Plan: | Bestemmingsplan Recreatiepark d'Olde Kamp te Ansen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1690.BP00248-0405 |
Recreatiepark d'Olde Kamp te Ansen (gemeente De Wolden) is een kleinschalig park met kampeerplaatsen, een aantal vaste overnachtingsverblijven, in de vorm van onder meer plaggenhutten en appartementen voor zorgverblijf in de voormalige groepsaccommodatie. Om het park in de toekomst rendabel, en dus jaarrond, te kunnen exploiteren, om een koppeling met het zorgverblijf en recreatiegasten te kunnen optimaliseren en om te kunnen investeren in het landschap, willen de eigenaren van d'Olde Kamp het bestaande park uitbreiden met 125 duurzame recreatiewoningen. Hiermee kan beter ingespeeld worden op de wensen van de recreant, namelijk meer luxe, wellness en comfort in een natuurlijke omgeving.
Afbeelding 1: Ligging en begrenzing plangebied d'Olde Kamp
Uitgangspunt is om het bestaande park uit te breiden met een uniek zorgrecreatiepark van 13 hectare, wat neerkomt op 10 recreatieverblijven per hectare. Hierdoor kan de uitbreiding van d'Olde Kamp landschappelijk ingepast worden. De aanleg van een samenhangend stelsel van singels, houtwallen, heide, water en natuurvriendelijke oevers garandeert een ruime compensatie van huidige waarden en de op te richten bouwwerken.
De uitbreiding van het park is beoogd op het terrein tegenover het huidige park. Dit is een akkerbouwland, dat in het bezit is van de eigenaren van d'Olde Kamp. De uitbreiding is
zodanig gesitueerd, dat het park uitbreidt van het Nationaal Park Dwingelderveld af en in een gebied waarbij de overlast voor de omliggende agrariërs minimaal is. De waterhuishouding wordt namelijk zo ingericht dat het omliggende landbouwgebied geen hinder in de vorm van droogteschade of vernattingschade ondervindt. Dit is ook de enige uitbreidingsoptie van d'Olde Kamp.
In 2008 is op d'Olde Kamp de combinatie zorg en recreatie gestart, in samenwerking met Promens Care. De voormalige groepsaccommodatie is volledig gerenoveerd naar 16 appartementen voor cliënten van Promens Care met een verstandelijke beperking. Deze cliënten vinden hun dagbesteding op eigen terrein door te helpen op het recreatiepark en klusjes uit te voeren ten behoeve van de inwoners van Ansen. De eigenaren van d'Olde Kamp willen inzetten op een verdere koppeling van zorg en recreatie. Enerzijds door cliënten van Promens Care te laten helpen op het park, anderzijds door de doelgroep zorgbehoeftigen aan te spreken door het aanbod van passende recreatiewoningen en zorgondersteuning.
Het aandeel kamperen neemt steeds verder af in Drenthe. Er is veel concurrentie op dit gebied en de toerist is op zoek naar comfortabele vormen van kamperen. Ook is er door de vergrijzing meer behoefte aan recreatieparken die toegerust zijn op de doelgroep zorgbehoeftigen. Dit was in hoofdzaak aanleiding voor uitbreiding van d'Olde Kamp.
De ontwikkeling van het beoogde recreatiepark kan niet binnen de regels van het huidige bestemmingsplan worden gerealiseerd. Om een juridisch-planologisch kader te scheppen voor de ontwikkeling van het toekomstige recreatiepark dient een nieuw bestemmingsplan te worden opgesteld. Onderhavig bestemmingsplan biedt als zodanig de juridisch-planologische basis voor de ruimtelijke inrichting en ordening van de betreffende locatie. Het bestaande recreatieterrein, dat aan de oostkant van de Dwingelerweg is gelegen, is ook onderdeel van dit bestemmingsplan en is van een conserverende regeling voorzien.