direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied, partiële herziening Nienenhoek 15 - 19 RVR
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0012-vas2

2.2 Ruimtelijke en functionele structuur

2.2.1 Buitengebied gemeente Twenterand

Het buitengebied van de gemeente Twenterand wordt gevormd door het gebied buiten de kernen Den Ham, Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vriezenveen. De agrarische functie, bos en natuur nemen circa 85% van het grondgebruik voor hun rekening tegenover 9% bebouwing.

Het buitengebied kenmerkt zich door het open landschap, maar ook door natuurgebieden, zandgronden en ecologische verbindingszones. Een voorbeeld van een natuurgebied in Twenterand is de Engbertsdijksvenen. Het is een omvangrijk, nat gebied van ruim 850 hectare en is een Europees erkend 'wetland.'

De gemeente Twenterand kent een grote diversiteit aan fysisch geografische landschapseenheden. Zowel het Veenkoloniaal landschap, het essen- en kampenlandschap, het beekdallandschap, hoogveenontginningen en -restanten en jonge ontginningen zijn vertegenwoordigd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0012-vas2_0005.png"

Figuur 2.1. Landschappelijke eenheden met landschapstypen Twenterand (Bron: Gemeente Twenterand)

2.2.2 Deelgebied Hallerhoek-Linderflier

Het plangebied is gelegen in essen- en kampenlandschap van het deelgebied 'Hallerhoek/Linderflier'.

Het oude cultuurlandschap heeft historisch landschappelijke kwaliteiten. Het kopjeslandschap met de vele verspreide essen en kampen (Hallerhoek, Lindrot) is minder gaaf en jonger dan het landschap rond Den Ham. In het landschapsontwikkelingsplan wordt het accent dan ook gelegd op herstel van de karakteristieken van het oude cultuurlandschap, zoals het kleinschalige reliëf (geïsoleerde koppen), de verspreid liggende éénmansessen (kampen) met hun oude bebouwingen (essen en hoevezwermen) en de vele landschapselementen. Kleinschalige afwisseling in het (agrarisch) grondgebruik tussen de hogere koppen en de lagere delen dient in dit oud cultuurlandschap te worden gestimuleerd om de kleinschalige variatie tot uitdrukking te brengen.

Daarnaast gaat de aandacht uit naar ontwikkeling van de Linderbeek, ten behoeve van het beeksysteem van de Regge. Retentie van hoge piekafvoeren speelt hierin de hoofdrol. Dit sluit aan op de visie van de Europese Kaderrichtlijn Water.

2.2.3 Het plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Nienenhoek in de gemeente Twenterand. Het gebied ligt ten noorden van de kern Den Ham. De luchtfoto's in figuur 2.2. en figuur 2.3. geven een goed beeld van het plangebied en de omgeving waarin deze zich bevindt.

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0012-vas2_0006.png"

Figuur 2.2. Luchtfoto omgeving plangebied (Bron: Google Earth)

afbeelding "i_NL.IMRO.1700.BPBG2010PH0012-vas2_0007.png"

Figuur 2.3. Luchtfoto plangebied aan de Nienenhoek (Bron: Google Earth)

Het plangebied bestaat uit meerdere locaties. Op twee locaties worden enkele voormalige agrarische schuren gesloopt. Deze bebouwing wordt niet meer gebruikt voor agrarische doeleinden en verkeerd in redelijk tot slechte staat. De locatie voor de compensatiekavel is duidelijk weergegeven in de bovenstaande figuren. Deze locatie is overleg met de gemeente Twenterand uitgezocht.