Plan: | Bestemmingsplan De Pompers |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1706.BPSRD6003-VAST |
Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op een aantal “dorpse bouwstenen”, die bepalend zijn voor het plan:
Een juiste positionering en omvang van de woningen op de kavels is bepalend voor de gewenste sfeer van de nieuwe uitbreiding. Hiertoe zijn specifiek per kavel bouwvlakken op de verbeelding aangegeven waarbinnen de bebouwing plaats dient te vinden. De positie en omvang van de bouwvlakken varieert per kavel. De bebouwingsgrens is hierbij vastgelegd en is in alle gevallen georiënteerd op de interne ontsluitingsstructuur, op de Van Sevenbornlaan of op De Pompers. De achtertuinen vormen de overgang naar het omringende landschap, waardoor aansluiting wordt gezocht op de huidige bebouwingsrand, die door smalle diepe achtertuinen een groene dorpsrand vormen.
In het plangebied kunnen twee woningtypologieën worden benoemd, passend binnen de bovengenoemde bouwstenen: "Wonen aan de linten" (figuur 8.1) en "Wonen rondom de plaetse" (figuur 8.2).
Figuur 8.1: Wonen aan de linten
Figuur 8.2 Wonen rondom de plaetse
Beeldkwaliteitscriteria zijn:
Figuur 8.3: Sfeerbeelden "Wonen aan de linten"
Beeldkwaliteitscriteria zijn:
Figuur 8.4: Sfeerbeelden "Wonen rondom de plaetse"
Op de percelen van particuliere voor- en zijtuinen langs de plaetse zal een haag worden aangebracht aan de wegzijde. Voor deze hagen wordt uitgegaan van een zogenoemde onderhoudshoogte van 1 meter.
Materiaalgebruik, meubilering (bijvoorbeeld verlichting) en toepassing van groen in de openbare ruimte bepalen in hoge mate de gewenste uitstraling van het nieuwe woongebied. Om de gewenste sfeer van landelijk wonen aan de rand van het dorp te ondersteunen wordt gekozen voor een passend materiaalgebruik. Daarnaast wordt verwezen naar bovenstaande ten aanzien van de beeldkwaliteit van de woningen: “baksteen en/of hout en kleuren in bruin- en roodtinten”.
De uitstraling van de verharding in de openbare ruimte is voor bovengenoemde kwaliteit een belangrijk gereedschap. Daarnaast moet de verhardingssoort het functionele gebruik ondersteunen. De verharding komt voor in de rijweg, de inritten, de parkeervakken, het wandelpad en de langzaam verkeerverbinding.
Rijweg
Het voorstel is om de rijweg te bestraten met een gebakken klinker, keiformaat in een rood-bruine kleur. Het bestratingspatroon zal uitgevoerd worden in keperverband. De molgoten langs de rijbaan worden bestraat in dezelfde kleur van de klinkers, maar dan in dikformaat. De aanstrating rondom het plein wordt bestraat in klinkers met een mangaankleur.
Inritten
De inritten in de grasbermen worden bestraat in een mangaankleurige klinker, dikformaat in halfsteensverband.
Parkeervakken
De aan de inritten gekoppelde parkeervakken worden bestraat in een gebakken klinker, dikformaat in een mangaankleur. Het bestratingpatroon is in elleboogverband.
Wandelpad
Het voetpad naar Cranendonck wordt niet bestraat maar krijgt een halfverharding. Dit ondersteunt het gewenste landschappelijke karakter. De soort halfverharding zal mede uit beheersaspecten bepaald worden door de gemeente.
In aansluiting op het Landschapspark Baronie Cranendonck is op deze locatie veel aandacht geschonken aan openbaar groen. Ook de gewenste landelijke sfeer ondersteunt het gebruik van groen. Het groen komt in de openbare ruimte voor als bomen, struiken, hagen en gras.
Bomen
De bomen rondom het groene plein worden op regelmatige afstanden van elkaar geplaatst om de strakke driehoekige vorm te versterken. Hiertoe worden daarom ook de twee laatste bomen van de langste zijde van de driehoek in de wegverharding geplaatst. Ter bescherming worden zij voorzien van een hekwerk. In de ruimte aan de oostgrens worden de bomen op onregelmatige afstanden geplaatst, zodat een meer 'natuurlijke' situatie ontstaat. Hier worden behalve bomen ook meerstammige bomen en forse struiken geplant. De soortkeuze is niet eenduidig en kent naast een hoofdsoort op specifieke plaatsen afwijkende soorten.
De hoofdsoort is de Inlandse eik in het gezelschap van bijvoorbeeld Spaanse esdoorn, Robinia, Meidoorn, Kornoelje en Hondsroos. Daarnaast worden in het retentiebekken (meerstammige) boomsoorten en struiken toegepast die tegen “natte voeten” kunnen. In het aan te vullen gedeelte van de houtwal die het woongebied aan de oostzijde binnenkomt worden dezelfde soorten aangeplant als in het bestaande deel.
Gras
Waar niet geparkeerd hoeft te worden wordt in de bermen gras ingezaaid om het landelijke en groene karakter te benadrukken. Bovendien is gras voor de groeiomstandigheden van bomen te verkiezen boven een verharding.
De keuze voor de verlichting is afhankelijk van de functie. In de openbare ruimte moeten de wegen verlicht worden. Daarnaast zal de langzaam verkeerverbinding vanuit het oogpunt van sociale veiligheid eveneens voorzien moeten worden van verlichting. Het groene plein kan met een sfeerverlichting een extra accent krijgen. Het verlichtingsplan moet in alle gevallen voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Selectie van het type verlichtingsarmatuur vindt tijdens de inrichtingsfase plaats.