direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Opperstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1655.BP2001-C002

2.1 Ruimtelijke structuur

2.1.1 Ruimtelijke kenmerken van de kern Hoeven

Kenmerkend voor de voormalige gemeente Hoeven is het landelijke karakter. De gemeente ligt op een overgangszone van zand naar klei. In het zuidelijk deel van de kern Hoeven is sprake van een relatief kleinschalig besloten zandlandschap. Ten noorden van de kern Hoeven is het landschap te typeren als een grootschalig en open polder landschap. Aan de westzijde van de kern Hoeven ligt, op de hogere stuifzanden, een uitgestrekt bosgebied. Binnen dit bosgebied zijn meerdere recreatieve voorzieningen aanwezig.

2.1.2 Ruimtelijke structuur van de kern Hoeven en het plangebied

Kenmerkend in de stedenbouwkundige structuur is de a-centrale ligging van de historische kern binnen Hoeven. Van oudsher wordt de historische kern door enkele linten verbonden met het omliggende landelijk gebied. Deze ontsluitingswegen zijn aan de zuidzijde van de kern grillig van beloop en worden begeleid door verspreid voorkomende bebouwing. Deze wegen worden plaatselijk ruimtelijk ondersteund door laanbeplanting. Deze wegen zijn te beschouwen als 'Brabantse zandlinten'.

De ruimtelijke structuur van de bebouwde kom van Hoeven is relatief eenduidig. De structuur van de kern Hoeven wordt in hoge mate bepaald door de historische verkavelingsstructuur. De wegen zijn, behoudens in het woongebied Bovendonk, overwegend noord-zuid/oost-west georiënteerd. De oriëntatie van de wegen heeft een sterke relatie met het historische verkavelingpatroon. De wijk Bovendonk heeft een autonome structuur welke nagenoeg geen relatie vertoont met het onderliggende landschap. Het betreft een typische wijk met een stedenbouwkundige structuur van de jaren '80.

Opvallend in de stedenbouwkundige structuur van de kern is de aanwezigheid van enkele lange lijnen. Eén van die lange lijnen betreft een route die vanaf het plein voor de kerk naar het plangebied voert (Akkerlingen, Meidoornlaan, Wezemaal). Aan deze route liggen verschillende buurten met ieder hun eigen karakteristiek. Aan deze route liggen tevens enkele grote open ruimtes.

Het plangebied wordt begrensd door het 'zandlint' de Bovenstraat. De weg met de hier voorkomende bebouwing vormt een transparante begrenzing van waaruit een zichtas of zichtlijn bestaat naar het plangebied. De bebouwing die langs het lint voorkomt is afwisselend qua architectuur. Kop- en langgevels wisselen elkaar af. De erven die grenzen aan het plangebied zijn in gebruik als tuin of behoren bij een (agrarisch) bedrijf. Veelal zijn deze percelen afgeschermd met een groenwal.

Aan de zuidzijde wordt het plangebied begrensd door woningen in twee bouwlagen die allen met hun voorkant zijn georiënteerd op het huidige buitengebied.

Het plangebied wordt daarnaast aan de westzijde begrensd door de Bovendonksestraat. De Bovendonksestraat is enige jaren geleden aangelegd. De weg vormt een verbinding tussen het historische gedeelte van de Bovendonksestraat en de verbindingsweg vanaf de Bovenstraat naar de kern Sint Willebrord in de gemeente Rucphen. De Bovendonksestraat kan nu getypeerd worden als één van de belangrijkste ontsluitingswegen voor de kern Hoeven. Dit mede vanwege de aansluiting met de rijksweg A58. Het profiel van deze weg wordt bepaald door een bomenrij die de weg aan beide zijden begeleid. Aan de beiden zijden wordt deze weg geflankeerd door een vrijliggend fietspad.

Aan de west zijde komt voor het merendeel geen bebouwing voor. De bebouwing aan deze zijde van weg begint ruim ten noorden van het plangebied. De bebouwing aan oostkant van de weg is veelal met de achterkant naar deze weg gesitueerd. De recente bebouwing is wel gedeeltelijk met de voorkant gesitueerd richting deze weg. Deze woningen staan op een grote afstand van de Bovendonksestraat.

In het noordwesten van het plangebied is het onlangs gerealiseerde woonzorgcomplex de Kroonestede gesitueerd. Vanuit het plangebied zijn verder geen bijzondere doorzichten op gebouwen.