direct naar inhoud van 3.6 Studies
Plan: perspectiefplan Boeren Nieuw Buinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1681.05BP0005-VG01

3.6 Studies

3.6.1 Studie 'Verplaatsing uit lint 6 ondernemers'

In 2005 heeft een zestal agrariërs, samen met gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe een studie doorlopen om tot een tweede lint voor bedrijvigheid te komen nabij Nieuw Buinen. Deze studie heeft ARCADIS samen met DLV en LTO-projecten uitgevoerd. Na dit traject was het helder dat een bedrijfsverplaatsing naar de Tweederdeweg Noordzijde niet kansrijk was, met name vanwege het ontbreken van bestuurlijk draagvlak. De redenen varieerden van planologisch niet kansrijk en dat nut en noodzaak van de nodige verplaatsingen niet aan de orde waren. Drie agrariërs hebben de handen ineen geslagen om toch tot verplaatsing van hun onderneming te komen naar een nieuw te realiseren lint aan de Tweederdeweg Zuid. Dit onderzoek vormde de basis voor het verplaatsingsplan Agrarisch bedrijven, dat uiteindelijk in juni 2009 is afgerond.

3.6.2 Nieuw Boeren in Nieuw Buinen: Verplaatsen agrarische bedrijven

Op basis van de studie in 2005 is ARCADIS verder gegaan met de planvorming rond de verplaatsing van de boerenbedrijven naar de Tweederdeweg Zuid. In dit plan is uitgegaan van de verplaatsing van een drietal boerenbedrijven uit het bebouwingslint. Voor deze drie boeren is een nieuwe plek gevonden aan de Tweederdeweg Zuid. Om invulling te geven aan het beleid voor de inplaatsing van melkveehouderijbedrijven in de Veenkoloniën is ook een plek gevonden voor een inplaatser vanuit Overijssel (melkveehouder). Voor de betrokken bedrijven zijn diverse alternatieven getoetst, is de economische haalbaarheid van hun verplaatsing getoetst en zijn verschillende ontwerpen voor hun vrijkomende locaties gemaakt. Ook zijn, door het architectenbureau SKETS, ontwerpen gemaakt van de nieuwe locaties, zodat het aspect beeldkwaliteit hierin een zeer belangrijk aspect is geworden.

Om een deel van de kosten van de verplaatsing te dragen én om invulling te geven aan het begrip duurzaamheid, is er in het plan ruimte gecreëerd voor een energiebouwblok. Dit bouwblok draagt bij aan de verplaatsing, mede doordat slimme constructies gevonden zijn die kosten besparend werken. Voor dit energiebouwblok is ook een exploitant gevonden.

In de tussentijd is er ook hard gewerkt aan het verkrijgen van de gronden op de juiste plekken. Door middel van een uitgebreid ruilproces zijn de betrokken agrarische bedrijven én de omliggende bedrijven er sterk op vooruit gegaan, voor wat betreft verkaveling.

Concluderend wordt in het verplaatsingsplan dan ook gesteld dat de verplaatsing haalbaar is.