In dit hoofdstuk van de planregels komen de verschillende bestemmingen aan de orde. Per bestemming is, met uitzondering van enkele speciale regelingen, het volgende stramien gehanteerd:
- Bestemmingsomschrijving - een omschrijving van de functies die bij de bestemming mogelijk zijn.
- Bouwplanregels - planregels die aangeven waar, wat en hoe hoog gebouwd mag worden.
Dit bestemmingsplan bevat de hierna volgende bestemmingen.
Bedrijf (artikel 3)
Binnen het plangebied zijn verschillende bedrijven gevestigd. Het gaat hier om bedrijven die vallen onder de milieuhindercategorie 1 en 2 zoals beschreven in de staat van bedrijfsactiviteiten. Een uitzondering hierop vormen het bedrijf Carrier BV (categorie 3.1) aan de Rijndijk 141 en constructiebedrijf Vertegaal (categorie 3.1) Willem Kloosstraat 62 en 64 . De bedrijven zijn vanwege de beperkte hinder goed te vereniging met de nabijgelegen woonbestemmingen. De provinciale loswal maakt geen deel uit van de bestemming ‘Bedrijf’ maar van de bestemming ‘Verkeer met subbestemming loswal (Vl)’. Dit laatste overeenkomstig de planregels en verbeelding van het bestemmingsplan 'Tussen Rijn en Rijksweg’.
De benzinepomp in het plangebied heeft een specifieke functieaanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' gekregen. Hierdoor wordt enkel op de bestaande plek verkoop van brandstoffen toegestaan. Het betreft hier een punt zonder verkoop van LPG.
In het bestemmingsplan is gedurende de looptijd van het voorgaande bestemmingsplan een strijdigheid ontstaan. Het gaat om het pand aan de Rijndijk 131. Dit pand was in gebruik als bedrijfswoning. Echter vanwege pensioen van de huurder die in het pand is blijven wonen is het gebruik overgegaan in een zelfstandige woning. Na beïndiging van de huur zal het pand door het achterliggende bedrijf niet meer als woning verhuurd worden. De gemeente is niet voornemens direct te handhaven. Gekozen is om middels persoonsgebonden overgangsrecht de situatie te handhaven tot dat de huur door de huidige huurder beïndigd wordt.
Detailhandel (artikel 4)
Voor de winkels aan de Willem Kloosstraat en Da Costasingel is de bestemming detailhandel opgenomen. Binnen deze bestemming is het tevens mogelijk om op de verdiepingen te bouwen. De omvang van de supermarkt is in de regels gemaximaliseerd tot 1000 m2 bvo. Een dergelijke grote is voldoende voor een dorps voorzieningenniveau. In het winkelcentrum aan de Da Costa Singel zijn de bestaande 3 horeca-inrichtingen opgenomen middels een functieaanduiding horeca. Het betreffen de friture aan de Willem Kloosstraatzijde, een café en een Chinees restaurant aan de Da Costa Singel.
Gemengd (artikel 5)
Deze bestemming komt op één perceel in het plangebied voor. Binnen deze bestemming zijn zowel kantoren als maatschappelijke voorzieningen toegestaan.
Groen (artikel 6)
De belangrijkste groenstructuren binnen het plangebied hebben een groenbestemming gekregen. Dit geldt dus niet voor elk klein hoekje snippergroen of bijvoorbeeld bermen langs wegen.
Kantoor (artikel 7)
In het plangebied zijn twee kantoorbestemmingen aanwezig. Deze kantoren zijn gevestigd in de oude watertoren aan de Rijndijk 127 en in de panden aan de Rijndijk 137 en 139..
Maatschappelijk (artikel 8)
Deze bestemming is opgenomen voor de maatschappelijke functies in het plangebied. Het gaat hier om het gemeentehuis, het politiebureau, een basisschool en een jeugdcentrum
Verkeer (artikel 9)
Deze bestemming is opgenomen voor de wegen, straten, wandel- en fietspaden met een functie gericht op zowel verblijf als op de afwikkeling van het verkeer. Tevens is deze bestemming ook opgenomen voor parkeervoorzieningen.
De provinciale loswal (categorie 4.1) aan de Rijndijk tegenover het pand nr. 218 maakt deel uit van de bestemming verkeer. Dit overeenkomstig het bestemmingsplan ‘Tussen Rijn en Rijksweg’.
Water (artikel 10)
Deze bestemming is opgenomen voor de belangrijkste watergangen in het gebied.
Wonen (artikel 11)
Deze bestemming is opgenomen voor de woonhuizen in het plangebied. Binnen de woonbestemming is naast het hoofdgebouw (de woning) erfbebouwing toegestaan in de vorm van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen.
Bij het appartementengebouw aan de Willem Kloosstraat 2 t/m 60 zijn 2 winkels gevestigd en een adviesbureau. Deze vestigingen zijn middels een functieaanduiding 'detailhandel' positief bestemd.
Dubbelbestemming Leiding - Water (artikel 12)
De dubbelbestemming Leiding - water is opgenomen om de ondergrondse grote waterleidingen te beschermen. Om werkzaamheden in de ondergrond uit te voeren die verder gaan dan normaal onderhoud is een omgevingsvergunning vereist. De omgevingsvergunning wordt enkel afgegeven wanneer het waterleidingbeheerder geconsulteerd is.
Dubbelbestemming Archeologie (artikel 13)
De dubbelbestemming archeologie is opgenomen zodat, naast de regels van de geldende bestemming, aanvullende eisen van toepassing zijn die er voor zorgen dat de in de ondergrond mogelijk aanwezige archeologische waarden beschermd worden.
Dubbelbestemming Waterstaat - waterkering (artikel 14)
In het plangebied is een waterkering gelegen. Om de waterkerende werking, en dan vooral de stabiliteit van het dijklichaam, te beschermen zijn ter plaatse van de dijk aanvullende regels van toepassing.