direct naar inhoud van 4.12 Vormvrije m.e.r.-beoordeling
Plan: Bebouwde kom Bruinisse
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1676.00026BpAwk-va01

4.12 Vormvrije m.e.r.-beoordeling

In het kader van dit bestemmingsplan is een beoordeling gedaan of er projecten / activiteiten zijn waarvoor de verplichting geldt om een milieueffectrapportage te maken. Uitkomst is, dat dit bestemmingsplan geen uitbreiding van activiteiten of ontwikkelingen mogelijk maakt die zowel individueel als bij elkaar opgeteld direct m.e.r.-plichtig zijn. Er zijn geen activiteiten die worden genoemde in bijlage C van het Besluit m.e.r. Het bestemmingsplan biedt wel de mogelijkheid voor ontwikkelingen of uitbreiding van activiteiten die zijn benoemd op de zogenaamde D-lijst. De daarin opgenomen drempelwaarden worden echter niet overschreden. In zo'n geval dient door middel van een vormvrije beoordeling te worden bepaald of er belangrijke negatieve milieueffecten te verwachten zijn. In deze paragraaf worden de resultaten van deze vormvrije m.e.r.-beoordeling beschreven.

Kenmerken van de projecten

Bedrijventerrein en Vluchthaven

In het nieuwe bestemmingsplan voor Bruinisse wordt in beperkte mate uitbreidingsruimte opgenomen voor reeds toegestane bedrijfsactiviteiten op het bedrijventerrein en in de Vluchthaven. Deze uitbreidingsruimte wordt geboden door het met verhogen van de toegestane milieucategorieën waar dat vanuit de richtlijnen voor bedrijven en milieuzonering mogelijk is. In de Vluchthaven wordt bovendien op basis van reeds bestaand gebruik en de toekomstvisies Structuurvisie Bruinisse 2025 en strategische visie Tij van de Toekomst planologische ruimte geboden om ook op het water in de Vluchthaven bedrijfsmatige activiteiten te ontplooien, daar waar tot nu toe bestemmingsplanmatig formeel geen bedrijfsactiviteiten waren toegestaan. Op de omliggende kades en havendammen waren al wel bedrijfsactiviteiten toegestaan, waardoor deze functieverruiming op het water in ieder geval niet tot gevolg heeft dat er op kortere afstand van omliggende woningen of natuurgebied bedrijfsactiviteiten worden toegestaan. De gezamenlijke oppervlakte van het bedrijventerrein en de Vluchthaven waar ruimere gebruiksmogelijkheden worden geboden dan tot nu toe was toegestaan, is circa 20 hectare. De bouwmogelijkheden die er op basis van bestaande bestemmingsplannen al zijn binnen dit gebied worden niet wezenlijk gewijzigd. Het water direct grenzend aan de Vluchthaven is onderdeel van een belangrijke binnenvaartroute. De ontwikkelingen in de Vluchthaven zullen hierdoor niet significant meer transportbewegingen over water genereren. Een beperkte toename van het wegverkeer is wel te verwachten. De capaciteit van de toegangsweg is echter voldoende om deze verkeersbewegingen op te vangen. Bovendien is de maximumsnelheid van deze weg onlangs verlaagd van 80 naar 60 km per uur.

Centrumgebied

Ook worden in het nieuwe bestemmingsplan diverse mogelijkheden geboden om de doelstellingen van het Masterplan Bruinisse Centrum te kunnen verwezenlijken. Dit wordt in het bestemmingsplan geregeld middels wijzigingsbevoegdheden of ontheffingen van de gebruiksregels. Hierbij gaat het hoofdzakelijk om kleinschalige inbreiding en herstructurering of functiewijzigingen in bestaand bebouwd gebied. Ook hiervoor geldt dat de totale te bebouwen oppervlakte op grond van de bestaande bestemmingsplannen niet wezenlijk wordt uitgebreid. Met de beoogde functiewijzigingen worden in ieder geval geen zwaardere milieubelastende activiteiten toegestaan dan er al in de omgeving aanwezig zijn. In een aantal gevallen gaat het zelfs om functiewijziging naar minder milieubelastende activiteiten.

Woningbouwontwikkeling Riekusweel

Niet binnen de begrenzing van het bestemmingsplangebied, maar wel in Bruinisse gelegen is de geplande woningbouwontwikkeling Riekusweel IV en V. Hier ligt een ontwikkelopgave van circa 90 woningen, aangrenzend aan bestaand bebouwd gebied. Dit betreft een terrein van circa 5 hectare waar nu nog geen bouwmogelijkheden zijn op grond van het bestaande bestemmingsplan. Beide plannen gezamenlijk beoordeeld zorgt niet voor een overschrijding van de drempelwaarden in bijlage C en D van het Besluit m.e.r.

Plaats van de projecten

Bedrijventerrein en Vluchthaven

De gronden gelegen binnen het bedrijventerrein zijn met uitzondering van een nog uitgeefbaar perceel van circa 3,5 hectare reeds in gebruik voor diverse bedrijfsactiviteiten. De Vluchthaven is grotendeels in gebruik door mosselvissers, als aanlegplaats waar ook klein onderhoud aan het schip wordt uitgevoerd. In de Vluchthaven ligt bovendien een loswal die wordt gebruikt voor de op- en overslag van diverse goederen, waaronder zand, grint en mosselzaadinvanginstallaties (mzi's). Ook is er een botenlift en een bunkerstation voor de binnenvaart aanwezig.

Centrumgebied

De gronden in het centrumgebied zijn op dit moment ofwel reeds bebouwd ten behoeve van diverse functies zoals wonen, detailhandel en maatschappelijke doeleinden, ofwel ingericht als openbare ruimte ten behoeve van het wegverkeer.

Woningbouwontwikkeling Riekusweel

De gronden voor Riekusweel IV zijn momenteel ingericht ten behoeve van agrarisch gebruik. Uitgebreid bodemonderzoek heeft bovendien uitgewezen dat er hier op bepaalde locaties sprake is van bodemvervuiling vanwege oude stortlocaties. In de planvorming wordt daar voldoende rekening mee gehouden. De gronden voor Riekusweel V zijn momenteel nog in gebruik als sportvelden van de voetbalvereniging.

Omgeving

De ontwikkelingen vinden plaats in de dorpskern, een gebied waar woonwijken, het centrumgebied en bedrijventerreinen naast elkaar liggen. Bruinisse grenst aan het open agrarische landschap en aan de Natura2000 gebieden Oosterschelde en Grevelingen. Bovendien is de Boomdijk, die langs de locatie Riekusweel loopt, aangewezen als EHS-gebied.

Het Natura 2000-gebied Grevelingen ligt op ruime afstand van de nieuwe ontwikkelingen. Het Natura 2000-gebied Oosterschelde grenst aan de buitenzijde van de havendammen van de Vluchthaven. Dit is eveneens de binnenvaartroute door het Zijpe. De Vluchthaven zelf ligt buiten de begrenzing van het Natura2000 gebied. In de Vluchthaven worden bovendien geen nieuwbouwontwikkelingen voorzien. Er wordt in afwijking van het vorige bestemmingsplan uitsluitend de extra mogelijkheid geboden om watergerelateerde bedrijfsactiviteiten op het water te ontplooien, oftewel watergerelateerde bedrijfsactiviteiten op of aan schepen. De impact daarvan op de omgeving is beperkt. De diverse kleine ontwikkelingen in de kern zijn voornamelijk herstructureringsprojecten, waarbij bestaande bebouwing wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Externe werking op de Natura 2000-gebieden is dan ook niet te verwachten.

Het EHS-gebied aan de Boomdijk ligt op ruime afstand van de woningbouwlocatie Riekusweel IV en de Vluchthaven. Op veel kortere afstand zijn bovendien reeds een woonwagenkamp en een voetbalvereniging gelegen. Er is dan ook geen significant effect op de EHS te verwachten als gevolg van de woningbouwontwikkeling en de planologische verruiming van gebruiksmogelijkheden van de Vluchthaven.

Bij het bepalen van de milieuzonering voor het bedrijventerrein en de Vluchthaven is uitgegaan van de dichtstbijzijnde woningen als maatgevende objecten. De richtlijnen voor bedrijven en milieuzonering zijn hierbij steeds in acht genomen, waardoor de effecten op de omliggende woningen aanvaardbaar worden geacht. Voor alle relevante aspecten (geur, stof, geluid en gevaar) wordt aan de richtlijnen voldaan.

Ten aanzien van (cultuur)historische en archeologische waarden zijn er geen nadelige effecten te verwachten. In het Masterplan Bruinisse Centrum, waar de ontwikkelingsmogelijkheden voor het centrumgebied uit voort vloeien, zijn (cultuur)historie en cultuur mede bepalend geweest voor de toekomstvisie. De Vluchthaven is van oudsher een nijverheids-/industriehaven. De verruiming van de bestemming doet daar geen afbreuk aan. Voor de overige gebieden zijn er geen noemenswaardige belangen aanwezig. Uit de archeologische waardenkaart van de gemeente blijkt bovendien dat er in heel Bruinisse een zeer lage archeologische verwachtingswaarde is.

Conclusie

Uit bovenstaande blijkt dat er op grond van de ontwikkelruimte die het bestemmingsplan biedt geen belangrijke negatieve milieueffecten te verwachten zijn voor de afzonderlijke projecten. Ook de cumulatie van de in dit plan geboden ontwikkelruimte en de woningbouwplannen voor Riekusweel IV en V (die verder buiten de scope van dit bestemmingsplan vallen) geeft geen aanleiding om belangrijke negatieve milieueffecten te verwachten.