direct naar inhoud van 5.3 Bestemmingsregels
Plan: Bestemmingsplan Recreatiepark d'Olde Kamp te Ansen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00248-0405

5.3 Bestemmingsregels

Dit hoofdstuk bestaat uit een beschrijving van de bestemmingen. Het onderhavige plan kent de volgende bestemmingen:

  • Groen (artikel 3);
  • Recreatie - 1 (artikel 4);
  • Recreatie - 2 (artikel 5);
  • Verkeer (artikel 6);
  • Water (artikel 7);
  • Waarde - archeologie (artikel 8).

Deze bestemmingen kennen per bestemming globaal de volgende opzet:

  • bestemmingsomschrijving (in ieder geval);
  • bouwregels (in ieder geval);
  • nadere eisen (indien van toepassing)
  • afwijken van de bouwregels (indien van toepassing);
  • specifieke gebruiksregels (indien van toepassing);
  • afwijken van de gebruiksregels (indien van toepassing);
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijde, of werkzaamheden (indien van toepassing).

Hieronder wordt een toelichting gegeven op de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de bestemmingen uit dit bestemmingsplan.

Groen

Vier onderdelen uit het plan krijgen de bestemming Groen:

  • een deel van een bestaande boskavel ten oosten van het bestaande recreatiepark d'Olde Kamp, aan de kant van het Dwingelderveld, hoort kadastraal gezien bij het recreatiepark;
  • een gedeeltelijke groene omzoming van het bestaande recreatiepark (bestaande groenstrook in het zuidelijk gedeelte) en de omzoming van de uitbreiding ten westen van de Dwingelerweg;
  • een bestaande groenstrook die in de uitbreiding van oost naar west centraal in het plangebied loopt.

Op deze gronden zijn groenvoorzieningen, paden, ontsluitingswegen, water en maaipaden toegestaan. Er mogen alleen terreinafscheidingen worden gebouwd.

Ten behoeve van een goede landschappelijke inpassing is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden nodig wanneer het gaat om het rooien van houtsingel en ander opgaand houtgewas. De omgevingsvergunning wordt alleen verleend, indien er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan een goede landschappelijke inpassing van het recreatieterrein.

Recreatie - 1

Het bestaande recreatiepark d'Olde Kamp is bestemd als Recreatie - 1. Binnen deze bestemming is zoveel mogelijk aangesloten bij de vigerende regeling uit bestemmingsplan 'Buitengebied De Wolden, artikel 30 WRO herziening', die kampeermiddelen, een bedrijfswoning en (middels een binnenplanse omgevingsvergunning) zes trekkersverblijven toestaat, waarbij rekening is gehouden met de reeds aanwezige bebouwing en de wensen van de eigenaren van het recreatiepark:

  • om een kleine uitbreidingsmogelijkheid te creëren is in het onderhavige bestemmingsplan een bebouwingspercentage van 4% van het bestemmingsvlak opgenomen;
  • de reeds aanwezige zorgeenheden worden ingepast met behoud van de mogelijkheid van een mogelijkheid voor de verhuur als recreatieverblijven. Conform het vigerende bestemmingsplan ligt het bouwvlak op 10 meter vanaf de bestemmingsgrens, behoudens nabij de bestemming Groen bij de Oude Dwingelerdijk. Aangezien hier al een aantal trekkersverblijven binnen 10 meter van de bestemmingsgrens lag, is hier de bouwgrens op de bestemmingsgrens getekend.

Tot slot is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden noodzakelijk (voorheen: aanlegvergunning) voor enkele werken en werkzaamheden en kunnen burgemeester en wethouders nadere eisen stellen aan de plaats en afmetingen van bebouwing.

Recreatie - 2

Op de uitbreiding van recreatiepark d'Olde Kamp ligt de bestemming Recreatie - 2. Binnen deze bestemming kunnen 125 recreatiewoningen worden gerealiseerd die al dan niet vrijstaand zijn. De maximum oppervlakte van de recreatiewoningen bedraagt 100 m², waarbij voor 15 recreatiewoningen ontheffing kan worden verleend voor een oppervlakte van maximaal 126 m², onder de voorwaarde dat deze woningen geschikt zijn voor lichamelijk beperkten. De minimale onderlinge afstand tussen de gebouwen bedraagt in beginsel 10 meter. In het oosten van dit bestemmingsvlak ligt nabij de Dwingelerweg het deelgebied waar centrale voorzieningen ten behoeve van het hele recreatiepark, zoals een winkel, praktijkruimte, wellness en horeca, zijn toegestaan. Een buitenzwembad kan alleen worden gerealiseerd via een afwijking van de bouwregels, waarbij eerst moet worden aangetoond, dat er geen onevenredige hinder ontstaat voor omliggende woningen. Een binnenzwembad is direct toegestaan. Water is op die gronden toegestaan waar het geen hinder op kan leveren voor aanliggende agrarische functies.

Om permanente bewoning in recreatiewoningen tegen te gaan, zijn bijgebouwen bij een recreatiewoning niet toegestaan en is bepaald dat permanente bewoning in ieder geval strijdig is aan de bestemming Recreatie - 2.

Tot slot is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijde, of werkzaamheden noodzakelijk voor enkele werken en werkzaamheden en kunnen burgemeester en wethouders nadere eisen stellen aan de plaats en afmetingen van bebouwing.

Verkeer

Om een goede en veilige ontsluiting van de beide (bestaand en uitbreiding) parkgedeelten van recreatiepark d'Olde Kamp te waarborgen is de bestemming Verkeer opgenomen. In deze bestemming is tevens de mogelijkheid voor groen en water opgenomen.

Water

Ten behoeve van de waterloop in het zuiden en westen van het plangebied van de uitbreiding van recreatiepark d'Olde Kamp. Binnen deze bestemming zijn tevens groenvoorzieningen, paden en ontsluitingswegen toegestaan.

Waarde - archeologie

Om archeologische waarden te beschermen in het bestaande parkgedeelte van recreatiepark d'Olde Kamp is, in aansluiting op de regeling uit het vigerend planologisch regiem, de dubbelbestemming Waarde - archeologie opgenomen. Binnen deze bestemming moet een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijde, of werkzaamheden worden verleend voor bepaalde werken en werkzaamheden.