenstad, zijn zodanig gesitueerd dat komend vanuit het gebied Steenwijkerdiep, zichtlijnen/relaties met de oude stad (kerk) en de Woldpromenade gewaarborgd zijn. De oude stad wordt als het ware "verlengd". Het creëren van een overgang is niet gezocht in de aankleding van het gebied, maar juist in het projecteren van bebouwing.

Om de herontwikkeling van Woldpoort mogelijk te kunnen maken is de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat in westelijke richting verlegd en haaks aangesloten op de Tukseweg/Kornputsingel. De verbinding Tukseweg/Kornputsingel wordt in de toekomst wat structuur betreft belangrijker dan de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.1708.00003669-VA02_0006.png"

4.1.2 Herontwikkeling Prinsenhoven

De beoogde uitbreiding van Prinsenhoven (Albert Heijn) maakt het mogelijk het huidige, qua architectuur sterk gedateerde en minder fraaie gebouw, te verbeteren en te verfraaien. De bestaande Albert Heijn wordt vergroot en verhuist naar de Woldpoortzijde en komt daarmee aan het nieuwe parkeerplein te liggen, waar ook de nieuwe ingang van de Albert Heijn komt. De 'oude' Albert Heijn wordt deels met andere winkels ingevuld. Door de interne verbouwing van Prinsenhoven wordt ook de routing van de parkeerkelder veranderd. Er komt een nieuwe ingang aan de kant van de nieuw gerealiseerde parkeerplaats aan de Woldpoort, onder de 'nieuwe' Albert Heijn. De uitgang wordt de huidige inrit aan 't Vrijthof. De uitrit aan de Neerwoldstraat komt daarmee te vervallen.

Door de plaatsing van een bouwvolume voor de huidige voorgevel van het bestaande gebouw wordt het huidige architectonische beeld belangrijk verbeterd. Het gebouw krijgt daardoor een verticale parcellering in een fraaie architectuur die wordt ondersteund door een horizontale plint waarin de uitbreiding van het winkelvloeroppervlak is opgenomen. Aan de Neerwoldstraatzijde overkraagt het gebouw gedeeltelijk het bestaande straatprofiel waardoor een ruimtelijke vernauwing ontstaat. De gevel aan de Goeman Borgesiustraatzijde krijgt een bijzondere architectuur, de lange gevel wordt door middel van elkaar overlappende muurdelen (schubben) met daarin horizontale en verticale schaalelementen, verfraaid en verschaald. De voorgestelde uitbreiding, architectuur en herinrichting van de openbare ruimte betekenen in een onderlinge samenhang een belangrijke verbetering van de stedenbouwkundige ruimtelijke kwaliteit van dit gebied als randzone van de oude binnenstad en als koppeling tussen Steenwijkerdiep en de binnenstad. Op 18 maart 2009 is met toepassing van artikel 19.2 WRO bouwvergunning eerste fase verleend.

4.1.3 Herontwikkeling Visscher Sport

De Tukseweg wordt aan de noordzijde beëindigd door een nieuw geprojecteerd bebouwingselement haaks op de Tukseweg (Visscher Sport). De begane grond van het gebouw wordt ingericht ten behoeve van winkels en op de drie verdiepingen er boven wordt gewoond. Op de 'koppen' van het gebouw worden hoogte-accenten gerealiseerd (5 lagen). Het gebouw wordt begeleid door de nieuw aangelegde stedelijke waterpartij die refereert aan de oude stadsgracht.

De bergingen van de woningen worden gerealiseerd op het dak van de winkels. Het parkeren ten behoeve van de bewoners vindt plaats op het achterterrein op maaiveldniveau. Binnen het plangebied van de locatie Visscher Sport wordt voorzien in een aantal parkeerplaatsen wat overeenkomt met het aantal woningen (25). De projectontwikkelaar zal het aantal parkeerplaatsen wat hiermee te weinig wordt gerealiseerd (10 stuks), realiseren in de herontwikkeling op de locatie Gouden Engel en/of de locatie Rijkmans aan het gedempte Steenwijkerdiep.

4.1.4 Herontwikkeling Rendo

Op de locatie Tukseweg 46 staat een cultuurhistorisch waardevolle villa. Een deel van de bebouwing is inmiddels gesloopt (nr 44) en het omliggende terrein ligt braak. De karakteristieke villa wordt gerestaureerd en rondom wordt in een U-vorm bebouwing gerealiseerd ten behoeve van mensen met een handicap. De nieuwe bebouwing bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak. Parkeren voor deze ontwikkeling is voorzien op de nieuw aangelegde parkeerplaats naast dit gebouw.

4.1.5 Herontwikkeling omgeving Witte Raaf

Op de hoek Matthijs Kiersstraat en Nicolaas ter Maethstraat worden twee woningen gerealiseerd, bestaande uit (maximaal) twee lagen met een kap. De nieuw te realiseren woningen sluiten wat hoogte en uitstraling betreft aan bij de omliggende woningen. Schuin tegenover de woningen Matthijs Kiersstraat 2-4 is inmiddels een vrijstaande woning bestaande uit één laag met een kap gerealiseerd.

Het parkeren bij deze woningen vindt plaats op eigen erf.

4.1.6 Bestaande panden Tukseweg

Om de overgang van de nieuwe bebouwing op de kop Goeman Borgesiusstraat - Tukseweg (Locatie Visscher Sport) naar de bestaande panden aan de Tukseweg geleidelijk te laten verlopen, krijgen de bestaande panden langs de Tukseweg met dit bestemmingsplan nog de mogelijkheid om een sprong in de hoogte te maken (1 bouwlaag).

4.1.7 Bestaande panden bibliotheek en voormalig gebouw School B

Onderzocht is of verplaatsing van de bibliotheek naar het naastgelegen (voormalige) schoolgebouw mogelijk is. Gebleken is dat dit op grond van financiële overwegingen niet haalbaar is. Het bestemmingsplan gaat er vanuit dat de huidige bibliotheek wordt gehandhaafd. Wel zal deze, om de bibliotheek aan te passen aan de huidige inzichten, moeten worden uitgebreid. In dat kader bestaat de mogelijkheid om het Woldpoortplein ruimtelijk te versterken. De Albert Heijnwand vormt samen met de nieuwe wand ter plaatse van de voormalige locatie Visscher Sport wanden die de ruimte bepalen. Versterking daarvan is aan de noordzijde van het Woldpoortplein ruimtelijk gewenst. Door de bouw van een nieuwe ingangspartij aan de bestaande bibliotheek, die een bijzondere architectuur kan krijgen, wordt de "grote" open ruimte aan de noordwestzijde van het Woldpoortplein ruimtelijk versmald. De uitgebreide bibliotheek, School B, de Albert Heijnwand en het gebouw op de locatie Visscher Sport vormen samen een goede ruimtelijke afbakening en begeleiding van het Woldpoortplein. Stedenbouwkundig ruimtelijk wordt de kwaliteit van het gebied daardoor in belangrijke mate versterkt.

Het voormalige schoolgebouw waarin School B was gevestigd is zodanig karakteristiek, dat behoud ervan wenselijk is. De in het bestemmingsplan aangegeven mogelijke uitbreiding moet wat architectuur betreft ondergeschikt zijn aan de architectuur van het bestaande gebouw. Daarnaast voorziet dit bestemmingplan in de mogelijkheid van een functiewijziging naar een horeca-bestemming. Ook wordt een combinatie met culturele en zakelijke activiteiten mogelijk gemaakt.

4.1.8 Parkeren

Het parkeren vindt op twee manieren en op drie locaties plaats. Noordelijk van de Tukseweg is op twee achterterreinen bovengronds parkeren mogelijk. Daarnaast is op de nieuw aangelegde parkeerplaats op de Paardenmarkt bovengronds parkeren mogelijk. Deze parkeerplaats komt met de realisatie van het bouwplan Prinsenhoven in directe verbinding te staan met de bestaande parkeergarage onder Prinsenhoven. De uitrit van de parkeergarage op de Neerwoldstraat zal komen te vervallen. De huidige inrit aan de zijde van de Goeman Borgesiusstraat zal in de toekomst als uitrit van de parkeergarage worden ingericht.
Dit alles moet leiden tot een optimalisering van de routering en het gebruik van de parkeergarage.