direct naar inhoud van 1.4 Opzet bestemmingsplan en toelichting
Plan: Buitengebied Doorn 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOObuitengebied-va02

1.4 Opzet bestemmingsplan en toelichting

Opzet toelichting
Het spreekt voor zich dat het relevante rijks-, provinciaal, regionale en gemeentelijk beleid als basis dient voor het nieuwe bestemmingsplan. Hoofdstuk 2 bevat een beknopt overzicht van de belangrijkste beleidsvisies van rijk, provincie, regio en gemeente, zoals opgenomen in diverse nota's en plannen.

In hoofdstuk 3 zijn de resultaten van de functionele analyse (natuur en landschap, landbouw, recreatie et cetera) weergegeven. Daarbij zijn steeds aanbevelingen voor de visie en planopzet geformuleerd vanuit de functie. Deze aanbevelingen zijn echter nog niet afgewogen tegenover andere sectorale belangen. Niet alle aanbevelingen kunnen zonder meer in het juridische plan worden verwerkt. Soms omdat de reikwijdte van het bestemmingsplan dat niet toestaat (jurisprudentie), soms omdat andere beleidsinstrumenten daarvoor meer geëigend zijn en tenslotte omdat sommige aanbevelingen strijdig zijn met aanbevelingen vanuit één van de andere thema's.

Hoofdstuk 4 geeft een integrale visie op het buitengebied van Doorn weer. Dit hoofdstuk is het richtinggevend kader voor de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de diverse functies in het buitengebied. Hierbij is een nadere afweging gemaakt van de verschillende belangen die daar aan de orde zijn. Soms is sprake van tegenstrijdige belangen, hetgeen betekent dat keuzes gemaakt zullen moeten worden.

Hoofdstuk 5 geeft de hoofdopzet voor de diverse bestemmingen en regelingen van het op te stellen bestemmingsplan. Daarbij is de integrale visie richtinggevend voor de hoofdlijnen van de juridische regeling.

Hoofdstuk 6 gaat in op de maatschappelijke en financiële uitvoerbaarheid van het voorliggend bestemmingsplan.

Het bestemmingsplanproces
Nulinventarisatie
Bij het opstellen van een actueel bestemmingsplan is het noodzakelijk over actuele gegevens te beschikken. Het is van belang om de diverse functies in het buitengebied in beeld te hebben, teneinde voor die functies een passende regeling op te kunnen stellen. Daarnaast is per functie de mogelijke ontwikkelingsruimte onderzocht.

Bij de start van het planproces heeft daarom een uitgebreide inventarisatie plaatsgevonden. Deze zogenoemde 'nulinventarisatie' heeft een zo volledig mogelijk beeld gegeven van de diverse functies in het buitengebied (waaronder wonen, agrarische bedrijven, niet-agrarische bedrijven en instellingen). Tijdens de inventarisatie is ook de aanwezige bebouwing geïnventariseerd. De gegevens van de nulinventarisatie zijn een belangrijke input voor de juridische planopzet en het tekenen van de plankaart. Samen met de regels vormen deze het voorontwerp-bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan
Zoals reeds is benoemd, wordt in het bestemmingsplan een overzicht gegeven van het relevante beleid van de nationale, provinciale en regionale overheden en instanties. Bovendien is ingegaan op het gemeentelijke beleid. Tevens zijn de de belangrijkste functies in het gebied beschreven, waarbij de huidige situatie en ook tendensen en/of toekomstige ontwikkelingen aan bod komen.

Met behulp van de resultaten van de beschreven onderzoeken, de discussies met betrokken organisaties, overleggen met de klankbordgroep, de bestuurlijke en ambtelijke overleggen en de vakspecialisten van het adviesbureau is een visie opgesteld over de hoofdlijnen van de gewenste ontwikkeling van het buitengebied van Doorn. Op basis van deze visie en de nulinventarisatie zijn de regels en de plankaart opgesteld.