direct naar inhoud van Regels
Plan: Partiële herziening bestemmingsplan Rading 138
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP6600Rdng1382019-va00

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan:

Het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan Rading 138" met identificatienummer NL.IMRO.1696.BP6600Rdng1382019-va00 van de gemeente Wijdemeren.

1.2 Bestemmingsplan:

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels;

1.3 bestemmingsplan "Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht":

De geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in de GML-bestanden NL.IMRO.1696.BPkernenAKNL2012-va01 met bijbehorende regels en bijlagen.

1.4 Warmte Koude Opslag-installatie

een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie is een installatie waarmee op een duurzame wijze bodemenergie wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Artikel 2 Relatie plan - bestemmingsplan Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht

De regels behorende bij het bestemmingsplan Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht zijn onverminderd van toepassing voor het onderhavige plan, tenzij anders bepaald in deze regels.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

De volgende bestemmingsregels van het bestemmingsplan Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht zijn onverminderd van toepassing, maar met inbegrip van de hier aangegeven wijziging(en):

  • Artikel 18 Wonen
    • aan artikel 18.2.1 wordt een nieuw lid h toegevoegd, luidende: ter plaatse van de aanduiding "specifieke bouwaanduiding - balkon" zijn uitsluitend overdekte terrassen en balkons toegestaan.
    • aan artikel 18.2.1 wordt een nieuw lid i toegevoegd, luidende: de onder b gegeven goothoogte is niet van toepassing op trappenhuizen.
    • aan artikel 18.3.1 wordt een nieuw lid e toegevoegd, luidende: het in gebruikstellen of laten stellen van een Warmte Koude Opslag-installatie is niet toegestaan.
    • Er wordt een nieuw artikel 18.3.3 toegevoegd, luidende:
    • Voorwaardelijke verplichting: Het gebruik van de gronden met de bestemming Wonen is slechts toegestaan indien voorzien wordt in de realisatie en de instandhouding van 12 woningen als sociale huur- of koopwoning.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Antidubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 4 Algemene gebruiksregels

Parkeren op eigen terrein:
Tot een strijdig gebruik van gronden en bouwwerken, zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, wordt in ieder geval gerekend het zodanig gebruik van gronden dat er per perceel minder dan het ter plaatse volgens de "Beleidsregels parkeernormen gemeente Wijdemeren 2015" benodigde aantal parkeerplaatsen in stand wordt gehouden, zoals dit onder meer blijkt uit het niet langer handhaven van de verharding of het niet meer toegankelijk houden van de parkeerplaatsen.

Artikel 5 Algemene aanduidingsregels

De volgende algemene aanduidingsregels van het bestemmingsplan Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht zijn onverminderd van toepassing:

  • Daarnaast wordt er een nieuw artikel 29.3 Voorwaardelijke verplichting toegevoegd, luidende:
    • Een omgevingsvergunning voor het slopen, bouwen of voor het uitvoeren werken, geen bouwwerken zijnde of werkzaamheden mag slechts worden verleend indien vooraf is aangetoond dat wordt voldaan aan de bepalingen van de Wet natuurbescherming zoals dat blijkt uit verleende ontheffingen en de benodigde compenserende en mitigerende maatregelen.

Hoofdstuk 4 Overgangs en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

6.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het wijzigingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig in afwijking van sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in sub a met maximaal 10%.
  • c. Sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

6.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het wijzigingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het wijzigingsplan strijdige gebruik, bedoeld in sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in sub a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: "Regels van de Partiële herziening bestemmingsplan Rading 138".