Plan: | Lange Dreef 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDBGlangedreef-va01 |
Beschermde gebieden
De Natuurbeschermingswet richt zich op de bescherming van gebieden. De gebieden die door de wet worden beschermd zijn de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden, aangevuld met de vroegere Beschermde en Staatsnatuurmonumenten (de zogenaamde Natura2000-gebieden). Het voorliggende plangebied valt hier niet onder. De dichtstbijzijnde Natura2000-gebieden zijn de essenhakhoutcomplexen Kolland en Overlangbroek. Deze gebieden liggen op een afstand van meer dan 9 kilometer van de locatie. Gezien deze afstand zijn er geen significante gevolgen te verwachten voor de instandhoudingsdoelstellingen van de betreffende Natura2000-gebieden. Een voortoets behoeft dan ook niet te worden uitgevoerd.
Het plangebied maakt geen deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), maar het ligt wel in de directe nabijheid van gronden die deel uitmaken van de EHS. Daarom is beoordeeld of dit plan naar verwachting zal leiden tot een significante aantasting van de wezenlijke waarden en kenmerken van de EHS. Conclusie hiervan is dat er geen significante aantasting op zal treden. Het doortrekken van de natuurzone tot aan het Overgangslandschap zal een positief effect hebben op de natuurwaarden. De ecologische rapportage6 uit december 2009 is als bijlage bij het plan gevoegd (bijlage 7).
Beschermde soorten
Op grond van de Flora- en Faunawet is het verboden om zonder ontheffing activiteiten te verrichten die leiden tot aantasting van te beschermen plant- en diersoorten en van hun voortplantingsplaats, vaste rustplaats of vaste verblijfsplaats. Bij een ruimtelijke ingreep moet aannemelijk worden gemaakt dat de gunstige staat van instandhouding van de beschermde soorten niet in het geding is.
In januari 2005 is een ecologisch onderzoek verricht, dat ten grondslag heeft gelegen aan het bestemmingsplan “Lange Dreef” uit 2005. Gezien het tijdsverloop, is opnieuw onderzoek verricht in het gebied (bijlage 7). Uit deze rapportage blijkt dat er veel planten- en diersoorten in het onderzoeksgebied aanwezig zijn. Van deze planten- en diersoorten is een negental soorten strikt beschermd. Het betreft de volgende soorten: Klein kaasjeskruid, Gewone dwergvleermuis, Laatvlieger, Rosse vleermuis, Watervleermuis, Kerkuil, Steenuil, Ringslang en Poelkikker. De bebouwing van de Lange Dreef zal (beperkte) nadelige effecten hebben voor de vastgestelde strikt beschermde soorten en kan leiden tot overtreding van verbodsbepalingen van de Flora- en Faunawet. Middels inrichtingsmaatregelen worden nadelige effecten voorkomen en wordt verwacht dat de ecologische waarde van de zone verbetert ten opzichte van de huidige situatie. De maatregelen maken onderdeel uit van het inrichtingsplan voor de natuurzone7 (bijlage 8). Op 4 november 2011 is ontheffing verleend van de Flora- en faunawet.