direct naar inhoud van 4.13 Duurzaamheid
Plan: Sassenheim-Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2011SAS04003-0401

4.13 Duurzaamheid

4.13.1 Beleid duurzame stedenbouw

Het Regionaal Beleidskader Duurzame Stedenbouw (RBDS) is in 2007 door de gemeente Teylingen vastgesteld en is jaarlijks door de Omgevingsdienst geactualiseerd. In het RBDS is onder meer een ambitietabel opgenomen met basis- en extra ambities voor duurzame stedenbouw. De Duurzaamheidsagenda Teylingen 2011-2014 (2011) verwijst naar het RBDS en noemt de volgende doelstelling voor duurzame gebiedsontwikkeling: "Bij duurzame gebiedsontwikkeling worden ook de behoeften van toekomstige generaties meegenomen in het proces. Daarbij wordt gezocht naar evenwicht tussen People, Planet en Profit. Bij duurzame gebiedsontwikkeling is duurzaamheid dus leidend. Voor alle gebiedsontwikkelingen in onze gemeente is ons uitgangspunt het basisniveau uit het RBDS, met waar mogelijk voor één of meer deelaspecten een hoger niveau (zie www.odwh.nl/rbds). Wanneer DPL (DuurzaamheidsProfiel van een Locatie) als instrument wordt gebruikt, is het uitgangspunt een score van minimaal zeven. We streven naar het maximaal haalbare bij de actuele stand van de techniek. Waar de gemeente zelf initiatiefnemer is, zetten we hier op in. Waar private partijen initiatiefnemer zijn, nodigt de gemeente deze uit om mee te gaan in ons streven. We ondersteunen hen daarbij maximaal."(Duurzaamheidsagenda Teylingen, p.26).

4.13.2 Beleid duurzaam bouwen

Voor de woning- en utiliteitsbouw worden de duurzaamheidsprestaties berekend met het instrument GPR-Gebouw. De ontwikkelaar informeert de gemeente met een GPR-Gebouw berekening (meest recente versie) of een gelijkwaardig rekeninstrument (Greencalc of BREEAM) of aan de regionale ambitie wordt voldaan. De ontwikkelaar krijgt daarvoor van de gemeente een intakeformulier GPR-Gebouw. Op basis van een ingevuld intakeformulier ontvangt de ontwikkelaar een gratis sublicentie GPR-Gebouw. Voor elk thema geeft GPR-gebouw een kwaliteitsoordeel op een schaal van 1 tot 10. Een score van 6,0 (voor energie 6,8) komt overeen met het Bouwbesluit (nieuwbouw).

De regionale en gemeentelijke ambitie is:

  • een score van minimaal 8.0 voor gemeentelijke gebouwen;
  • een score van minimaal 7.0 voor overige gebouwen.
4.13.3 Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat de gemeente Teylingen zich extra wil inspannen voor duurzaam bouwen en duurzame stedenbouw. Dit betekent dat zij bij projecten bij voorkeur de opgestelde kaders toepast en in beginsel streeft naar een hoger ambitieniveau dan de wettelijk geldende normen. Ontwikkelingen die in de toekomst binnen het plangebied zullen plaatsvinden, zullen ook aan de genoemde kaders worden getoetst.