Plan: | Woonwijken Groenlo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1586.BPGRO500-VA05 |
In het kader van de onderzoeksplicht dient onder meer de bodemgesteldheid in het plangebied in kaart te worden gebracht. Onderzocht moet worden of de bodem verontreinigd is en wat voor gevolgen een eventuele bodemverontreiniging heeft voor de uitvoerbaarheid van het plan.
Bodemgesteldheid
Gedurende het Krijt is in de oostelijke Achterhoek het Oost-Nederlands Plateau ontstaan door tektonische bewegingen. In het Vroeg-Pleistoceen heeft de Rijn grindhoudende zanden aan de noordzijde van Groenlo gedeponeerd. Tijdens de Weichsel-ijstijd zijn dekzanden door de overwegend westenwind op en ten westen van het plateau neergelegd. Talloze beken hebben zich in het dekzandgebied ingesneden, waardoor een grillig reliëf is ontstaan. De Slinge heeft een breder dal geslepen, waarin klei is afgezet. Groenlo is gelegen op de overgang van het Oost-Nederlands Plateau naar het lager gelegen dekzandgebied in de Achterhoek. De Slinge snijdt deze overgang. Groenlo bezat een strategische ligging, die mede te danken was aan de ligging van nabijgelegen omvangrijke heiden en venen (Lievelder Veld, het Meddose Veld)5 .
Bodemkwaliteit
Per 1 januari 2008 is het Besluit bodemkwaliteit in werking getreden voor waterbodems en per 1 juli 2008 is het in werking getreden voor landbodems.
De gemeente Oost Gelre is een relatief schone gemeente en beschikt om deze reden niet over afzonderlijk bodembeleid. De gemeente maakt gebruik van het overgangsrecht Besluit bodemkwaliteit (gefaseerde implementatie) door middel van de bodemkwaliteitskaart en bijbehorend bodembeheersplan die in 2007 is opgesteld door de regio Achterhoek. Hiermee zijn de regels voor grondverzet (verplaatsen van grond) en milieuverantwoord hergebruik van grond tussen de deelnemende gemeenten aanzienlijk vereenvoudigd. Uitgangspunt is dat de bodem door het toepassen van grond niet vuiler wordt. Kenmerkend voor de regio Achterhoek is het voorkomen van arseen in de ondergrond. Hoewel is geconcludeerd dat hiervoor geen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, is een addendum als aanvulling op het bodembeheersplan opgesteld, om de blootstelling aan hoge arseenconcentraties te voorkomen.
Ten behoeve van bodemsaneringen (terugsaneerwaarde) is op 1 oktober 2009 een (regionale) Bodemfunctiekaart in werking getreden. Dit geldt tevens als start van de implementatie van het Besluit bodemkwaliteit (voor na 2012). Daarna wordt ook de bijbehorende nota bodembeheer opgesteld.
De gemeente heeft een bodemkwaliteitszonekaart (april 2007) vastgesteld, met een indeling in gebruik van: wonen, industrie en overig (zand en klei). Het plangebied betreft in hoofdzaak:
Binnen deze zones kan het volgende ten aanzien van de bodemkwaliteit worden geconcludeerd:
Voor de uit te werken bestemmingen en de beperkte nieuwe mogelijkheden voor woningen in 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' is bodemonderzoek verricht. De uitvoerbaarheid is aangetoond.
Het plangebied in Groenlo bevat geen waardevolle aardkundige waarden.
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan