Plan: | Bergweg Zuid e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1621.BP0121-VAST |
Het oorspronkelijke veenlandschap is ontgonnen en geschikt gemaakt voor agrarische activiteiten. De ontginningsassen vormden de basis voor menselijke activiteiten. Er zijn langs deze assen diverse dorpen en gehuchten ontstaan, waaronder Bleiswijk en Bergschenhoek. Het gebied verloor in de 17e eeuw zijn agrarische functie door het op grote schaal afgraven van het veen ten behoeve van de turfproductie. Hoewel de streek door de turfwinning een bloeiperiode doormaakte, bestond het grondgebied van de huidige gemeente Lansingerland aan het eind van de ontvening voor circa 80% uit water. Hierdoor was het gebied economisch gezien minder interessant geworden. Om toch weer nieuwe economische activiteiten, met name akkerbouw, te kunnen ontplooien werd in de 18e eeuw begonnen met het droogmaken van het gebied. Het proces van ontvening en de daaropvolgende drooglegging heeft ertoe geleid dat er een groot hoogteverschil is ontstaan tussen de historische lintstructuur (Bergweg Zuid), en het achterliggende land. Dit achterliggende land wordt gekenmerkt door een grootschalige rationele blokverkaveling met een bijbehorend netwerk van ontwateringsloten.
Kenmerkend voor de gemeente Lansingerland is de aanwezigheid van grootschalige glastuinbouwgebieden. Rond het eind van de 18e eeuw begon deze ontwikkeling en momenteel is een groot deel van het gemeentelijke grondgebied in gebruik als glastuinbouwgebied. Binnen het driehoekig plangebied van Bergweg Zuid e.o. is echter geen glastuinbouw meer aanwezig.
De structurerende elementen in het plangebied bestaan uit de Bergweg Zuid en de N209 (Zestienhovenweg). De Bergweg Zuid is onderdeel van een historische lintstructuur tussen de kern Bergschenhoek en de gemeente Rotterdam. Het lint bestaat uit een weg met 2 rijstroken, een parallel fietspad, een boezemvaart en aan beide zijden bebouwing in een afwisselende gesloten en open structuur. De N209 vormt een belangrijke schakel in het (boven)regionale verkeersnetwerk en wordt op dit moment verbreed naar 2 x 2 rijstroken tot aan de aansluiting Bergschenhoek. Ook de aansluiting zelf op de Bergweg Zuid en de Boterdorpseweg wordt verbeterd.
Het plangebied betreft een gemengd gebied, waarbij een grote diversiteit aan functies zich concerteert rondom de lintstructuur langs de Bergweg Zuid. In het noordelijke deel hebben een aantal functies zich van het lint af ontwikkeld. Het zuidelijke deel van het plangebied wordt gedomineerd door graslanden.