direct naar inhoud van 3.7 Natuur
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402

3.7 Natuur

De Wolden kent een grote verscheidenheid aan natuurwaarden. Het Reestdal wordt gekenmerkt door kruiden- en faunarijk grasland, vochtig hooiland, nat schraalland, droge heide en vochtige heide. De Boswachterij Ruinen bestaat uit productiebos met natuurlijke waarden, zandverstuivingen, vochtige heideterreinen en vennen. De rug van Zuidwolde is rijk aan droog productiebos en dennen-, eiken- en beukenbos. Vlak buiten de gemeentegrens ligt het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten vochtige heideterrein van het Europese vasteland. Naast deze grote gebieden kent De Wolden nog vele kleinere natuurrijke gebieden. De diversiteit in natuurwaarden komt voort uit de natuurlijke omstandigheden, het landgebruik en cultuur van de vroegere inwoners van de Wolden. Het is geen oernatuur, maar door mensenhanden gemaakt.

De diverse natuurlijke ecosystemen zijn van groot belang voor De Wolden. Niet alleen bieden zij een leefomgeving aan een grote verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten (biodiversiteit). Ook draagt natuur bij aan een gezonde en aantrekkelijke omgeving voor inwoners en toeristen. Tenslotte geeft de natuur veel informatie over hoe mensen in vroeger tijden leefden in De Wolden, dat geeft onze gemeente een eigen en uniek karakter.

Beleidskeuze

Gemeente De Wolden wil deze natuurwaarden beschermen en versterken, en de biodiversiteit zoveel mogelijk behouden. Dat gebeurt door zeer terughoudend te zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen in natuurgebieden. Binnen bestaande natuurgebieden geldt het belang van de natuur zwaarder dan de overige belangen. Gaat het om nieuwe natuur dan wegen de landschappelijke en sociaal-economische belangen zwaarder. Kenmerkend voor onze gemeente is dat verschillende functies naast elkaar bestaan, daarom zijn er ook kansen voor verwevenheid en functiecombinaties.

De visie op hoofdlijnen geeft aan dat het landschap uitgangspunt is voor ontwikkelingen. Natuurgebieden maken deel uit van dat landschap. De gemeente zet in op een inrichting van natuurgebieden in samenhang met de landschapskenmerken. Dit betekent dat de aanwezige landschapskenmerken, zoals aangegeven op de structuurvisie kaart, behouden en versterkt moeten worden.

Uitwerking

De uitwerking van de beleidskeuze 'natuur' betreft de volgende onderdelen:

  • 22. Het inrichten van de robuuste verbindingszone;
  • 23. Natura 2000;
  • 24. EHS op maat;
  • 25. Bosuitbreiding.