direct naar inhoud van 2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele bouwstenen
Plan: Wijdemeren, Kern 's-Graveland en Landgoederen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP0200kernGVL2008-va01

2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele bouwstenen

Ruimtelijke bouwstenen

Uit de ruimtelijke analyse komen de volgende bouwstenen voor het plan voort.

Cultuurhistorie en archeologie

De lintbebouwing ter hoogte van Kortenhoef heeft een hoge archeologische waarde. Het overige plangebied heeft een lage archeologische waarde. Gezien het consoliderende karakter van het bestemmingsplan zonder noemenswaardige ontwikkelingen is derhalve geen noodzaak voor een verkennend archeologisch onderzoek. Wel zijn er dubbelbestemmingen opgenomen die regelen dat onderzoek naar archeologische waarde vereist is bij nieuwe ontwikkeling.

De cultuurhistorische waarde wordt bepaald door de buitenplaatsen waar het gebied om bekend is. Het beleid is gericht op bescherming van deze buitenplaatsen door middel van het verankeren van de aanwijzing beschermd stads- en dorpsgezicht in de regels en het grote aantal in het plangebied aanwezige rijks- en gemeentelijke monumenten.

Ruimtelijke hoofdstructuur

Samenvattend zijn structuurbepalende elementen:

  • de strakke geometrie van het gebied;
  • de geografische en landschappelijke eenheid;
  • de reeks van buitenplaatsen naast elkaar;
  • het Noorder- en Zuidereinde met de bomenrijen als ruggengraat;
  • het specifieke ruimtegebruik: direct aan die ruggengraat de dorpsbuurt en aan de oostzijde de buitenplaatsen;
  • gevarieerde dorpslintbebouwing van direct aan de weg gesitueerde individuele panden met wisselende goothoogte en nokrichting; een bijzonderheid zijn de vele privĂ©stoepen die de overgang van openbaar naar privĂ© markeren;
  • buitenplaatsen: de regelmatige afwisseling van ruimte en massa, namelijk weiden en bos, met veelal eigen boomsoorten per buitenplaats;
  • de bestaande verhouding tussen bebouwde en onbebouwde ruimte; op de afzonderlijke buitenplaatsen is die verhouding tussen bebouwde en onbebouwde ruimte zeer belangrijk voor het specifieke karakter van een buitenplaats;
  • vele lanen;
  • de vaart en vele sloten.

Functionele bouwstenen

Uit de functionele analyse komen de volgende bouwstenen voor het plan voort.

Wonen

De bebouwing bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen; slechts op enkele plekken komen gestapelde woningen voor.

Maatschappelijke voorzieningen

De bestaande maatschappelijke voorzieningen blijven gehandhaafd.

Detailhandel en dienstverlening

Detailhandel komt verspreid langs het lint voor. Verspreid aanwezige gemengde functies kunnen gehandhaafd blijven. Verdere uitbreiding van de detailhandelsfunctie binnen het lint is niet gewenst in verband met de parkeerproblematiek.

Horeca

Verspreid in het gebied is een aantal horecavestigingen aanwezig. De wens bestaat om kleinschalige lichte horeca, zoals een bed & breakfast, toe te staan. Het beleid is gericht op behoud en versterking van (lichte) horeca, met inachtneming van het woon- en leefklimaat.

Bedrijven

De verspreid aanwezige bedrijvigheid kan gehandhaafd blijven.

Buitenplaatsen

De regelmatige afwisseling van ruimte en massa, namelijk weiden en bos, met veelal eigen boomsoorten per buitenplaats, dient behouden en waar mogelijk versterkt te worden.

Groen en recreatie

Het beleid van de gemeente is gericht op behoud en versterking van bestaande groen- en recreatiegebieden. Bij de inrichting zal gezorgd worden voor de juiste boom op de juiste plaats.