Plan: | Oppad 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1696.BP1600oppad22012-va00 |
De Structuurvisie Wijdemeren zal door de gemeenteraad worden vastgesteld op 27 september 2012. De Structuurvisie geeft de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente aan. Het motto is 'beheerste ontwikkeling met behoud van het goede.'
Ten aanzien van het wonen geeft de structuurvisie aan dat er in de gemeente behoefte is aan woningen, vooral voor jongeren, ouderen en gehandicapten. Gezien de hoge natuur- en landschapswaarden in de gemeente is het beleid voor woningbouw restrictief. Daardoor zijn er weinig woningbouwlocaties van grotere omvang beschikbaar.
Het onderhavige plan biedt de kans woningvoorraad binnen het bestaand bebouwd gebied uit te breiden.
Het hoofddoel van de nota is het inzicht verlenen in het welstandsbeleid. Een welstandstoets is (wettelijk) verplicht bij bouwaanvragen en wordt verricht door een (welstands)commissie. Deze heeft het recht een bouwplan – op basis van welstandscriteria – af te wijzen. In de welstandsnota staan de relevante randvoorwaarden en uitgangspunten voor het welstandsbeleid.
Waardebepalingen, ontwikkelingen en beleid
De kern van Oud-Loosdrecht heeft gevarieerde gebouwen in een oude lintstructuur en is cultuurhistorisch waardevol. Verdere schaalvergroting en verdichting is te verwachten. Het beleid is gericht op het behoud en versterken van de samenhang.
Bijzonder welstandsregime
Voor Oud-Loosdrecht geldt een bijzonder welstandsregime. Er zal onder meer worden getoetst op een heldere gevelgeleding en een zorgvuldige architectonische uitwerking.
Voor de onderhavige nieuwe planmatige ontwikkeling zal een bondig beeldkwaliteitplan worden opgesteld. Het beeldkwaliteitplan geeft de uitgangspunten aangeven voor de vormgeving van het woningbouwproject. Hierbij wordt afstemming gezocht met de karakteristieken die beschreven zijn in de welstandsnota.
De gemeente Wijdemeren heeft in samenwerking met de woningcorporaties SWGO, Atrium en AWVL een Woonvisie opgesteld. De Woonvisie geeft weer hoeveel woningen en wat voor soort woningen voor verschillende doelgroepen gebouwd moeten worden. Wijdemeren vergrijst en in de toekomst krijgt de gemeente te maken met een afname van de bevolking.
Om ook richting de toekomst de eigen woningbehoefte het hoofd te kunnen bieden, zal de woningvoorraad jaarlijks met 60-70 woningen moeten worden uitgebreid. In de huursector is met name behoefte aan woningen voor senioren en starters. In de koopsector is vooral behoefte aan goedkopere eengezinswoningen en duurdere woningen vanaf € 275.000,-. Daarnaast is er behoefte aan diverse typen zorgwoningen.
Op 29 mei 2008 heeft de gemeenteraad van Wijdemeren de Regionale Woonvisie vastgesteld. Hierin wordt geconcludeerd dat in de regionale woningmarkt te weinig beweging zit. Met name voor de lagere (midden)inkomens zijn de kansen beperkt. In negatieve zin springen jongeren (tot dertig jaar) en jonge gezinnen er uit. Door de vergrijzing/ontgroening is er ook steeds meer behoefte aan geschikte woningen voor mensen - veelal ouderen - die zorg nodig hebben. Daarnaast is er een tekort aan betaalbare huizen 'voor het behouden van een gezonde bevolkingsopbouw' en voor mensen in de zorg en dienstverlening. De mogelijkheden voor nieuwbouw zijn beperkt, met name door de aanwezige groen- en natuurgebieden en wegen. De negen gemeenten willen alles op alles zetten om van het Gooi en de Vechtstreek 'een economisch en sociaal vitale, ongedeelde regio' te maken. In deze woonvisie hebben de gemeenten afgesproken dat het regionaal woningbouwprogramma bestaat uit: 1/3 betaalbaar, 1/3 middelduur en 1/3 duur en topduur.
Uiteraard maakt een kleinschalig project als het Oppad 2 maar een klein onderdeel uit van de lokale en regionale productie. Vanwege het kleine aantal woningen is het niet relevant om de beoogde verdeelsleutel exact toe te passen. Wel is het van belang goed aan te sluiten bij de uitgangspunten van het beleid.
Het beoogde programma voor de locatie Oppad 2 bestaat uit 10 woningen. Deze zullen worden ontwikkeld in collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat wil zeggen dat de toekomstige bewoners zelf opdrachtgever zijn en samen kunnen bepalen hoe de woningen worden vormgegeven. Aangezien bij het onderhavige project wordt uitgegaan van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, is gekozen voor het ontwikkelen van uitsluitend koopwoningen op deze locatie.
Negen rijwoningen zitten met een indicatieve v.o.n. prijs tot € 200.000 euro in de categorie betaalbaar. Eén vrijstaande woning zit in het dure segment. De uiteindelijke prijsstelling wordt uiteraard mede bepaald door de keuzes die de toekomstige bewoners in het CPO traject maken.
De toevoeging van eengezinswoningen in de bovengenoemde prijsklasse sluit aan bij te te verwachten vraag en levert een goede bijdrage aan een evenwichtige en een gevarieerde opbouw van de woningvoorraad in de regio. Met het beoogde programma wordt dus aangesloten bij de uitgangspunten van de Woonvisie Wijdemeren en de Regionale Woonvisie. Het plan voldoet daarmee aan het gemeentelijk woningbouwbeleid.