direct naar inhoud van Regels
Plan: Buitengebied, Veegplan 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1702.8BPveegplan1-VA01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Toepassing

Op onderhavig plangebied zijn de regels en verbeelding van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' (NL.IMRO.1702.8BPbuitengebied-VA02) van toepassing, met inachtneming van:

  • a. de in artikel 3 en verder beschreven wijzigingen, waaronder het toevoegen van de nieuwe bestemming 'Groen';
  • b. de wijzigingen op de verbeelding.

Artikel 2 Begrippen

2.1 plan:

het bestemmingsplan 'Buitengebied, Veegplan 1' met identificatienummer NL.IMRO.1702.8BPveegplan1-VA01 van de gemeente Sint Anthonis.

2.2 bestemmingsplan:

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij horende bijlagen.

Artikel 3 Wijzigingen begrippen

De begripsomschrijving van navolgende begrippen worden toegevoegd:

3.1 ander bouwwerk:

bouwwerk geen gebouw zijnde. Een ander bouwwerk met dak wordt aangemerkt als een bijbehorend bouwwerk.

3.2 beperkingen veehouderij:

gebied waar de ontwikkelingsmogelijkheden van veehouderijen zijn beperkt.

3.3 bewoning:

verblijf op een bepaald adres door eenzelfde persoon of groep van personen, terwijl elders niet daadwerkelijk over een hoofdverblijf (vaste woonplaats) wordt beschikt.

3.4 bijbehorend bouwwerk bij een stacaravan of chalet:

uitbreiding van een stacaravan of chalet dan wel functioneel met een stacaravan of chalet verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk met een dak.

3.5 Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij:

instrument waarin maatregelen zijn benoemd ter bevordering van de transitie naar zorgvuldige veehouderij voor individuele bedrijven.

3.6 brandcompartiment:

een cluster van permanente of niet-permanente standplaatsen met een maximale oppervlakte van 1.000 m2.

3.7 geluidgevoelige functie:

bewoning of andere geluidgevoelige functies in geluidgevoelige gebouwen of ruimten zoals bedoeld in de Wet geluidhinder c.q. het Besluit geluidhinder.

3.8 growshop:

een winkel in benodigdheden voor binnenshuis of in een kas kweken van diverse gewassen.

3.9 hoofdverblijf:

de plaats die fungeert als het centrum van de sociale en maatschappelijke activiteiten van betrokkene en welke een voor bewoning geschikte verblijfplaats is, die tenminste bestaat uit een keuken, woon-, was- en slaapgelegenheid.

3.10 kamerverhuur:

het bedrijfsmatig (nacht)verblijf aanbieden, waarbij de kamerhuurder ter plaatse het hoofdverblijf heeft.

3.11 smartshop:

een winkel die zich specialiseert in de verkoop van psychoactieve substanties waaronder meestal natuurlijke psychedelica en gerelateerde literatuur en accessoires.

3.12 standplaats (toeristisch):

een in of op het terrein aangegeven, zichtbaar gemarkeerde plek door middel van nummering, stroomvoorziening, erfafscheiding of anderszins, voor het plaatsen of geplaatst houden van een kampeermiddel ten behoeve van tijdelijk recreatief nachtverblijf. Een bijzet-tentje voor bijvoorbeeld de kinderen wordt hierbij niet als afzonderlijk kampeermiddel aangemerkt.

3.13 veehouderij:

agrarisch bedrijf gericht op het fokken, mesten en houden van runderen, varkens, schapen, geiten, pluimvee, tamme konijnen en pelsdieren.

3.14 WBDBO:

weerstand tegen brandoverslag (branduitbreiding via de buitenlucht) en branddoorslag (branduitbreiding via een traject dat niet via de buitenlucht gaat).

3.15 zorgvuldige veehouderij, gevestigd:

veehouderij die voldoet aan de “Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij” (2014, 1.0), als opgenomen in de Bijlage 5 van deze regels, door middel van maatregelen en voorzieningen gericht op een goede ruimtelijke inpassing, tot uitdrukking komend in een puntenscore.

De begripsomschrijving van navolgende begrippen worden gewijzigd:

3.16 boerderij- en streekproducten:

al dan niet bewerkte eigen agrarische producten en ambachtelijk vervaardigde producten die in hoofdzaak op menselijke consumptie gericht zijn, afkomstig van het eigen agrarische bedrijf of van andere agrarische bedrijven uit de streek (Noord-Oost Brabant) en aanvullende producten die in hoofdzaak op menselijke consumptie gericht zijn waarbij er een duidelijke relatie ligt met de verkoop van agrarische producten.

3.17 intensieve veehouderij:

agrarisch bedrijf veehouderij met een bedrijfsvoering die geheel of in overwegende mate in gebouwen plaatsvindt en gericht is op het fokken, mesten en houden van runderen, varkens, schapen, geiten, pluimvee, tamme konijnen en pelsdieren of een combinatie van deze bedrijfsvormen, alsmede naar de aard daarmee gelijk te stellen bedrijfsvormen, met uitzondering van grondgebonden melkrundveehouderij.

3.18 stacaravan:

een kampeermiddel ten behoeve van recreatief nachtverblijf, in de vorm van een caravan of soortgelijk onderkomen op wielen, dat mede gelet op de afmetingen, kennelijk niet bestemd is om regelmatig en op normale wijze op de verkeerswegen ook over grotere afstanden als een aanhangsel van een auto te worden voortbewogen.

3.19 zorgboerderij:

24-uurs opvang (inclusief nachtverblijf) van mensen met een zorgvraag, het zij als niet-agrarische neventak, hetzij als vervolgfunctie op een agrarisch bouwperceel, waarbij het meewerken in het agrarisch bedrijf of bij het kleinschalig houden van dieren een wezenlijk onderdeel is van resocialisatie of therapie.

De begripsomschrijving van navolgende begrippen wordt geschrapt:

3.20 permanente bewoning:

bewoning door eenzelfde persoon of groep van personen, terwijl elders niet daadwerkelijk over een hoofdverblijf wordt beschikt.

3.21 recreatieve bewoning:

de bewoning die plaatsvindt in het kader van de weekend- en/of verblijfsrecreatie.

Artikel 4 Wijze van meten

Geen wijzigingen in de meetvoorschriften.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 5 Agrarisch

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 3.4.3 (afwijken van de bouwregels ten behoeve van schuilgelegenheden) wordt aan sub a artikel '14' toegevoegd als geen reële mogelijkheid voor het realiseren van de schuilmogelijkheid;
  • b. in artikel 3.5.1 (strijdig gebruik) wordt sub e 'bergings-/infiltratievoorzieningen voor hemelwater' geschrapt;
  • c. aan artikel 3.6.4 (afwijken van de gebruiksregels voor het realiseren van voorzieningen ten behoeve van opslag van ruwvoer) wordt als sub i toegevoegd: 'vooraf advies wordt ingewonnen bij waterschap en een positief advies is afgegeven.'

Artikel 6 Agrarisch - Glastuinbouw

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch - Glastuinbouw' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 4.1 (bestemmingsomschrijving) wordt als sub h toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - watertanks', uitsluitend watertanks';
  • b. in artikel 4.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 3 gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder 6';
  • c. in artikel 4.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 6 gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2';
  • d. aan artikel 4.2.6 (bouwwerken, geen gebouw zijnde) wordt onder sub a als punt 5 toegevoegd: 'watertanks, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - watertanks' zijn toegestaan tot een maximum bouwhoogte zoals aangeduid ter plaatse van de aanduiding 'maximum bouwhoogte'.

Artikel 7 Agrarisch - Grondgebonden

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch - Grondgebonden' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 5.1 (bestemmingsomschrijving) wordt als sub r toegevoegd: 'uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 6', tevens detailhandel in boerderij- en streekproducten';
  • b. in artikel 5.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 3 gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder 6';
  • c. in artikel 5.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 6 gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2';
  • d. artikel 5.3 (bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van veehouderij(tak)) wordt gewijzigd in 5.2.7 (bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van veehouderij(tak);
  • e. aan artikel 5.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub a toegevoegd: 'bedrijfsgebouwen ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van agrarisch - voorwaardelijke verplichting' indien de erfbeplanting niet binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw is aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels. Bij gefaseerde realisatie van bedrijfsgebouwen dient de bijbehorende omliggende erfbeplanting binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw te zijn aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand te worden gehouden';
  • f. aan artikel 5.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub b toegevoegd: 'bedrijfsgebouwen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - voorwaardelijke verplichting struinpad' indien het struinpad niet binnen 1 jaar na de omschakeling is aangelegd, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels';
  • g. aan artikel 5.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub c toegevoegd: 'veehouderij, met uitzondering van:
    • 1. een intensieve veehouderij ter plaatse van de aanduiding 'intensieve veehouderij';
    • 2. een grondgebonden veehouderij ter plaatse van de aanduiding 'grondgebonden veehouderij';
    • 3. een grondgebonden melkveehouderij ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - 6';'
  • h. aan artikel 5.4.2 (detailhandel) wordt als sub c toegevoegd: 'Detailhandel in boerderij- en steekproducten is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 6' tot een oppervlakte van maximaal 200 m2 van het bouwvlak';
  • i. aan de bestemming 'Agrarisch - Grondgebonden' wordt als artikel 6.6 een afwijkingsregel op het gebruik toegevoegd:

5.5 Afwijken van de gebruiksregels

5.5.1 Afwijken van de gebruiksregels voor landschappelijke inpassing

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 5.4.1 onder a en een gewijzigde landschappelijke inpassing toestaan, onder de voorwaarden dat:

a. sprake is van voortschrijdend inzicht;

b. de landschappelijke inpassing gerealiseerd wordt ter plaatse van het bouwperceel danwel de aangrenzende bestemming 'Groen'.

Artikel 8 Agrarisch - Intensieve veehouderij

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch - Intensieve veehouderij' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 6.1 (bestemmingsomschrijving) wordt als sub i toegevoegd: 'uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - zorgvuldige veehouderij, gevestigd', een zorgvuldige veehouderij';
  • b. aan artikel 6.1 (bestemmingsomschrijving) wordt als sub k toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - landschappelijke inpassing', uitsluitend landschappelijke inpassing in de vorm van groenvoorzieningen met een visueel afschermende functie, zoals hagen, gebiedseigen bomen en opgaande / afschermende beplanting, een en ander overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 Landschappelijke inpassingsplannen van deze regels';
  • c. (bestaande) bouwwerken wordt gewijzigd in (bestaande) gebouwen en (bestaande) bouwwerken, geen gebouwen zijnde;
  • d. aan artikel 6.2.2 (bouwen binnen bestemmings- en/of bouwvlak) als sub e toegevoegd:

ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - zorgvuldige veehouderij, gevestigd' hebben de gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde ten dienste van veehouderijen, met uitzondering van de bestaande bedrijfswoning, ten hoogste de omvang van:

    • 1. gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde die op 21 september 2013 legaal aanwezig of in uitvoering waren; of
    • 2. gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde die mogen worden gebouwd krachtens een verleende vergunning; of
    • 3. gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde die zijn gebaseerd op een vóór 21 september 2013 ingediende volledige en ontvankelijke aanvraag voor omgevingsvergunning, als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder a, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, die in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan.

  • e. aan artikel 6.2.2 (bouwen binnen bestemmings- en/of bouwvlak) als sub f toegevoegd:

Het in lid e. van dit artikel bepaalde is niet van toepassing voor:

    • 1. het oprichten van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde die niet gebruikt wordt voor de uitoefening van de gevestigde veehouderij; of
    • 2. het oprichten van voorzieningen, betreft –bouwwerken geen gebouwen zijnde- voor de opslag van ruwvoer.

  • f. aan artikel 6.2.2 (bouwen binnen bestemmings- en/of bouwvlak) als sub g toegevoegd:

het bouwvlak mag geheel worden bebouwd, met dien verstande dat:

    • 1. geen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - erfverharding', behoudens een weegbrug;
    • 2. ter plaatse van de aanduiding 'tuin' uitsluitend zijn toegestaan:
      • I. bijbehorende bouwwerken ten behoeve van de bedrijfswoning;
      • II. uitbreiding van de bedrijfswoning;
      • III. bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten behoeve van de bedrijfswoning;
      • IV. bestaande aanwezige erfverharding (inritten) ten behoeve van het agrarisch bedrijf.
  • g. in artikel 6.2.3 (regels ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied') wordt 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied' gewijzigd in 'beperkingen veehouderij';
  • h. aan artikel 6.2.5 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt onder sub a onder 1 als punt III toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' in combinatie met de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' bedrijfswoningen zijn toegestaan tot een maximum aantal zoals is aangeduid op de verbeelding';
  • i. in artikel 6.2.5 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 3 gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder 6';
  • j. in artikel 6.2.5 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 6 gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2';
  • k. aan de bestemming 'Agrarisch - Intensieve veehouderij' wordt als artikel 6.4 een afwijkingsregel op bouwen toegevoegd:

6.4 Afwijken van de bouwregels

6.4.1 Afwijken van de bouwregels ten behoeve van een zorgvuldige veehouderij

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 6.2.2 lid e ten behoeve van de uitbreiding van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van een veehouderij binnen het bestaande bouwvlak op voorwaarde dat:

a. maatregelen worden getroffen en in stand worden gehouden die invulling geven aan een zorgvuldige veehouderij;

b. de maatregelen als bedoeld onder a., in ieder geval voldoen aan de door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant gestelde nadere regels Verordening ruimte 2014 Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), zoals deze gelden op het tijdstip van ontvangst van de ontvankelijke aanvraag;

c. het in lid b. van dit artikel bepaalde is niet van toepassing voor het oprichten van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde van ten hoogste 100 m² per periode van 10 jaar gerekend vanaf 21 september 2013;

d. er wordt aangetoond dat de uitbreiding van de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde geen nadelige effecten heeft voor Natura 2000-gebieden;

e. de ontwikkeling vanuit een goede leefomgeving inpasbaar is in de omgeving;
f. onder een goede leefomgeving, zoals genoemd in lid e. van dit artikel, wordt in ieder geval verstaan:

1. de omvang van de beoogde ruimtelijke ontwikkeling, de omvang van de gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde en de beoogde functie, past in de omgeving gelet op de bestaande en toekomstige functies in de omgeving en de effecten die de ontwikkeling op die functies heeft, waaronder de effecten vanwege milieuaspecten en volksgezondheid;

2. een op de beoogde ruimtelijke ontwikkeling afgestemde afwikkeling van het personen- en goederenvervoer is verzekerd, waaronder een goede aansluiting op de aanwezige infrastructuur van weg, water of spoor, inclusief openbaar vervoer, een en ander onder onverminderd hetgeen in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer is bepaald.

g. is aangetoond dat de kans op cumulatieve geurhinder (achtergrondbelasting) op geurgevoelige objecten, in de bebouwde kom niet hoger is dan 12% en in het buitengebied niet hoger is dan 20%, tenzij er –indien blijkt dat de achtergrondbelasting hoger is dan voornoemde percentages- maatregelen worden getroffen door de veehouderij die tot een daling leiden van de achtergrondconcentratie, welke tenminste de eigen bijdrage aan de overschrijding van de achtergrondbelasting compenseert;

h. is aangetoond dat de achtergrondconcentratie, vermeerderd met de bijdrage van het initiatief, een jaargemiddelde fijnstofconcentratie (PM10) op gevoelige objecten veroorzaakt van maximaal 31,2 µg/m³;

i. een zorgvuldige dialoog is gevoerd, gericht op het betrekken van de belangen van de omgeving in de planontwikkeling;

j. bij een gebruikswijziging van bestaande gebouwen, gericht op het in gebruik nemen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde voor de uitoefening van de veehouderij, wordt voldaan aan de bepalingen zoals opgenomen onder a tot en met h.

  • l. aan artikel 6.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub a toegevoegd: 'bedrijfsgebouwen ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van agrarisch - voorwaardelijke verplichting' indien de erfbeplanting niet binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw is aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels. Bij gefaseerde realisatie van bedrijfsgebouwen dient de bijbehorende omliggende erfbeplanting binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw te zijn aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand te worden gehouden';
  • m. aan artikel 6.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub b toegevoegd: 'bewoning ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - voorwaardelijke sloopverplichting' indien de binnen hetzelfde bestemmingsvlak aanwezige legale bestaande bedrijfswoning niet binnen 2 jaar na verlening van de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe woning is gesloopt;
  • n. aan artikel 6.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub c toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - zorgvuldige veehouderij, gevestigd' anders als ten behoeve van een zorgvuldige veehouderij';
  • o. aan artikel 6.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub t toegevoegd: 'het houden van dieren ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch uitgesloten - dieren';
  • p. aan de bestemming 'Agrarisch - Intensieve veehouderij' wordt als artikel 6.6 een afwijkingsregel op het gebruik toegevoegd:

6.6 Afwijken van de gebruiksregels

6.6.1 Afwijken van de gebruiksregels voor landschappelijke inpassing

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 6.5.1 onder a en een gewijzigde landschappelijke inpassing toestaan, onder de voorwaarden dat:

a. sprake is van voortschrijdend inzicht;

b. de landschappelijke inpassing gerealiseerd wordt ter plaatse van het bouwperceel danwel de aangrenzende bestemming 'Groen'.

  • q. aan de bestemming 'Agrarisch - Intensieve veehouderij' wordt als lid 6.7 een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden toegevoegd:

6.7 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

6.7.1 Vergunningplichtige werken en/of werkzaamheden

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - landschappelijke inpassing' is het verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken en/of werkzaamheden uit te voeren:

  • a. het aanleggen of verharden van wegen, paden of parkeergelegenheden en het aanbrengen van andere oppervlakteverhardingen;
  • b. het ontginnen, bodem verlagen of afgraven, ophogen en/of egaliseren van de bodem, behoudens de aanleg van poelen;
  • c. het aanbrengen van ondergrondse of bovengrondse transport-, energie- of telecommunicatieleidingen en de daarmee verband houdende constructies, installaties of apparatuur, tenzij dit noodzakelijk is voor of verband houdt met het op de bestemming gerichte gebruik van de grond;
  • d. het vellen en/of rooien van houtgewas, met name hoogstamboomgaarden, of het verrichten van werkzaamheden welke de dood of ernstige beschadiging van houtgewas tot gevolg kan hebben, behoudens bij wijze van verzorging;
  • e. het verwijderen van graften, bosstroken en/of grasbanen.

6.7.2 Uitzondering

Het verbod als bedoeld in artikel 6.7.1 geldt niet voor het uitvoeren van werken en/of werkzaamheden:

  • a. van geringe omvang dan wel die het normale onderhoud en beheer betreffen;
  • b. welke op het tijdstip waarop het plan in werking treedt, in uitvoering zijn;
  • c. die mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende vergunning.

Artikel 9 Agrarisch - Niet grondgebonden

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch - Niet grondgebonden' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 7.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 4 gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder 7';
  • b. in artikel 7.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 7 gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 10 Agrarisch - Paardenhouderij

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch - Paardenhouderij' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 8.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 4 gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder 7';
  • b. in artikel 8.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub a onder 7 gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 11 Agrarisch met waarden

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Agrarisch met waarden' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 9.4.2 (afwijken van de bouwregels ten behoeve van schuilgelegenheden) wordt aan sub a artikel '14' toegevoegd als geen reële mogelijkheid voor het realiseren van de schuilmogelijkheid;
  • b. in artikel 9.5.1 (strijdig gebruik) wordt sub e 'bergings-/infiltratievoorzieningen voor hemelwater' geschrapt;
  • c. aan artikel 9.6.4 (afwijken van de gebruiksregels voor het realiseren van voorzieningen ten behoeve van e opslag van ruwvoer) wordt aan sub i toegevoegd: 'vooraf advies wordt ingewonnen bij waterschap en een positief advies is afgegeven'.

Artikel 12 Bedrijf

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Bedrijf' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 10.1 (bestemmingsomschrijving) wordt onder sub a als punt 3 toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening', een nutsvoorziening';
  • b. aan artikel 10.1 (bestemmingsomschrijving) wordt onder sub a als punt 26 toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - 27', een metaalbewerkingsbedrijf';
  • c. aan artikel 10.1 (bestemmingsomschrijving) wordt onder sub a als punt 27 toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - 28', een zeefdrukkerij';
  • d. in artikel 10.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • e. in artikel 10.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat:
    • 1. bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2;
    • 2. de ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak' aangeduide bebouwde oppervlakte, danwel het ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwingspercentage' aangeduide bebouwingspercentage niet mag worden overschreden';
  • f. aan artikel 10.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub a toegevoegd: 'bedrijfsgebouwen ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van bedrijf - voorwaardelijke verplichting' indien de erfbeplanting niet binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw is aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels. Bij gefaseerde realisatie van bedrijfsgebouwen dient de bijbehorende omliggende erfbeplanting binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw te zijn aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand te worden gehouden';
  • g. aan artikel 5.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub b toegevoegd: 'bedrijfsactiviteiten ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - metaalopslag'. Ter plaatse is uitsluitend opslag ten behoeve van de uitoefening van een metaalbewerkingsbedrijf toegestaan';
  • h. aan de bestemming 'Bedrijf' wordt als artikel 10.5 een afwijkingsregel op het gebruik toegevoegd:

10.5 Afwijken van de gebruiksregels

10.5.1 Afwijken van de gebruiksregels voor landschappelijke inpassing

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 10.4.1 onder a en een gewijzigde landschappelijke inpassing toestaan, onder de voorwaarden dat:

a. sprake is van voortschrijdend inzicht;

b. de landschappelijke inpassing gerealiseerd wordt ter plaatse van het bouwperceel danwel de aangrenzende bestemming 'Groen'.

Artikel 13 Bedrijf - Agrarisch technisch hulpbedrijf

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Bedrijf - Agrarisch technisch hulpbedrijf' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 11.1 (bestemmingsomschrijving), sub a wordt de tekst 'ter plaatse van de navolgende aanduidingen uitsluitend de daarbij aangegeven soorten bedrijven zijn toegestaan' geschrapt;
  • b. in artikel 11.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • c. in artikel 11.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat:
    • 1. bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2;
    • 2. de ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak' aangeduide bebouwde oppervlakte, danwel het ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwingspercentage' aangeduide bebouwingspercentage niet mag worden overschreden';
  • d. aan artikel 11.2.5 (bouwwerken, geen gebouw zijnde) wordt als sub d toegevoegd:

d.In afwijking van en/of in aanvulling op het bepaalde onder a gelden voor de onderstaande bouwwerken, geen gebouwen zijnde, de volgende en de daarbij genoemde regels:

    • 1. De afstand tot de niet naar de weg gekeerde bestemmingsvlakgrens bedraagt minimaal 5 meter;
    • 2. De afstand tot de bestemming 'Verkeer' bedraagt minimaal 10 meter;
    • 3. 3. Voor de hierna genoemde bouwwerken gelden de daarbij genoemde regels:
Kunstmest- en voedersilo's   De maximale bouwhoogte bedraagt 12 meter.  
  De kunstmest- en voedersilo wordt gebouwd achter (het verlengde van) de achtergevel van de bedrijfswoning.  

  • e. aan artikel 11.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub q toegevoegd: 'mestopslag en mesthandel, uitgezonderd:
    • 1. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - 14';
    • 2. mestopslag van mest in een daarvoor bestemd bouwwerk aanwezig in de bestande situatie en uitsluitend bestemd voor bemesting van de eigen grond.'

Artikel 14 Bedrijf - Agrarisch verwant bedrijf

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Bedrijf - Agrarisch verwant bedrijf' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 12.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 12.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat:
    • 1. bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2;
    • 2. de ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak' aangeduide bebouwde oppervlakte, danwel het ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwingspercentage' aangeduide bebouwingspercentage niet mag worden overschreden';
  • c. aan artikel 12.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub a toegevoegd: 'bedrijfsgebouwen ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van bedrijf - voorwaardelijke verplichting' indien de erfbeplanting niet binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw is aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels. Bij gefaseerde realisatie van bedrijfsgebouwen dient de bijbehorende omliggende erfbeplanting binnen 1 jaar na ingebruikname van een bedrijfsgebouw te zijn aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand te worden gehouden';
  • d. aan de bestemming 'Bedrijf - Agrarisch verwant bedrijf' wordt als artikel 12.5 een afwijkingsregel op het gebruik toegevoegd:

12.5 Afwijken van de gebruiksregels

12.5.1 Afwijken van de gebruiksregels voor landschappelijke inpassing

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 12.4.1 onder a en een gewijzigde landschappelijke inpassing toestaan, onder de voorwaarden dat:

a. sprake is van voortschrijdend inzicht;

b. de landschappelijke inpassing gerealiseerd wordt ter plaatse van het bouwperceel danwel de aangrenzende bestemming 'Groen'.

Artikel 15 Cultuur en Ontspanning

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Cultuur en Ontspanning' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 13.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 13.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 16 Detailhandel

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Detailhandel' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 14.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 14.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 17 Groen

17.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. de landschappelijke inpassing in de vorm van groenvoorzieningen met een visueel afschermende functie, zoals hagen, gebiedseigen bomen en opgaande / afschermende beplanting, een en ander overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels;
  • b. boven- en/of ondergrondse waterhuishoudkundige voorzieningen.
17.2 Bouwregels

Op de voor 'Groen' aangewezen gronden mogen geen gebouwen of bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd.

17.3 Specifieke gebruiksregels
17.3.1 Strijdig gebruik

Onder gebruiken of het laten gebruiken in strijd met de bestemming wordt in ieder geval verstaan het gebruiken of het laten gebruiken van gronden en bouwwerken voor en/of als:

  • a. kamperen;
  • b. paardenbakken;
  • c. waterbassin voor een agrarisch bedrijf;
  • d. het plaatsen van onderkomens en/of kampeermiddelen, van al dan niet afgedankte voer- en vaartuigen, van wagens en materialen;
  • e. het beproeven van en/of racen met voertuigen, al dan niet in wedstrijdverband;
  • f. evenementen;
  • g. teeltondersteunende voorzieningen;
  • h. (buiten)opslag, waaronder de opslag van mest(stoffen);
  • i. het plaatse van zonnecollectoren en -panelen;
  • j. het realiseren van voerplaten.
17.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
17.4.1 Vergunningplichtige werken en/of werkzaamheden

Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken en/of werkzaamheden uit te voeren:

  • a. het aanleggen of verharden van wegen, paden of parkeergelegenheden en het aanbrengen van andere oppervlakteverhardingen;
  • b. het ontginnen, bodem verlagen of afgraven, ophogen en/of egaliseren van de bodem, behoudens de aanleg van poelen;
  • c. het aanbrengen van ondergrondse of bovengrondse transport-, energie- of telecommunicatieleidingen en de daarmee verband houdende constructies, installaties of apparatuur, tenzij dit noodzakelijk is voor of verband houdt met het op de bestemming gerichte gebruik van de grond;
  • d. het vellen en/of rooien van houtgewas, met name hoogstamboomgaarden, of het verrichten van werkzaamheden welke de dood of ernstige beschadiging van houtgewas tot gevolg kan hebben, behoudens bij wijze van verzorging;
  • e. het verwijderen van graften, bosstroken en/of grasbanen.
17.4.2 Uitzondering

Het verbod als bedoeld in artikel 17.4.1 geldt niet voor het uitvoeren van werken en/of werkzaamheden:

  • a. van geringe omvang dan wel die het normale onderhoud en beheer betreffen;
  • b. welke op het tijdstip waarop het plan in werking treedt, in uitvoering zijn;
  • c. die mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende vergunning.

Artikel 18 Horeca

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Horeca' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 15.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 15.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 19 Maatschappelijk

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Maatschappelijk' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 16.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 16.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 20 Natuur

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 21 Recreatie

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Recreatie' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 18.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f';
  • b. in artikel 18.2.4 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub f gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2'.

Artikel 22 Recreatie - Verblijfsrecreatie

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 19.1 (bestemmingsomschrijving) wordt in sub a onder 5 de tekst 'voor maximaal 25 kampeerplaatsen' geschrapt;
  • b. in artikel 19.2.3 (regels ter plaatse van de aanduiding 'kampeerterrein') wordt onder sub a 'gebouwen' gewijzigd in 'bedrijfsgebouwen';
  • c. in artikel 19.2.3 (regels ter plaatse van de aanduiding 'kampeerterrein') wordt sub b gewijzigd in:

c. op de standplaatsen mogen (sta)caravans worden geplaatst, met dien verstande dat:

    • 1. maximaal 50% van het bestemmingsvlak mag worden gebruikt als standplaats voor (sta)caravans, met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal standplaatsen' maximaal het aantal aangegeven standplaatsen mag worden gerealiseerd;
    • 2. de oppervlakte van een standplaats minimaal 125 m2 bedraagt;
    • 3. per standplaats maximaal één (sta)caravan is toegestaan, met dien verstande dat twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans als één stacaravan worden gezien;
    • 4. de goothoogte van (sta)caravans maximaal 3 meter bedraagt;
    • 5. de bouwhoogte van (sta)caravans maximaal 4,5 meter bedraagt;
    • 6. de oppervlakte per stacaravan (c.q. voor twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans tezamen), inclusief eventuele aangebouwde bijbehorende bouwwerken (aan- en uitbouwen, overkappingen) bedraagt maximaal 80 m2;
    • 7. per stacaravan, maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk is toegestaan van maximaal 10 m2 met een bouwhoogte van maximaal 3 meter;
    • 8. de afstand tussen bouwwerken (stacaravan of bijbehorende bouwwerken) op verschillende standplaatsen bedraagt minimaal 3 meter danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 20 minuten WDBDO waarbij per brandcompartiment de afstand tussen bouwwerken op verschillende standplaatsen minimaal 5 meter bedraagt danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 30 minuten WDBDO;
    • 9. bouwwerken, geen gebouw zijnde mogen worden opgericht tot een hoogte van maximaal 2 meter, met dien verstande dat afscheidingen van de standplaats maximaal één meter hoog mogen zijn.
  • d. in artikel 19.2.3 (regels ter plaatse van de aanduiding 'kampeerterrein') wordt sub c omgewisseld met sub b;
  • e. aan artikel 19.2 (bouwregels) wordt als sublid 20.2.4 toegevoegd:

20.2.4 Regels ter plaatse van de aanduiding 'recreatiewoning'

Ter plaatse van de aanduiding 'recreatiewoning' gelden de volgende regels:
a. uitsluitend bestaande gebouwen en bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouw zijnde worden toegestaan;
b. recreatiewoningen en chalets zijn toegestaan tot maximum het bestaande aantal, met dien verstande dat:
1. de goot- en bouwhoogte bedraagt maximaal de bestaande goot- en bouwhoogte;
2. de oppervlakte van gebouwen en de daarbij behorende bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal de bestaande oppervlakte;
3. de afstand tot de perceelsgrens bedraagt minimaal de bestaande afstand.

  • f. in artikel 19.2.4 (regels ter plaatse van een bestemmingsvlak met de aanduiding 'recreatiewoning' en de aanduiding 'kampeerterrein') wordt sub b gewijzigd in:

b. Ter plaatse van de aanduiding 'kampeerterrein' is het plaatsen van (sta)caravans toegestaan, met dient verstande dat:

    • 1. maximaal 50% van het bestemmingsvlak mag worden gebruikt als standplaats voor (sta)caravans, met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal standplaatsen' maximaal het aantal aangegeven standplaatsen mag worden gerealiseerd;
    • 2. de oppervlakte van een standplaats minimaal 125 m2 bedraagt;
    • 3. per standplaats maximaal één (sta)caravan is toegestaan, met dien verstande dat twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans als één stacaravan worden gezien;
    • 4. de goothoogte van (sta)caravans maximaal 3 meter bedraagt;
    • 5. de bouwhoogte van (sta)caravans maximaal 4,5 meter bedraagt;
    • 6. de oppervlakte per stacaravan (c.q. voor twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans tezamen), inclusief eventuele aangebouwde bijbehorende bouwwerken (aan- en uitbouwen, overkappingen) bedraagt maximaal 80 m2;
    • 7. per stacaravan, maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk is toegestaan van maximaal 10 m2 met een bouwhoogte van maximaal 3 meter;
    • 8. de afstand tussen bouwwerken (stacaravan of bijbehorende bouwwerken) op verschillende standplaatsen bedraagt minimaal 3 meter danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 20 minuten WDBDO waarbij per brandcompartiment de afstand tussen bouwwerken op verschillende standplaatsen minimaal 5 meter bedraagt danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 30 minuten WDBDO;
    • 9. bouwwerken, geen gebouw zijnde mogen worden opgericht tot een hoogte van maximaal 2 meter, met dien verstande dat afscheidingen van de standplaats maximaal één meter hoog mogen zijn.

  • g. in artikel 19.2.6 (regels ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 6' wordt sub a gewijzigd in: 'maximaal 25 standplaatsen zijn toegestaan';
  • h. in artikel 19.2.6 (regels ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 6' wordt sub b gewijzigd in:

b. op de standplaatsen mogen (sta)caravans worden geplaatst, met dien verstande dat:

    • 1. maximaal 50% van het bestemmingsvlak mag worden gebruikt als standplaats voor (sta)caravans;
    • 2. de oppervlakte van een standplaats minimaal 125 m2 bedraagt;
    • 3. maximaal één stacaravan is toegestaan, met dien verstande dat twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans als één stacaravan worden gezien;
    • 4. de goothoogte van (sta)caravans maximaal 3 meter bedraagt;
    • 5. de bouwhoogte van (sta)caravans maximaal 4,5 meter bedraagt;
    • 6. de oppervlakte van de stacaravan (c.q. voor twee duurzaam aan elkaar gebouwde stacaravans tezamen), inclusief eventuele aangebouwde bijbehorende bouwwerken (aan- en uitbouwen, overkappingen) bedraagt maximaal 80 m2;
    • 7. maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk bij de stacaravan is toegestaan van maximaal 10 m2 met een bouwhoogte van maximaal 3 meter;
    • 8. de afstand tussen bouwwerken (stacaravan of bijbehorende bouwwerken) op verschillende standplaatsen bedraagt minimaal 3 meter danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 20 minuten WDBDO waarbij per brandcompartiment de afstand tussen bouwwerken op verschillende standplaatsen minimaal 5 meter bedraagt danwel minimaal 1 meter bij een constructie van 30 minuten WDBDO;
    • 9. bouwwerken, geen gebouw zijnde mogen worden opgericht tot een hoogte van maximaal 2 meter, met dien dat afscheidingen van de standplaats maximaal één meter hoog mogen zijn.

  • i. in artikel 19.2.7 (regels ter plaats e van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 11' wordt onder sub b '12' gewijzigd in '15';
  • j. aan artikel 19.2.9 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub c gewijzigd in: 'de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder e';
  • k. in artikel 19.2.9 (bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken) wordt sub e gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2';
  • l. aan artikel 19.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub l toegevoegd: 'bewoning van gebouwen (inclusief stacaravan) die zijn bestemd voor recreatief nachtverblijf';
  • m. aan artikel 19.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub p toegevoegd: 'gebruik van gronden ter plaatse van de aanduidingen 'kampeerterrein' of 'recreatiewoning' zonder dat sprake is van een bedrijfsmatig beheer'.

Artikel 23 Sport

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Sport' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 20.1 (bestemmingsomschrijving) wordt als sub e toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning', wonen in een bedrijfswoning';
  • b. in artikel 20.2.1 (algemeen) wordt in sub a de tekst ', geen bedrijfswoning zijnde' geschrapt;
  • c. aan artikel 20.2.1 (algemeen) wordt als sub b toegevoegd: 'ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning', een bedrijfswoning';
  • d. aan artikel 20.2 (bouwregels) wordt als lid 21.2.5 toegevoegd:

21.2.5 Bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken

Voor het bouwen van bedrijfswoningen en bijbehorende bouwwerken gelden de volgende regels:

a. uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' een legale bestaande bedrijfswoning is toegestaan;

b. de voorgevel van de bedrijfswoning wordt gebouwd in de bestaande voorgevelrooilijn;

c. de inhoud van de bedrijfswoning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder f;

d. de goothoogte van de bedrijfswoning bedraagt maximaal 6 meter;

e. de bouwhoogte van de bedrijfswoning bedraagt maximaal 9 meter;

f. de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2;

g. de goothoogte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 3 meter;

h. de bouwhoogte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 5,5 meter;

i. de afstand tot de perceelsgrens bedraagt minimaal 5 meter;

j. bijbehorende bouwwerken worden op een afstand van minimaal 3 meter achter de bestaande voorgevelrooilijn gebouwd;

k. de afstand tussen de woning en daarbij behorende vrijstaande bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 20 meter.

  • e. in artikel 20.3.1 (strijdig gebruik) wordt sub f gewijzigd in: 'wonen, behoudens in een bedrijfswoning als bedoeld in artikel 21.1 sub e';
  • f. aan artikel 20.3.1 (strijdig gebruik) wordt als sub g toegevoegd: 'een aan huis verbonden beroep of bedrijf';
  • g. aan artikel 20.3.1 (strijdig gebruik) wordt als sub h toegevoegd: 'inwoning/mantelzorg';
  • h. aan artikel 20.3.1 (strijdig gebruik) wordt als sub i toegevoegd: 'woningsplitsing';
  • i. aan artikel 20.3.1 (strijdig gebruik) wordt als sub j toegevoegd: 'verblijfsrecreatie';

Artikel 24 Verkeer

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 25 Water

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 26 Wonen

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Wonen' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 23.3.2 (woning en bijbehorende bouwwerken) wordt aan sub b toegevoegd: 'In afwijking hierop is ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - nieuwe woning' de bouw van een nieuwe woning toegestaan';
  • b. aan artikel 23.2.2 (woning en bijbehorende bouwwerken) wordt als sub d toegevoegd: 'ter plaatse van de bouwaanduiding 'tweeaaneen' zijn uitsluitend twee-aaneengebouwde woningen toegestaan';
  • c. in artikel 23.2.2 (woning en bijbehorende bouwwerken) wordt sub e gewijzigd in: 'de inhoud van de woning inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 750 m³, met dien verstande:
    • 1. dat in aanvulling daarop extra aangebouwde bijbehorende bouwwerken kunnen worden gebouwd overeenkomstig het bepaalde onder i;
    • 2. ter plaatse van de aanduiding 'maximum volume (m3)' maximaal de aangegeven inhoudsmaat is toegestaan';
  • d. in artikel 23.2.2 (woning en bijbehorende bouwwerken) wordt sub h gewijzigd in: 'de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt maximaal 100 m2, met dien verstande dat:
    • 1. het bestemmingsvlak voor maximaal 50% mag worden bebouwd;
    • 2. bij de woning aangebouwde bijbehorende bouwwerken binnen de maximum inhoudsmaat van 750 m3 niet worden meegerekend bij het bepalen van het maximale oppervlak van 100 m2;
    • 3. ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak (m2)' maximum het aangegeven bebouwd oppervlak is toegestaan';
  • e. aan artikel 23.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub a toegevoegd: 'wonen ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' indien de erfbeplanting niet binnen 1 jaar na ingebruikname van de woning is aangeplant, onderhouden en duurzaam in stand wordt gehouden overeenkomstig het erfbeplantingsplan zoals opgenomen in Bijlage 4 van deze regels';
  • f. aan artikel 23.4.1 (strijdig gebruik) wordt als sub n toegevoegd: 'geluidgevoelige functies ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen uitgesloten - geluidgevoelige functie';
  • g. aan artikel 23.5 (afwijken van de gebruiksregels) wordt als sublid 24.5.2 toegevoegd:

24.5.2 Afwijken van de gebruiksregels voor landschappelijke inpassing

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 24.4.1 onder a en een gewijzigde landschappelijke inpassing toestaan, onder de voorwaarden dat:

a. sprake is van voortschrijdend inzicht;

b. de landschappelijke inpassing gerealiseerd wordt ter plaatse van het bouwperceel danwel de aangrenzende bestemming 'Groen'.

Artikel 27 Leiding - Brandstof

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 28 Leiding - Gas

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 29 Leiding - Hoogspanning

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 30 Leiding - Leidingstrook

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 31 Leiding - Olie

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 32 Leiding - Riool

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 33 Leiding - Water

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 34 Waarde - Archeologie

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 35 Waarde - Cultuurhistorie

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 36 Waarde - Ecologische Hoofdstructuur

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 37 Waarde - Peel Raamstelling

Geen wijzigingen in de regels.

Artikel 38 Waterstaat - Beschermingszone waterlopen

De regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' voor de bestemming 'Waterstaat - Beschermingszone waterlopen' worden als volgt gewijzigd:

  • a. er wordt een artikel 36.3 (afwijken van de bouwregels) als volgt toegevoegd:

36.3 Afwijken van bouwregels

36.3.1 Oprichten van bouwwerken

Bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 36.2 ten behoeve van de bouw van overige bouwwerken ten dienste van de andere daar voorkomende bestemmingen, onder de voorwaarden, dat:

  • a. geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het doelmatig functioneren van de watergang;
  • b. vooraf advies wordt ingewonnen van het betreffende waterschap en de Keur van het waterschap in acht wordt genomen.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

In het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden de navolgende algemene regels toegevoegd of geschrapt:

Artikel 39 Algemene gebruiksregels

De 'Algemene gebruiksregels' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 38.1 (strijdig gebruik) wordt als sub f toegevoegd: 'als opslagplaats voor vaten, kisten, al dan niet voor gebruik geschikte werktuigen, voer- en vaartuigen en machines of onderdelen daarvan, oude en nieuwe (bouw-)materialen, afval, puin, grind en brandstoffen';
  • b. aan artikel 38.1 (strijdig gebruik) wordt als sub g toegevoegd: 'gaswinning'.

Artikel 40 Algemene aanduidingsregels

Aan de 'Algemene aanduidingsregels' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden de volgende aanduidingsregels toegevoegd:

40.1 beperkingen veehouderij
40.1.1 Aanduidingsomschrijving

Ter plaatse van de aanduiding 'beperkingen veehouderij' gelden beperkende regels voor de veehouderij.

40.1.2 Bouwregels
  • a. Ter plaatse van de aanduiding 'beperkingen veehouderij' geldt in afwijking van het bepaalde in de andere daar voorkomende bestemmingen dat:
    • 1. de oppervlakte van de gebouwen binnen een bestemmings-/bouwvlak waarbinnen een veehouderij(tak) is gelegen, met uitzondering van de bestaande bedrijfswoning(en), ten hoogste de omvang heeft van de gebouwen die:
      • I. op 21 september 2013 legaal aanwezig of in uitvoering waren; of
      • II. gebouwd mogen worden krachtens een vóór 21 september 2013 verleende omgevingsvergunning; of
      • III. die zijn gebaseerd op een vóór 21 september 2013 ingediend volledige en ontvankelijke aanvraag voor omgevingsvergunning, als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder a. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, die in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan;
    • 2. de oppervlakte van de bouwwerken, geen gebouwen zijnde binnen een bestemmings-/bouwvlak waarbinnen een veehouderij(tak) is gelegen, ten hoogste de omvang heeft van de bouwwerken, geen gebouwen zijnde, die:
      • I. op 21 september 2013 legaal aanwezig of in uitvoering waren; of
      • II. gebouwd mogen worden krachtens een vóór 21 september 2013 verleende omgevingsvergunning; of
      • III. die zijn gebaseerd op een vóór 21 september 2013 ingediend volledige en ontvankelijke aanvraag voor omgevingsvergunning, als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder a. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, die in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan;
  • b. Het bepaalde onder a. is niet van toepassing indien de binnen het bestemmings-/bouwvlak gelegen veehouderij(tak) een grondgebonden veehouderij is.
40.2 overige zone – in Verordening ruimte te verwijderen beperkingen veehouderij
40.2.1 Aanduidingsomschrijving

Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone – in Verordening ruimte te verwijderen beperkingen veehouderij' wordt de aanwijzing als 'beperkingen veehouderij', zoals opgenomen in de Verordening ruimte Noord-Brabant, van de betreffende gronden verwijderd.

In de 'Algemene aanduidingsregels' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden de volgende aanduidingsregels geschrapt:

40.3 reconstructiewetzone - extensiveringsgebied
40.3.1 Aanduidingsomschrijving

Ter plaatse van de aanduiding 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied' zijn de gronden tevens bedoeld voor het weergeven van de extensiveringsgebieden, zoals bedoeld in de Verordening Ruimte.

40.4 reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied
40.4.1 Aanduidingsomschrijving

Ter plaatse van de aanduiding 'reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied' zijn de gronden tevens bedoeld voor het weergeven van de landbouwontwikkelingsgebieden, zoals bedoeld in de Verordening Ruimte.

40.5 reconstructiewetzone - verwevingsgebied
40.5.1 Aanduidingsomschrijving

Ter plaatse van de aanduiding 'reconstructiewetzone - verwevingsgebied' zijn de gronden tevens bedoeld voor het weergeven van de verwevingsgebieden, zoals bedoeld in de Verordening Ruimte.

Artikel 41 Algemene afwijkingsregels

De 'Algemene afwijkingsregels' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden als volgt gewijzigd:

  • a. in artikel 40.3 (aan huis verbonden beroep of bedrijf) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • b. in artikel 40.3 (aan huis verbonden beroep of bedrijf) wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • c. aan artikel 40.3 (aan huis verbonden beroep of bedrijf) wordt een verwijzing naar artikel 21.3.1 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken voor het toestaan van een aan huis verboden beroep of bedrijf;
  • d. aan artikel 40.4 (bed en breakfast) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • e. in artikel 40.4 (bed en breakfast wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • f. aan artikel 40.4 (bed en breakfast) wordt een verwijzing naar artikel 21.3.1 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken voor het toestaan van een bed en breakfast;
  • g. aan artikel 40.5 (grotere afstand tussen woningen en bijbehorende bouwwerken) wordt een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken en bijbehorende bouwwerken op een grotere afstand van de woning toe te staan;
  • h. aan artikel 40.6 (grotere oppervlakte bijbehorende bouwwerken bij (bedrijfs)woningen) wordt een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken en een groter oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken toe te staan;
  • i. aan artikel 40.7 (inpandige uitbreiding woningen) wordt een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken en een inpandige uitbreiding van de woning toe te staan;
  • j. in artikel 40.8 (mantelzorg en inwoning) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • k. in artikel 40.8 (mantelzorg en inwoning) wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • l. aan artikel 40.8 (mantelzorg en inwoning) wordt een verwijzing naar artikel 21.3.1 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken voor het toestaan van het gebruik als afhankelijke woonruimte in een gedeelte van het hoofdgebouw en/of een uit-, aan- of (vrijstaand) bijgebouw;
  • m. in artikel 40.9 (nevenactiviteiten en verbrede landbouw) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • n. in artikel 40.9 (nevenactiviteiten en verbrede landbouw) wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • o. in artikel 40.10 (plattelandswoning) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • p. in artikel 40.10 (plattelandswoning) wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • q. aan artikel 40.10 (plattelandswoning) wordt als sud d toegevoegd: 'ter plaatse van de plattelandswoning sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat';
  • r. aan artikel 40.10 (sloop-/bonusregeling) wordt een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken voor het toestaan van een grotere oppervlakte van de woning en/of de bijbehorende bouwwerken indien bestaande bouwwerken worden gesloopt;
  • s. in artikel 40.12 (tijdelijke huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten) wordt de verwijzing naar artikel 5.5.1 gewijzigd in artikel 5.4.1;
  • t. in artikel 40.12 (tijdelijke huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten) wordt de verwijzing naar artikel 6.4.1 gewijzigd in artikel 6.5.1;
  • u. aan artikel 40.13 (vervangen bestaande woningen) wordt een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd om met een omgevingsvergunning af te wijken voor het bouwen van een woning ter vervangen van een bestaande woning.

Artikel 42 Algemene wijzigingsregels

De 'Algemene wijzigingsregels' van het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' worden als volgt gewijzigd:

  • a. aan artikel 41.5 (wijziging in de bestemming 'Wonen') wordt een verwijzing naar de bestemming 'Cultuur en Ontspanning' toegevoegd;
  • b. aan artikel 41.6 (wijziging ten behoeve van woningsplitsing) wordt in sub m een verwijzing naar artikel 21.2.5 toegevoegd;

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 43 Overgangsrecht

43.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in sub a met maximaal 10%.
  • c. Sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
43.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde in sub a te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik, dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
43.3 Persoonsgebonden overgangsrecht

In het bestemmingsplan 'Buitengebied Sint Anthonis 2013' wordt het navolgende persoonsgebonden overgangsrecht geschrapt:

Voor zover toepassing van het overgangsrecht gebruik leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard voor een of meer natuurlijke personen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan grond en opstallen gebruiken in strijd met het voordien geldende bestemmingsplan kan bij een omgevingsvergunning worden afgeweken van dat overgangsrecht ten behoeve van die persoon of personen.

Artikel 44 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied, Veegplan 1'.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van .........  
         
………………………  
         
         
  De voorzitter,     De griffier,    
  ……….     ………