direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Woldpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.00003669-VA02

1.1 Algemeen

In 1996 heeft de gemeenteraad het "Stadsplan 2000" vastgesteld. In dit plan werd een ontwikkelingsrichting aangegeven voor de binnenstad, die een kader bood voor nadere uitwerking van diverse projecten. Een groot deel van de ambitie zoals neergelegd in het Stadsplan is inmiddels tot uitvoer gekomen. De winkelstraten in het centrum zijn heringericht, de Markt heeft een ander gezicht gekregen, de wallen zijn gerestaureerd. De binnenstad van Steenwijk heeft daarmee aan toeristische potentie gewonnen. In 2001 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven voor het opstellen van het Cityplan. In dit Cityplan worden de lijnen uitgezet om na en naast het Stadsplan een nieuwe (economische) impuls aan de binnenstad te geven. Een van de belangrijkste uitdagingen is het verbinden van het Steenwijkerdiep met het centrum van Steenwijk. Nadere bestudering van het betreffende gebied leert dat het voorliggende plangebied Woldpoort het knooppunt is van vele verschillende ontwikkelingen die op dit moment of in de nabije toekomst aan de orde zullen zijn.

Het gebied Woldpoort moet op termijn een markante plek in het centrum van Steenwijk zijn, een aantrekkelijk onderdeel vormen van het winkelgebied van de stad en tevens voorzien in een goede verbinding tussen de binnenstad en het winkelgebied aan het Steenwijkerdiep. Door de herinrichting van de Woldpoort:

  • ontstaat er een betere winkelstructuur door invulling van de economische functies;
  • ontstaat er een betere verbinding tussen het watertoerisme aan het Steenwijkerdiep en de toeristische binnenstad;
  • komt er meer ruimte voor voetgangers en winkelend publiek;
  • kan het gebied stedenbouwkundig en architectonisch beter vorm worden gegeven;
  • wordt een nieuw herkenbaar parkeerterrein aan de westkant van de binnenstad ontwikkeld.

De herontwikkeling in het kader van dit bestemmingsplan bestaat onder meer uit de inmiddels gewijzigde verkeersstructuur rond de Paardenmarkt en een nieuwe invulling van het omliggende gebied. Zo is er inmiddels een nieuw parkeerterrein ter plaatse van de voormalige rotonde gerealiseerd. Daarnaast zal de bestaande Albert Heijn supermarkt in de toekomst een nieuwe voorgevel richting het parkeerterrein krijgen. De supermarkt Albert Heijn zal zijn hoofdingang dan ook oriënteren aan de zijde van de nieuwe parkeerplaats. Aan de westkant van het parkeerterrein wordt ter plaatse van het voormalige gebouw van Visscher Sport bovendien een nieuw gebouw gerealiseerd. De begane grond van dit gebouw wordt ingericht ten behoeve van winkels en op de daarboven gelegen verdiepingen zal worden gewoond.

De karakteristieke oude villa op de hoek Tukseweg - Matthijs Kiersstraat wordt gerestaureerd en uitgebouwd ten behoeve van zorgbehoevenden. Ook een drietal woningen, waarvan één door middel van een artikel 19 lid 2 WRO procedure is gerealiseerd, is in het plan opgenomen.

Omdat de bovengenoemde ontwikkelingen niet passen binnen de vigerende planologisch-juridische regelingen, is het voorliggende bestemmingsplan opgesteld.