Plan: | Lange Dreef 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDBGlangedreef-va01 |
De locatie Lange Dreef ligt in de zuidwesthoek van Driebergen, tussen de huidige bebouwingsgrens langs de Lange Dreef en het landgoed Dennenburg. Nadat de locatie in 2003 was aangewezen als reservelocatie voor woningbouw, is vervolgens in 2004 besloten een globale ruimtelijke verkenning te verrichten voor het ontwikkelen van een woningbouwlocatie. Mede naar aanleiding van de vaststelling van het streekplan Utrecht 2005-2015 op 13 december 2004, waarin voor de locatie de mogelijkheid wordt geboden om maximaal 250 woningen te realiseren, is op basis van de uitkomsten van de verkenning toentertijd besloten een bestemmingsplan voor te bereiden om woningbouw op deze locatie mogelijk te maken.
In het daarop volgende jaar is een bestemmingsplan ontwikkeld. Het vigerende bestemmingsplan Lange Dreef is vastgesteld door de gemeenteraad op 27 oktober 2005, en (gedeeltelijk) goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 30 mei 2006. Op 11 juli 2007 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. Het bestemmingsplan is globaal en flexibel van opzet en biedt de juridisch-planologische voorwaarden om de woningbouwlocatie via een uitwerkingsplicht te ontwikkelen.
Alvorens een uitwerkingsplan vast te stellen, is op 20 december 2007 het beeldkwaliteitplan 'Lange Dreef' vastgesteld. In dit beeldkwaliteitplan zijn aspecten beschreven die van invloed zijn op het 'uiterlijk' van het totale plan. Op 17 november 2009 is er een uitwerkingsplan vastgesteld, dat op 19 maart 2010 door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd en op 18 mei 2011 onherroepelijk is geworden.
Afbeelding 1: Uitwerkingsplan UW1 "Lange Dreef".
Gedurende het opstellen van het beeldkwaliteitplan zijn enkele nieuwe inzichten ontstaan, die niet passen binnen het globale bestemmingsplan. Aangezien deze nieuwe inzichten als een verbetering worden beschouwd, is besloten die onderdelen mogelijk te maken via een vrijstellingbesluit ex artikel 19, lid 1 van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Dat vrijstellingbesluit is echter door de rechtbank Utrecht vernietigd, omdat deze geen betrekking had op een concreet project als bedoeld in artikel 19, lid 1 WRO en derhalve geen bevoegdheid bestond om vrijstelling te verlenen. Dit bestemmingsplan maakt deze afwijkingen van het bestemmingsplan uit 2005 alsnog mogelijk.
Verder heeft dit bestemmingsplan betrekking op het vervangen van de vier geplande woonwagens in de noordoosthoek van het plangebied door twee vrijstaande woningen. Tevens voorziet dit bestemmingsplan in de uitbreiding van de parkeerkelders bij de appartementen.
Leeswijzer
De huidige situatie van het plangebied wordt in hoofdstuk 2 beschreven. Daarna komen de beleidskaders van de verschillende overheidsniveaus aan bod in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 en 5 worden achtereenvolgens de toekomstige situatie en het daaraan ten grondslag liggende onderzoek beschreven. De verplichte "Waterparagraaf" is in hoofdstuk 6 opgenomen. Hoofdstuk 7 doet verslag van de economische uitvoerbaarheid. Hoofdstuk 8 beschrijft het wettelijk vooroverleg. In hoofdstuk 9 is de juridische planopzet beschreven. Tot slot wordt in hoofdstuk 10 een opsomming gegeven van alle onderzoeken die als bijlagen bij de plantoelichting zijn gevoegd.