3.3 Recreatieconcentratie Scharendijke
De recreatieconcentratie Scharendijke heeft sinds de opening van de dam in 1970 een enorme recreatieve ontwikkeling doorgemaakt. Als gevolg van de aantrekkingskracht van de Brouwersdam groeide in het gebied het aantal toeristen, ontstonden recreatieterreinen rondom de kern en nam het verkeer in sterke mate toe. De daaruit voortgekomen ruimtelijke knelpunten waren aanleiding om de ruimtelijke structuur en kwaliteit van het gebied ten westen van de kern Scharendijke te verbeteren. In de jaren '80 van de vorige eeuw heeft de toenmalige gemeente Middenschouwen de plannen voor Scharendijke-West verder ontwikkeld.
Figuur 3.2. Recreatiegebieden Scharendijke
-
1. Stacaravanpark Marco Polo en Ringelberg-Moes
-
2. Camping Duin en Strand
-
3. Camping De Strandloper
-
4. Zomerhuizenterrein Het Baken
-
5. Camping Muralt
-
6. Camping De Vliedberg
-
7. Jachthaven Scharendijke
-
8. De Achthoek
-
9. Zeeland Village
-
10. Kampeerterrein De Witte Molen
-
1.
Marco Polo en Ringelberg-Moes zijn twee kleinschalige stacaravanparken in een inlaag aangrenzend aan het Grevelingenmeer. Op een sanitaire voorziening op het terrein van Ringelberg-Moes na, zijn op beide terreinen geen voorzieningen aanwezig. Bij de entree van Marco Polo ligt een centrale parkeerplaats en een recreatiewoning.
-
2.
Camping Duin en Strand valt uiteen in twee delen direct ten zuiden van het aanlandingspunt van de Brouwersdam. Beide delen zijn geheel ingericht met niet-permanente standplaatsen. Op het westelijke deel zijn de centrale voorzieningen (receptie, supermarkt, café, snackbar, discotheek, amusementshal en wasserette) geconcentreerd en staan er twee bedrijfswoningen op het westelijke deel van de camping. Verspreid over het terrein staan sanitairgebouwen. Gezien de ligging binnen het verkeersknooppunt is er voor gekozen de meer geluidsgevoelige bebouwing (stacaravans) te verplaatsen naar het terrein ten zuidoosten van camping Duin en Strand. Dit terrein is afgestoten en toegevoegd aan De Strandloper.
-
3.
Camping De Strandloper bestaat voor een deel uit het afgestoten terrein van camping Duin en Strand en het voormalige Karreveld. Dit terrein was van oorsprong een smalle en langgerekte camping. Door de uitbreiding met het voormalige terrein van camping Duin en Strand heeft zich een kwaliteitsverbetering voorgedaan. Het terrein heeft grotendeels permanente standplaatsen. Verder zijn op het terrein twee bedrijfswoningen gelegen en staat er een voormalige bedrijfswoning die verbouwd is tot recreatiewoning. Bij de hoofdingang zijn de centrale voorzieningen (receptie, bar en wasserette) gelegen. Verspreid over het terrein staan sanitairgebouwen en zijn er speelterreinen.
-
4.
Zomerhuizenterrein Het Baken is ruim opgezet en bestaat uit geschakelde en vrijstaande recreatiewoningen. De woningen beschikken allemaal over een voor- en achtertuin. Dit geeft het park een groen karakter. Daarnaast zijn er aan de noordkant een aantal woningen gelegen die bestemd zijn voor permanente bewoning. Het terrein heeft geen centrale voorzieningen.
-
5.
Camping Muralt ligt aan de zuidelijke uitvalsweg van Scharendijke en heeft hoofdzakelijk niet-permanente standplaatsen. De camping heeft bij de hoofdingang een bedrijfswoning, een receptie, een recreatieruimte en een winkel voor duiksportbenodigdheden. Daarnaast is er meer centraal op de camping een sanitaire voorziening en een speelterrein.
-
6.
Camping De Vliedberg ontleend zijn naam aan de naastgelegen vliedberg en ligt naast camping Muralt. Deze camping heeft hoofdzakelijk niet-permanente standplaatsen en beschikt over een bedrijfswoning, receptie, campingwinkel, recreatieruimten, opslagloods en een wasserette. Deze voorzieningen zijn bij de entree van het terrein gelegen. Daarnaast is er meer centraal op de camping een sanitaire voorziening en een speelterrein.
-
7.
Jachthaven Scharendijke kan 725 ligplaatsen herbergen. Verspreid over het jachthaventerrein liggen toilet- en douchegebouwen, het havenmeesterkantoor, jachtwerf, clubhuis, duikcentrum en diverse horeca. Ten oosten van de jachthaven is het centrale parkeerterrein.
-
8.
De Achthoek is een recreatiecomplex dat is gerealiseerd in het kader van het structuurplan voor de kuststrook van Scharendijke. Dit complex bestaat uit twee typen huisjes, die door middel van een ringstructuur worden ontsloten. In het midden is een speelterrein aanwezig en het geheel is omgeven en doorvlochten met beplantingsstroken die, enerzijds voor compartimentering zorgen en anderzijds een begeleiding geven aan de voornaamste voetgangersroutes. Her en der verspreid over het terrein liggen kleine parkeervoorzieningen. Het terrein heeft geen voorzieningen.
-
9.
Zeeland Village is begin jaren '90 als ontwikkeling opgenomen in de structuurschets voor de recreatie. Het park heeft vrijstaande recreatiewoningen die uit twee bouwlagen bestaan. Centraal in het park ligt het voorzieningengebouw met een receptie, zwembad, horeca, winkel en wasserette. Verspreid over het terrein zijn waterpartijen, groenstroken, parkeerterreintjes en speelplaatsen. Daarnaast beschikt het terrein over een eigen tennisbaan.
-
10.
De Witte Molen is een kleinschalige camping aan de rand van de kern Scharendijke. De camping heeft permanente en niet-permanente standplaatsen. Op het terrein zijn geen centrale voorzieningen aanwezig. Wel is er een parkeervoorziening en een kleine speelweide.
Overige bestemmingen: Aan de Kuijerdamseweg 60 en 62 staan twee woningen voor permanente bewoning. De gronden buiten de beide woonpercelen hebben een agrarische bestemming. De woningen en de agrarisch bestemde grond liggen als enclave aan de rand van camping De Strandloper. Ook de woningen gelegen aan de oostkant van Zeeland Village vallen binnen de begrenzing van het bestemmingsplangebied. Het gaat dan om de woningen aan de Kapelleweg met even huisnummers.