direct naar inhoud van 6.1 Ruimtelijke inpasbaarheid
Plan: Ansen landschappelijk bouwen Om de Kamp / Broekdijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00263-0406

6.1 Ruimtelijke inpasbaarheid

Het plan betreft feitelijk het zodanig omzetten van de bestemming 'agrarisch gebied' zodat de realisatie van een woonerf mogelijk is. Op dit moment is het plan voor het nieuwe erf niet tot detail uitgewerkt. Dit zal op een later tijdstip plaatsvinden. Het globale plan is uitgewerkt in een schets waarin 4 woningen op één erf zijn gepositioneerd. Het woonerf heeft het karakter van een nieuw boerenerf. Door de toevoeging van nieuwe groenstructuren worden de woningen goed ingepast in het landschap.

6.1.1 Stedenbouwkundige inpasbaarheid

De nieuw te bouwen woningen zullen qua vormgeving aansluiten bij het overheersende bebouwingsbeeld in de omgeving. Leidend hierbij zijn de in het beeldkwaliteitsplan opgenomen criteria waarbij de nieuwe bebouwing in het landschap wordt ingepast.

Door de situering van de woningen rondom een centraal erf wordt als het ware een nieuw boerenerf gecreëerd waarbij de bebouwing varieert in oppervlak en volume. Belangrijk is de onderlinge open ruimte op het erf. Een en ander is ook vervat in een beeldkwaliteitsplan welke is opgenomen in bijlage 5 van deze toelichting. Dit plan zal worden vastgesteld door de raad en als toetsingskader voor wat betreft architectonische verschijningsvorm, vormgeving en materiaalgebruik gaan dienen.

6.1.2 Landschappelijke inpasbaarheid

Het nieuwe erf zal landschappelijk worden ingepast waarbij de bestaande landschappelijke structuren en kwaliteiten van het landschap leidend zullen zijn. Het huidige landschap kent al een stevige landschappelijke structuur door de aanwezigheid van diverse singels en andere groenstructuren. Het nieuwe erf en de inpassing hiervan in het landschap sluiten hierbij aan en vormen als het ware een aanvulling op deze groenstructuur.

Het erf krijgt vorm door middel van het versterken van groenstructuren, de realisatie van een boomgaard en de aanleg van diverse hagen. Door middel van het toepassen van nieuwe groenstructuren en het benutten van de bestaande groenstructuren wordt één samenhangend erf gecreëerd waarbij een goede balans gevonden is tussen de bebouwing, oftewel het 'rood', en het 'groen'. De privétuin die bij elke woning hoort wordt ingericht naar de wens van de bewoners.